Közélet

Béremelést követel a közszféra

Pozsony | Hét–nyolc százalékos béremelést követel a köztisztviselők és a közalkalmazottak számára a szakszervezet. A 2015-re érvényes kollektív szerződéshez fűzött javaslataik alapján több pénzt vihetnének haza az állami hivatalnokok, a pedagógusok és a szociális szférában dolgozók is, összesen mintegy 300 ezer ember.
Lajos P. János

2014. szeptember 27. 13:15

Megegyezés azonban egyelőre nincs, a következő tárgyalási forduló október elején várható, tudta meg az aktualne.sk. A köztisztviselők bére az utóbbi években nem sokat emelkedett, a 2008-as gazdasági válság után bérstop volt érvényben, tavaly pedig 2 százalékos béremelést sikerült kiharcolnia a szakszervezetnek, ez átlagosan 16 eurós emelést jelentett. A legrosszabb helyzetben azonban a szociális intézmények dolgozói vannak, akik közalkalmazottnak számítanak. Általában a pedagógusoknál is alacsonyabb a fizetésük, amely az átlagkereset 70 százalékát is alig éri el, vagyis 600 euró alatti.

A kormány nem ért egyet a szakszervezet követelésével, az adósságfékre hivatkozva állítja, hogy nem növelheti a bérkiadásokat a közszférában. A pénzügyminiszter szerint meg kell várni az előrejelzéseket a jövő éves adóbevételeket illetően, csak azt követően tudnak tovább tárgyalni.

A szakszervezet a béremelés mellett a munkatörvénykönyvben meghatározottnál egy héttel hosszabb szabadságot és heti 37,5 órás munkaidőt követel. Ezek teljesítésére nagyobb a fogadási hajlandóság a kormány és más munkáltatók részéről.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
tesztelés

Kérdések és válaszok a rövidített karanténról

drr

10 tipp, amivel fiatalon tarthatja bőrét!

Ján Mikas

ÚVZ: Elég lesz az otthoni önteszt is a pozitivitás igazolására, de van egy kis bökkenő...

kimit

KVÍZ: Emlékszel még kedvenc retró műsoraidra?

Vágsellye

Terepszemle az integrált egészségügyi központban

Györfi

Elment Gyuri bácsi

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.