Közélet

„Belehalnának” a tájékoztatásba

Pozsony | A külügyminisztérium nem adja ki az uniós soros elnökség kiadásaival kapcsolatos szerződéseket, azt állítja, ebben az esetben megbénulna a minisztérium.
Ibos Emese

2017. január 4. 18:38

Túlárazás gyanúja miatt a Transparency International Slovensko kéri a szerződéseket, az infotörvényre hivatkozva. A Miroslav Lajčák (Smer-jelölt) vezette tárca azzal vágott vissza, a szervezet meg akarja bénítani a minisztériumot, mert a dokumentáció átadása rengeteg munkával járna.

A külügyminisztérium szerint a Tarnsparency International Slovensko (TIS) egy obstrukciós módszerrel él, óriási mennyiségű adat kiadását kéri, de nem azért, hogy információhoz jusson, hanem hogy ellehetetlenítse a minisztérium munkáját. A TIS-nek küldött válaszlevelében a külügy hozzáteszi, ha teljesítené a kérést, az kihatna a tárca alapvető feladatainak ellátására. Továbbá a kért adatokat azért sem adja ki, mert az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hivatal már vizsgálatot indított.

Az Evka céggel kapcsolatos botrányt Zuzana Hlávková, a külügy volt alkalmazottja robbantotta ki azt állítva, hogy Miroslav Lajčák tárcavezető jóváhagyásával egy előre kiválasztott cég túl drágán szervezte meg az uniós rendezvényeket. Az információs törvényre hivatkozva a TIS hónapok óta szeretne hozzájutni a rendezvények dokumentációjához. Tudni szeretnék, mely ügynökségek milyen ajánlattal versengtek a megbízásért, hogy ki lehessen zárni, hogy a győztest előre kiválasztották. Kérik a rendezvények részletes költségvetését, beleértve a fellépők honoráriumát is. A minisztérium minden kérvényt más indokkal utasított vissza. Gabriel Šípoš, a TIS igazgatója azt mondta, újabb információkat hoznak nyilvánosságra, hogy végre lépjen a tárca. 

Obstrukcióval vádolja a külügyminisztérium a civilszervezetet, valójában azonban a tárca teszi lehetetlenné a vitatott uniós elnökség rendezvényeinek pontos átvilágítását.

A Miroslav Lajčák (Smer-jelölt) vezette külügyminisztérium továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni az uniós elnökséggel kapcsolatos vitatható rendezvények dokumentációját. A tárca az adatokat december végén a parlament külügyi bizottságától is, és tegnap már sokadszor a Transparency International Slovenskótól (TIS) is megtagadta. A civilszervezet minden kérvényét más indokkal utasította vissza, nem egyszer ellentmondásba keveredve korábbi állításaival, miközben Zuzana Hlávkovának, a botrány kirobbantójának egyetlen állítását sem tudták határozottan cáfolni. A minisztérium folyamatosan azzal érvel, hogy a kért információkat nem adhatja ki, miközben a parlamenti képviselők és a TIS álláspontja szerint is a hatályos törvények értelmében minden kért adatot köteles kiadni a tárca. Ráadásul a TIS nem tudja jogi útra terelni az ügyet mindaddig, amíg az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hivatal nem zárja le az ügyben indított vizsgálatát. Utóbbi akár hónapokig is elhúzódhat.

Gabriel Šípoš, a TIS igazgatója lapunknak elmondta, hogy újabb adatok nyilvánosságra hozásával és a nyilvánosság bevonásával szeretnék rákényszeríteni a külügyminisztériumot, hogy vonja le a megfelelő következtetéseket. A civilszervezet december közepén indította el honlapján a „Válaszoljon Zuzanának” (odpovedztezuzane.sk) kampányát, melyben arra kérte a nyilvánosságot, egy e-mail-ben küldjenek írásos felszólítást Miroslav Lajčáknak, hogy válaszoljon volt hivatalnoka kérdéseire. A felhíváshoz három hét alatt több mint 5500-an csatlakoztak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.