Közélet

Az SaS az elrabolt vietnámi vállalkozó ügyének önálló kivizsgálását követeli

Pozsony | Az ellenzéki SaS Trinh Xuan Thanh vietnámi vállalkozó elrablási ügyének önálló kivizsgálását indítványozta csütörtökön. Ezt azzal indokolják a párt képviselői, hogy a gyanúsított, Long N. H. beismerte, hogy részt vett a vietnámi férfi elrablásában. A liberálisok szerint ez valószínűvé teszi azt a verziót, hogy Szlovákia területén át szállították a vállalkozót Vietnámba.
TASR

2018. július 20. 08:02

Ľubomír Galko - TASR-felvétel

Az SaS emlékeztetett: a belügyminisztérium még Robert Kaliňák (Smer-SD) vezetése alatt máig tisztázatlan körülmények között bocsátott egy kormánygépet a vietnámi küldöttség rendelkezésére, mellyel tavaly júliusban Moszkvába repültek. „Ezzel összefüggésben felkérjük a Főügyészséget, hogy indítson önálló vizsgálatot az ügyben Szlovákia területén, mert lehetséges, hogy a kormánygép fedélzetén tartózkodott az elrabolt Trinh Xuan Thanh, mégpedig a szlovák állami képviselők, köztük az akkori belügyminiszter, Kaliňák tudomásával” – jelentette ki Ľubomír Galko, az SaS alelnöke. Hozzátette: a gyanút az is erősíti, hogy a pozsonyi (Bratislava) repülőtéren készült felvételeket megsemmisítették annak ellenére, hogy a szlovák félnek tudnia kellett arról, hogy a német hatóságok nyomoznak az emberrablás ügyében.

Az ellenzéki párt egyben felhívta a figyelmet: a vietnámi kormány eddig nem tudott részletes tájékoztatást adni arról, hogy ha nem a szlovák kormánygéppel, akkor milyen más úton jutott a vállalkozó Európából Vietnámba.

2018. június 6. 15:37

Saková: Vietnám megerősítette, hogy az elrabolt állampolgár nem járt Szlovákiában

Galko hozzátette: azt várják, hogy a szlovák hatóságoknak hatékony segítséget nyújt a szlovák hírszerzés (SIS) és a közjogi méltóságok védelméért felelős hivatal is.

Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője Galko kijelentéseire reagálva a TASR hírügynökségnek elmondta: ebben az ügyben csak a német igazságügyi hatóságok folytatnak büntetőeljárást. Utóbbiak jogi segítségnyújtást kértek a szlovák bűnüldöző szervektől. A kérést a Pozsony I Járási Ügyészség és a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyészei a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozójával együttműködve teljesítették. „A Főügyészség hivatalból is a törvény szerint jár el, és nincs szüksége a politikusok vagy politikai pártok semmiféle felszólítására” – tette hozzá Predajňová.

A vietnámi vállalkozó elrablásában való bűnrészességgel gyanúsított férfi Berlinben beismerte, hogy az akciót a vietnámi titkosszolgálattal együttműködve hajtották végre. Long N. H.-t, akinek Csehországban van az állandó lakhelye, tavaly augusztusban adták ki Németországnak. Trinh Xuan Thanh vállalkozót időközben Vietnámban kétszer is életfogytiglanra ítélték.

Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter korábban kijelentette: az elrabolt vietnámi állampolgár nem járt Szlovákiában, nem utazott a szlovák kormánygéppel, tehát nem utazott át az országon sem. Állítása szerint ezeket az információkat a vietnámi fél is megerősítette. „A vietnámi kormánytól hivatalos állásfoglalást kaptunk, amit nem vonunk kétségbe” – válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy elhiszi-e, ami a vietnámi válaszban áll. 

Saková megerősítette, hogy a vietnámi küldöttség a kölcsönvett szlovák kormánygéppel repült Prágából Pozsonyba, majd Pozsonyból Moszkvába, de a schengeni övezet elhagyása előtt mindegyik küldött útlevelét ellenőrizték. Hozzátette: mindegyikük diplomata útlevéllel rendelkezett, és egyikük sem lépett a repülőgép fedélzetére megbilincselve, vagy erőszaktól fenyegetve.
 

Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány korábban azt állította, hogy a német hatóságok az eltűnt vagy keresett személyeket nyilvántartó rendszerben nem tüntették fel az elrabolt vietnámi férfit. „Honnan tudhatta volna a szlovák fél, hogy valamilyen probléma merült fel? – tette fel a kérdést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Minél hamarabb kerül a beteg orvoshoz, annál eredményesebben lehet javítani a hallást

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?