A vállalkozók harmada elaludt

Pozsony |

<p>A cégek szombattól kizárólag elektronikus úton tarthatják a kapcsolatot a hivatalokkal a&nbsp;<a href="http://www.slovensko.sk/">www.slovensko.sk</a>&nbsp;portálon keresztül. A harmaduk azonban erre még mindig nem készült fel, mostantól így nem jutnak hozzá a hivatalos értesítésekhez.</p>

A Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynöksége (NASES) szombattól aktiválta a cégek aláírási joggal rendelkező képviselőinek az elektronikus postafiókját, az állami intézmények, az önkormányzatok, a Szociális Biztosító, a bíróságok, a közjegyzők és a végrehajtók pedig erre küldik az értesítéseket. A hivatalos elektronikus postafiók használatához a cégek aláírási joggal rendelkező képviselőinek csippel ellátott elektronikus személyivel, kártyaleolvasó berendezéssel, biztonsági kóddal (BOK), számítógéppel, internetes hozzáféréssel és a rendszer működtetéséhez szükséges szoftverrel kell rendelkezniük. Ez utóbbit a www.slovensko.sk portálról tölthetik le. Ha ezt elmulasztották, nem jutnak hozzá a hivatalos iratokhoz, és nem is fordulhatnak elektronikus úton a hivatalokhoz.

A NASES adatai szerint az érintett, nagyjából 217 ezer aláírási joggal rendelkező vállalkozó közül jelenleg 158 ezernek van elektronikus személyije. Ebből 133 ezren már a biztonsági kódot is kiváltották, vagyis nagyjából a vállalkozók 61 százaléka készült fel az elektronikus kommunikációra. Az elektronikus személyit egyébként az ország 76 okmányirodájában igényelhetik.

A cégek érdeke is, hogy minél hamarabb lépjenek. „A mától érvényes rendszer pénzt és időt spórol a vállalkozásoknak” – nyilatkozta tegnap Norbert Molnár, a NASES vezérigazgatója. A vállalkozóknak nem kell hosszú órákat tölteniük a hivatalokban, sok szolgáltatás pedig az elektronikus kommunikáció esetében olcsóbb, mint a közvetlen hivatali ügyintézés. Az anyakönyvi kivonat igénylése például klasszikus módon 5 euróba kerül, míg elektronikus úton csupán 2,50-be. A névváltoztatáson már 50 eurót spórolhatunk, a cégjegyzék-kivonat elektronikus formában pedig ingyenes. Az elektronikus ügyintézés több mint 1500 szolgáltatást tartalmaz.

Aki már most szeretné kipróbálni az elektronikus postafiókját, és tanácsadásra van szüksége, annak kivételesen a hétvégén is segítenek a NASES alkalmazottai. A pozsonyi 02/35 803 083-as telefonszámon vasárnap reggel nyolctól este hatig fogadják a hívásokat. A kérdéseiket feltehetik elektronikus formában is a www.slovensko.sk portálon keresztül. Erre szükség is lesz: a vállalkozók jelentős része továbbra is átláthatatlannak tartja a portált. Peter Kimijan, a Slovak Telekom szóvivője szerint a cégük azt kifogásolja, hogy a társaságok a portálon keresztül egymás között nem értekezhetnek, és a rendszer kidolgozásánál nem vették figyelembe a nagyobb cégek igényeit. Lucia Maková, a NASES szóvivője szerint az elkövetkező időszakban több olyan változást is terveznek a portálon, amely megkönnyíti a kommunikációt és átláthatóbbá teszi a rendszert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!