A vállalkozások egy része már elérte a koronavírus-járvány előtti szintet

A vállalkozások egy része már elérte a koronavírus-járvány előtti szintet
Pozsony |

A szlovákiai vállalkozások többsége ugyan továbbra is arra panaszkodik, hogy csak nehezen tud visszakapaszkodni a járvány előtti szintre, az adóhivatalok friss adatai szerint azonban egyes ágazatokban ezt már most sikerült elérni. Kiknek nőttek gyorsabban a bevételei, és mely vállalkozásoknál döcögősebb az újraindulás?

A szlovákiai vállalkozók közül ugyan sokan panaszkodnak arra, hogy az idei első negyedév járványügyi szigorításai visszavonhatatlan károkat okoztak számukra, és a járvány előtti szintre csak rendkívül nehezen tudják majd visszatornászni magukat, a központi adó- és vámhivatal által most közzétett legfrissebb adatok szerint azonban a leginkább sújtott ágazatokban sem olyan rossz a helyzet, mint azt sokan gondolnák. Az adóhivataloknak pontos áttekintésük van a szlovákiai vállalkozások bevételeiről, több mint másfél éve ugyanis az összes vállalkozásnak csatlakoztatnia kellett a pénztárgépét az adóhivatal eKasa számítógépes rendszerére. Az online pénztárgépekből beáramló adatokból így viszonylag pontos képet kaphatunk az egyes ágazatok helyzetéről.

Előnyben a kereskedők

„Ezúttal arra kerestük a választ, hogy az egyes ágazatoknak – legalábbis a bevételek szempontjából – hogyan sikerült az újraindítás az idei első negyedévet követő mélypontról. Ehhez a járvány tavalyi kitörése előtti időszak utolsó, még normálisnak nevezhető hónapjának, 2020 februárjának az adatait hasonlítottuk össze az elmúlt hónappal, vagyis 2021 májusával, amikor már látványosabb mértékben enyhítettek a korábbi járványügyi lezárásokon” – nyilatkozta lapunknak Martina Rybanská, a központi adó- és vámhivatal szóvivője. Az adóhivatalok által begyűjtött adatok szerint a járvány által különösen sújtott ágazatok közül a leglátványosabb javulást a kiskereskedelemben mérték.

„Ebben az ágazatban a bevételek idén májusban már meghaladták a járvány előtti, vagyis a tavaly februári szintet. A fokozatos enyhítés leginkább a háztartási boltok bevételein látszott meg, amelyek az előző hónaphoz képest májusban 50 százalékkal nőttek, de 30 százalékos bővülést mértek a ruha- és cipőboltokban is”

– tette hozzá Rybanská.

Sereghajtó szállodák

A javulás az összes többi ágazaton is meglátszik. A fodrászüzletek, kozmetikai és masszázsszalonok átlagos bevételei májusra már elérték a járvány előtti szint 85, az éttermek, kocsmák, cukrászdák pedig a 70 százalékát. A leglassabban a szállodaipar indult be, amelyben a bevételek az elmúlt hónapban a tavaly februárinak még csak a 30 százalékát tették ki. Roman Berkes, a Szlovák Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) az elnöke szerint azonban júniusra már az idegenforgalomban is javul a helyzet, a következő felmérésben így várhatóan már a szállodák is a bevételeik nagyobb növekedéséről adhatnak számot.

Bizonytalan jövő

„A javulás elsősorban annak köszönhető, hogy a kormány április második felétől felgyorsította a járványügyi lezárások enyhítését, így azok az üzletek is kinyithattak, amelyeknek korábban hosszabb ideig kötelezően zárva kellett tartaniuk. Ilyenek voltak például a ruha- és cipőboltok, így az sem csoda, hogy a nyitást követően ezekbe jóval többen tértek be” – nyilatkozta Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Hogy az üzletek, az éttermek és a szállodák forgalma az elkövetkező időszakban milyen ütemben nő, az Horňák szerint jelentősen függ attól, hogy hányan oltatják még be magukat, vagyis hogy a lakosság mennyire lesz védve egy esetleges újabb járványhullám esetén.

„Ha egy következő hullám miatt a kormány újra bezáratja az üzleteket és a szolgáltatásokat, az az érintett vállalkozásokat rendkívül súlyosan érintené, amit sokan már nem biztos, hogy kihevernének” – tette hozzá a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?