Közélet

A rendőrség elutasította Vasiľ Špirko feljelentését

Pozsony | Elutasította a rendőrség Vasiľ Špirkónak, a Speciális Ügyészség ügyészének feljelentését, melyben szabotázzsal vádolta Robert Kaliňák volt belügyminisztert, Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) két vezetőjét. Špirko panaszt tesz.
Ibos Emese

2018. november 14. 12:23

Vasiľ Špirko a márciusi kettős gyilkosságot követően állt ki a nyilvánosság elé és közölte, hogy a legfelsőbb szinteken akadályozták meg, hogy kivizsgálja az előző Fico-kormány minisztereihez köthető korrupciógyanús ügyet. Vasiľ Špirko speciális ügyész állította, hogy Ján Počiatek (Smer) volt pénzügyminiszter és Robert Kaliňák (Smer) háromszoros belügyminiszter több százezer eurónyi kenőpénzt legalizált a belügyminisztérium különböző közbeszerzési eljárásaiból. Špirko 2010-ben egy másik ügy felderítése közben vette fel azt a jegyzőkönyvet, melyben egy Ľuboš Varga nevű tanú részletesen vázolta, hogyan csípnek le több százezer eurót az állami megbízásokból, és hogyan legalizálják a kenőpénzeket. A legalizált pénzek a két férfi közös cégébe, a FoRestbe vándoroltak. Špirko azt állítja, hogy az ügyet törvénysértő módon Tibor Gašpar (Smer-jelölt) országos rendőrfőkapitány utasítására vették el tőle, és célirányosan utalták át a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) Robert Krajmer vezette korrupcióellenes osztályához. Špirko ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ennek az osztálynak nincs hatásköre arra, hogy a köztisztviselők korrupciós ügyében és uniós forrásokkal való visszaélések gyanújában eljárjon. Miután elvették tőle az ügyet, szisztematikusan megpróbálták lejáratni, zaklatták a családját és több fegyelmi eljárás indult vele szemben. Vasiľ Špirkot minden vád és gyanú alól tisztázta a fegyelmi bizottság, ám az ügyet már nem kapta vissza.

 

2018. június 8. 15:36

Nem rótt ki büntetést a Kaliňákot feljelentő Špirko ügyészre a fegyelmi bizottság

A vádakat Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és valamennyi érintett elutasította. Špirko feljelentését szabotázsként kezelte a rendőrség. A korrupció gyanújában a Főügyészség nyomozott. A vizsgálatok állásáról Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót civil szervezet igazgatója érdeklődött a Főügyészségen, de nem kapott válaszokat. Vasiľ Špirko azonban megerősítette, hogy a feljelentését elutasították. „A vizsgálat leállításáról szóló határozat áttanulmányozását követően panaszt fogok tenni” – zárta a Speciális Ügyészség ügyésze.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Letartóztatták Ábrahám alpolgármesterét

Ellenőrzött ünnepi menü

Gyorsvonat elé hajtott egy autó Nagysurányban, egy anya és 11 éves kislánya szörnyethaltak

Blokád alatt van a köztévé, egyre több ellenzéki politikus jut be az épületbe

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Karácsonyi riport a VASÁRNAPBAN: Zlatica Kušnírová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?