Közélet

A parlament csak délután szavaz a nyugdíjkorhatár-plafonról

Pozsony | Az OĽaNO és a Sme rodina ellenzéki mozgalmak még tárgyalni akarnak a Smer-SD kormánypárttal a maximális nyugdíjkorhatár meghatározásának alkotmányba foglalásáról. A parlamenti képviselők kedden elfogadták a Sme rodina elnökének, Boris Kollárnak az ügyrendi javaslatát, melynek értelmében délután 5 órára halasztották az alkotmánytörvény-javaslatról szóló szavazást.
TASR

2018. október 23. 12:24

- David Duducz/NMH – illusztrációs felvétel

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője ismét felhívta a figyelmet, hogy az alkotmánytörvény-javaslat jelenlegi formájában igazságtalan, mert mindenki számára 64 évben határozza meg a maximális nyugdíjkorhatárt, és nem veszi figyelembe a ledolgozott évek számát, amely személyenként változó. „Szélsőséges igazságtalanságot akarnak bebetonozni” – hangsúlyozta. Az OĽaNO ezért ragaszkodik a saját javaslatához, melynek értelmében az állampolgárok 40 ledolgozott év után korkedvezményes nyugellátásban részesülhetnének, amennyiben erre igényt tartanának.

Matovič szerint olyan megoldást kínálnak, amely nem dönti romba az államháztartást, és nem aknázza alá a gyermekeink jövőjét az „utánunk a vízözön” szellemében. Hozzátette: Robert Fico, a Smer-SD elnöke olyan ígéretet tett az embereknek, amely ténylegesen csak 2030-tól lenne érvényes. „Ez teljes felelőtlenség” – véli az ellenzéki politikus.

Kollár azt nyilatkozta kedden, hogy a mozgalma hajlandó támogatni minden értelmes javaslatot. Hozzátette: Igor Matovič felvetése tetszik nekik, a javaslatról pedig még tárgyalni kell, ezért találkozót indítványozott a Smer-SD és az OĽaNO képviselőivel. Úgy véli, hogy ha a Smer-SD javaslatát a jelenlegi formájában fogadnák el, az emberek számára csak 2030-tól jelentene segítséget. A Sme rodina ragaszkodik ahhoz is, hogy a nők számára szállítsák lejjebb a nyugdíjkorhatárt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?