Közélet

A külügyminisztériumot meglepte az USA-val folytatott tárgyalások felfüggesztése, a Híd is magyarázatot vár

A külügyi tárcát meglepte a védelmi minisztérium döntése, miszerint nem tárgyal tovább az Egyesült Államokkal a védelmi együttműködésről szóló megállapodásról. Ezt a döntést anélkül hozta meg, hogy konzultált vagy tárgyalt volna erről a Védelmi Tanács, vagy a koalíció szintjén. Minderről a Kül- és Európai Ügyek Minisztériumának sajtóosztálya tájékoztatott hétfőn.
TASR

2019. március 12. 08:19

Miroslav Lajčák
Képarchívum - TASR-felvétel

„Alapvető fontosságú döntésről van szó, amelynek messzemenő külpolitikai és biztonsági következményei vannak. Ez a lépés annál megdöbbentőbb, hogy éppen a Védelmi Minisztérium szólította meg a külügyi tárcát, hogy a szlovák kormány nevében, valamint több más tárca részvételével tárgyaljon erről a megállapodásról” – érvel közleményében a külügyi tárca.

A külügyminisztérium rámutatott: a tárgyalások az Egyesült Államokkal még nem zárultak le, a végső verzió pedig a szlovák féltől függ. Emellett csupán keretegyezményről lenne szó, vagyis bármilyen konkrét aktivitás előtt különálló szerződéseket kellene kötni.

A külügyi tárca a megállapodásról szóló javaslatot a kormány és a parlament elé terjesztené. Olyan javaslatról lenne szó, melynek értelmében Szlovákia oly módon használná fel a forrásokat, ahogy az számára elfogadható. A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy ha a védelmi tárca nem tárgyal tovább, akkor az az Egyesült Államokkal folytatott egész tárgyalássorozat végét fogja jelenteni. „Bármilyen egyezség a védelmi együttműködésről a védelmi tárca részvétele nélkül tárgytalan” – áll a közleményben.

A külügyminisztérium arra is rámutatott, hogy Szlovákia lenne az egyedüli NATO-tagállam, amely elutasít egy ilyen megállapodást. „A minisztérium nem vette észre, hogy veszélybe került volna azon NATO-tagállamok szuverenitása, amelyek hasonló megállapodást kötöttek az USA-val” – üzente a tárca, amely egyben figyelmeztetett: elképzelhetetlen, hogy a megállapodás elutasítása esetén ne merülne fel a szövetséges partnerek körében Szlovákia megbízhatóságának kérdése. Ezen kívül a kormányprogramban is szerepel, hogy Szlovákia elkötelezi magát a transzatlanti kapcsolatok fejlesztése mellett.   

A Híd magyarázatot vár

A Most-Híd párt magyarázatot kér, miért futottak zátonyra az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében felajánlott anyagi támogatásról. Ezt Debnár Klára pártszóvivő jelentette ki, reagálva arra, hogy a szlovák Védelmi Minisztérium berekesztette a tárgyalásokat az USA-val.

„A védelmi tárca akkor dönt így, amikor a katonai repterek korszerűsítése előtt állunk, amelynek viszonylag rövid időn belül, még azelőtt be kéne következnie, hogy megérkeznek az első F-16-os vadászgépek. A Most-Híd párt ezért magyarázatot fog kérni, miért futottak zátonyra a tárgyalások, ha a párhuzamos tárgyalások Magyarországgal sikerrel zárultak le, miközben tudjuk, hogy a déli szomszédunk ugyanúgy védelmezi a szuverenitását” – közölte Debnár.

A párt arra is választ vár, Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter miből akarja finanszírozni a szliácsi (Sliač) és a konyhai (Kuchyňa) repterek korszerűsítését.

Azt az indoklást, hogy 105 millió dollár nem felel meg a szlovák Fegyveres Erők igényeinek, Martin Fedor, a Most-Híd képviselője érthetetlennek tartja. „Mindenki számára világos, hogy pénzre lesz szükségünk ahhoz, hogy alkalmassá tegyük a reptereinket, már csak a kormány korábbi, az új vadászgépek vásárlásáról hozott döntése miatt is” – tette hozzá. 

Fedor arra is figyelmeztetett, hogy Szlovákia a kormányprogramban elkötelezte magát a transzatlanti kapcsolatok fejlesztése mellett. A védelmi tárca döntését egyoldalúnak nevezte, mellyel a kormány legalapvetőbb dokumentumával ellentétesen elutasította az egyik legközelebbi szövetségesünk által felkínált beruházást

„A szövetségesekkel való együttműködés a legmagasabb államérdek. Mintha továbbra sem tudatosítanánk, hogy a katonáink a NATO katonái, akikre a szövetségesek jogosan számítanak” – tette hozzá a képviselő, hangsúlyozva, hogy a felújított repterek Szlovákia tulajdonát fogják képezni.

A Védelmi Minisztérium hétfőn arról tájékoztatott, hogy a továbbiakban nem vesz részt az Egyesült Államok által a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében felajánlott anyagi támogatással kapcsolatos tárgyalásokon. A támogatás elfogadása a tárca álláspontja szerint veszélyeztetné a Szlovák Köztársaság szuverenitását. Az USA ajánlata ezen kívül nem felelt meg a szlovák Fegyveres Erők műveleti igényeinek sem, közölte Danka Capáková, a minisztérium szóvivője.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyöngyösbokréta ünnep, Léva, 1935 (Forrás: digitalisemlekezet.eu/Fórum Kisebbségkutató Intézet)

Porlik, mint a szikla? – A népszámlálási kampányról

tarló

GALÉRIA: Ég a tarló Ekecsnél

buszbaleset magyarország

Súlyos buszbaleset történt Magyarországon, egy ember meghalt

ingázó koronavírus

Koronavírus: a Dunaszerdahelyi járásban találták a legtöbb fertőzöttet szombaton

tűzoltó illusztráció

Szándékos gyújtogatás okozhatta a csehországi lakóháztüzet, amiben többen meghaltak

koronavirus

Egy percen múlt, hogy nem úszták meg a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.