Közélet

A gyereknek iskolában a helye

Pozsony. Legalább kettő, de akár három évig is eltart majd, amire sikerül életbe léptetni a Helyes út névre keresztelt roma reformot. A roma közösségek kormánybiztosa és a belügyminiszter tegnap bemutatta az első részét, az oktatással összefüggő intézkedéseket.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. október 23. 19:00

LAJOS P. JÁNOS

Robert Kaliňák belügyminiszter bevallotta, hogy nem tudják mennyibe fog kerülni a program megvalósítása, amelynek az oktatási vonatkozású részét tegnap mutatták be a roma ügyi kormánybiztossal közösen. „Nem tudom megmondani centre pontosan, hogy mekkora feladat előtt állunk. Egyes témáknak a költségvonzatait meg tudnánk határozni, de vannak olyan intézkedések, amelyek ára attól függ, hogy például hány gyereket érint” – jelentette ki a belügyminiszter. Kaliňák szerint a program nem nevezhető roma programnak, mivel érint majd minden gyereket – tehát nem csak a romákat –, aki „kockázatos családi környezetből” származik. A kockázatos családi környezetet a szülők végzettsége, jövedelme, büntetett előélete alapján határoznák meg, de befolyásolná az is, hogy van-e munkája a szülőknek, milyen az anyagi hátterük, mekkora a család eladósodottságának mértéke, gyakori-e az iskolakerülés a gyerekek között, és képesek lesznek-e a gyerekek elsajátítani a tanítási nyelvet az iskola megkezdéséig. Azt azonban egyik érintett sem tagadta, hogy az intézkedések elsősorban a roma telepeken lakókat érintik majd.

Peter Pollák (OĽaNO) szerint az oktatási program lényege, hogy a gyerekek helye az iskolában van. „A roma gyerekek óriási lehetőséget jelentenek az ország szempontjából, megteszünk mindent, hogy ezt a lehetőséget maximális mértékben kihasználjuk” – jelentette ki a kormánybiztos.

12 éves tankötelezettség

A tegnap bejelentett intézkedések a roma program okatási részét képezik, egyes elemei viszont mindenkit érintenek. Ilyen például a jelenleg 10 éves iskolakötelezettség 12 évre emelése. A kockázatos családi környezetből származók esetében hároméves kortól kötelezővé teszik az óvoda látogatását, az iskoláskorúak számára pedig az egész napos iskolát. Az úgynevezett speciális iskolákból vissza akarják irányítani a gyerekeket a rendes iskolákba, illetve meg szeretnék akadályozni, hogy a rossz szociális körülmények közt élő – általában roma – gyerekeket enyhe mentális retardáció diagnózisával speciális iskolákba irányítsák.

Megvalósíthatatlan program

Klára Orgovánová, a Roma Intézet igazgatónője, korábbi roma ügyi biztos szerint az egész intézkedéscsomag elhibázott. „Az zavar legjobban, hogy az anyag tartalma nincs összhangban a szakmai minőségével, úgy állítják ugyanis be, mintha mindent megoldanának vele, pedig szerintem a legtöbb intézkedés megvalósíthatatlan” – mondta lapunknak Orgovánová. Példaként a kötelező óvodalátogatást emelte ki. „Sok helyen épületek hiányoznak, nincsenek óvónők” – magyarázta az igazgatónő. Szerinte azt kellene elsősorban tanulmányozniuk a program szerzőinek, hogy a korábbi hasonló intézkedéseket miért nem sikerült megvalósítani. Az egyes intézkedések be nem tartását szankcionálnák, megvonnák vagy csökkentenék a szociális támogatások összegét.

Önnek ajánljuk
Felmérés: Parlamenten kívül az MKP

Nyilvánosságra került a titkos felmérés

Mojmír Mamojka

Mamojka egyelőre marad

Robert Fico

Fico nem kíván egyebet, csak 2,99 százalékot a Hídnak

Jana Cigániková

VIDEÓ: Elszabadultak az indulatok – már a középső ujjukat mutogatják egymásnak a képviselők a parlamentben

Kucsera Miklós

Vágsellyei győzelem az érsekújvári régióderbin

hh

Férfimese a nagybetűs nőről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.