Hasznos tanács

Idén sem nő a segélyek összege

Pozsony | Július 1-je fontos dátum a szociális támogatásokra szorulók számára: minden évben ilyenkor szokták emelni néhány juttatás és segély összegét.
B. Szentgáli Anikó

2016. július 7. 18:02

A valorizáció azonban, sajnos, idén is elmaradt, a létminimum évek óta változatlan, csak a munkanélküli-segély összege emelkedett.
 
Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy az államkasszából folyósított juttatások, ellátások valorizációja kis mértékű – esetenként alig néhány eurós vagy centes – szokott lenni, az utóbbi években azonban ennél szomorúbb ténnyel kell szembesülnünk: számos támogatás összege már több éve nem emelkedik. Ez a szegénységi küszöbbel és a létminimum alakulásával függ össze. A létminimumról szóló jogszabály ugyanis kimondja: a szegénységi küszöb minden évben a Statisztikai Hivatal adatai alapján változik. Eszerint megállapítják az alacsony bevételű természetes személyekre vonatkozó nettó jövedelem 1. negyedévben mért évközi emelkedésének vagy az alacsony jövedelmű háztartások létszükségleti kiadásainak ugyancsak az 1. negyedévben évközi szinten emelkedésének koefficiensét. A kisebb koefficienssel szorozzák ki a létminimum június 30-áig érvényes összegeit, s júliustól az új összeg lép hatályba. Az ország gazdasági eredményei évek óta jók, nincs infláció, nem tapasztalhatunk jelentős drágulást, a lakosság vásárlóereje nem romlott. Ebből kifolyólag hivatalosan nem emelkedett az a minimális jövedelemszükséglet sem.
 
Stagnáló létminimum
Vagyis ilyen esetben nem módosul a létminimum, hanem marad az előző éves szinten. Idén sem emelkedett a létminimum összege, maradt az egy évvel ezelőtt megállapított szinten: egy felnőtt személy esetében 198,09 euró, a közös háztartásban élő további felnőtt személy esetében 138,19 euró, egy eltartott gyermek esetében pedig 90,42 euró.
 
A létminimumtól számos segély összege függ. Ha az változna, automatikusan módosulna az adóbónusz és az adóalap nem adóköteles része, átszámolnák az egészségkárosodottaknak jóváhagyható támogatásokat, a gyest, a családi pótlékot, a minimális tartásdíjat is. Mivel azonban a létminimumot idén is szintén tartották, a fentebb említett támogatások összege is változatlan.
 
A szegénységi küszöb és a létminimum szinten tartásának talán csak azok örülhetnek, akik korengedményes nyugdíjért akarnak folyamodni. Ugyanis a járandóságra az igénylő csak akkor szerez jogosultságot, ha – az egyéb feltételek teljesítése mellett – a kiszámított összeg eléri a létminimum 1,2 százalékának megfelelő minimálnyugdíjat, ami 2013. július 1-jétől 237,80 euró.
 
Szociális ösztöndíj
Ugyancsak a létminimummal függ össze a szociális ösztöndíj összege. A közép-, tanonc- és főiskolák diákjai kérhetik, a konkrét összeg függ az előmeneteltől, valamint attól is, a diák milyen messze lakik az oktatási intézménytől. Az ösztöndíj felső határa a gyermekekre vonatkozó létminimum 50 százaléka, azaz a következő tanévben is marad a 45,21 euró. Csak annak hagyhatják jóvá, akinek az átlaga nem rosszabb 2,0-nál. Ha az átlag 2–2,5 között mozog, a 2016/17-es tanévben legfeljebb 31,65 eurót kaphat (ez a létminimum 35 százaléka). Ha az átlag 2,5-3 között van, a létminimum 25 százalékát hagyhatják jóvá, ami ebben az esetben 22,60 euró. Főiskolások esetében az ösztöndíj felső határa 230 euró, ha az oktatási intézmény az állandó lakhely szerinti városban van. Ha az iskola legalább 30 km-re van, az ösztöndíj 275 euró lehet. A diákok 25 éves korukig eltartott gyermeknek minősülnek, amennyiben tanulnak, a doktoranduszoknak 30 éves korukig jár.
 
A munkanélküli-segély nő
Júliustól csak a munkanéküli-segély összege módosul: ez annak köszönhető, hogy nem a létminimum, hanem az átlagbérek alapján állapítják meg. Pontos összegét az utóbbi három évben folyósított fizetés alapján számolják ki: az átlag bruttó bér 50 százaléka. „2016. júliusától a napi kivetési alap maximális összege 58,0603 euró, vagyis egy 31 napot számláló hónapban a segély legfeljebb 900 euró lehet, a 30 napot számláló hónapokban maximum 871 eurót hagyhatnak jóvá. Június 30-áig a napi kivetési alap felső határa 56,4165 euró volt“ – tájékoztatott a Szociális Biztositó. A munkanélküli-segély nem jár automatikusan, az összeget a Szociális Biztosító folyósítja. Mindenkinek saját magának kell eljuttatnia a biztosítóba a kérvényt és a jövedelemigazolást, vagyis a volt munkaadó által kiállított dokumentumot arról, hogy alkalmazottként mennyit keresett. Munkanélküli-segélyre jogosult az a személy, akinek az elmúlt 3 évben legalább 2 évig volt társadalombiztosítása. A támogatás 6 hónapig folyósítható. Aki meghatározott időre szóló szerződés alapján dolgozott, annak az elmúlt 4 évben legalább 2 évig kellett fizetnie a járulékokat, s akkor 4 hónapig számíthat a segélyre. Aki táppénzt, ápolási díjat, anyasági támogatást vagy gyest kap, nem jogosult rá. 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
vakcina

Sokan politikai kérdésként tekintenek az oltás beadatására

A vitatott állásfoglalás az Európai Uniót a Szovjetunióhoz, a kommunista diktatúrához hasonlítja⋌(TASR-felvétele)

Hunyadi: A jogállamisági mechanizmust elutasító állásfoglalás több félrevezető információt tartalmaz

koronavírus rendőrség határ

December 7-től az ingázóknak is tesztet kell felmutatniuk a határon

maradona

Adiós, Diego!

országos tesztelés

Több Regionális Közegészségügyi Hivatal is tesztelőpontot hoz létre

Balázs Fecó mti
Frissítve

Elhunyt Balázs Fecó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.