Ha meghal a szülő, a gyerekek árvasági nyugdíjat kaphatnak

Ha meghal a szülő, a gyerekek árvasági nyugdíjat kaphatnak

A szeretett személy halála óriási veszteség, ami az egész családot megviseli, s ilyenkor kevesen gondolnak az anyagiakra, hacsak a családfő elvesztése miatt az egész család nem kerül nehéz anyagi helyzetbe. Sokan nem tudatosítják, hogy az elhunyt gyermekei túlélő hozzátartozóknak minősülnek, akik a Szociális Biztosítótól árvasági nyugdíjra jogosultak. Az ellátást tanácsos minél hamarább elkezdeni intézni.

Az árvasági ellátás olyan járandóság, amelyet az öregségi- vagy rokkantságinyugdíj-biztosítási rendszerből folyósítanak annak az árvának, akinek meghalt a szülője vagy az örökbefogadója. Nevelőszülők után nem jár árvasági nyugdíj.

Az árvasági ellátás 40%-a annak az öregségi, korengedményes vagy rokkantsági járandóságnak, amelyet az elhunyt szülőnek vagy örökbefogadónak a haláláig folyósítottak, illetve amelyikre addig jogosultságot szerzett. Mindkét szülő vagy örökbefogadó után elintézhető a járandóság, vagyis egy gyermeknek 2 árvasági nyugdíjat is folyósíthatnak. Ha az elhunytnak több gyermeke volt, mindegyik igényelheti a járandóságot.

Meddig folyósítják?

Árvasági ellátásra a gyermek addig jogosult, amíg iskolába jár, legfeljebb 26 éves koráig. Ha addig megházasodik, az nincs hatással a járandóságra, az esetleges névváltozást azonban 8 napon belül jelenteni kell. Ha viszont örökbe fogadják őt, és így ismét lesznek (adoptív) szülei, leállítják a nyugdíj kifizetését. Ha bírósági ítélet születik arról, hogy az árva szándékos bűncselekmény elkövetésével saját maga okozta szülője halálát, haladéktalanul megvonják tőle az árvasági ellátást.

Ügyintézés

A 15 évesnél fiatalabb árvák esetében az igényt a gyermek törvényes képviselője nyújtja be. A 15 évesnél idősebbek saját maguk intézkednek. Szükséges iratok: személyi igazolvány, az árva születési anyakönyvi kivonata, a szülő halotti bizonyítványa, igazolás az iskolalátogatásról, igazolás az elhunyt iskolai végzettségéről és katonai szolgálatáról. Kell egy igazolás az összes időszakról, amikor az elhunyt személy munkanélküli volt, továbbá hiteles dokumentum a munkaadó(k)tól arról, az elhunyt mikortól meddig volt alkalmazott és része volt-e a nyugdíjbiztosítási rendszernek – a biztosítási időszak és a kivetési alap igazolásához szükség van a nyugdíj-biztosítási nyilvántartási lapra (evidenčný list dôchodkového zabezpečenia).

Többféle nyugdíj

Aki egyszerre többféle nyugdíjra jogosult, nem kapja meg mindegyiknek a teljes összegét. Ha a gyermeknek már folyósítanak rokkantsági nyugdíjat, és jóváhagyják az árvaságit is, csak a magasabbat fizetik ki teljes összegben, az alacsonyabbnak a felét utalják át. Ha az árvának már folyósítanak árvasági ellátást, és most a másik szülője után is kér járandóságot, mindkettőt teljes összegben fizetik ki. Ha az árvának azért folyósítanak rokkantsági nyugdíjat, mert a munkaképessége 70 százalékkal csökkent, nem minősül eltartott gyermeknek, és így nem is jogosult árvasági ellátásra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?