Győr

Gyakori tévhitek gyorshajtás után

Számos olyan tévhit kering az interneten, amik valójában gyorshajtáskor nem vezetnek ahhoz, hogy az üzemben tartó mentesüljön a büntetés alól. Előfordulhatnak ugyanakkor olyan esetek is, amikor a hatóság valóban nem jár el a jogszabályoknak megfelelően.
author
Cséfalvay Attila

2022. február 22. 10:07

gyorshajtás
A rendőrségnek nem kötelező mellékelnie a szabályszegésről (gyorshajtás) készített fényképfelvételeket, így ezt nem is szokták megtenni. Fotó: MTI

Elég egy figyelmetlenség, egy jelzőtábla figyelmen kívül hagyása ahhoz, hogy elég vaskos bírságot kelljen fizetnünk. Az interneten pedig számos tévhitet találhatunk azzal kapcsolatosan, hogy mikor lehet mentesülni a bírság megfizetése alól. A DAS jogszerviz a leggyakoribb ilyen tévhiteket szeretné eloszlatni.

  • Nem is küldött a hatóság fényképfelvételeket, így nem szabályos a kiszabott bírság!

Nos, a rendőrségnek nem kötelező mellékelnie a szabályszegésről (gyorshajtás) készített fényképfelvételeket, így ezt nem is szokták megtenni. A fényképfelvételeket ugyanakkor bárki megtekintheti az alábbi internetes felületen az iratazonosító és a rendszám megadásával. A szabályszegéssel összefüggésben több fényképfelvétel készül, melyek közül általában öt-hat darabot bizonyosan megtalálhatunk az ügyintézési felületen.

  • A fényképek közül csak egyiken látszódik a mért sebesség.

A bírság kiszabása ebben az esetben is jogszerű. Elegendő tehát, hogyha egy olyan fényképfelvétel rendelkezésre áll, amelyen szerepel járművünk, a mért sebesség, az elkövetés helye, megengedett legnagyobb sebesség, illetve egyéb adatok. Nem szükséges tehát, hogy az összes, általunk megtekinthető fényképen látszódjon minden adat.

  • A fényképek között nincs olyan, amin látszódna egyszerre a sebességkorlátozó tábla és a járművem.

A rendőrségnek a mérés elkezdését megelőzően kell fényképfelvételt készíteni a sebességkorlátozó tábláról, így ez a kifogás sem állja meg önmagában a helyét. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a rendőrség helytelenül állapítja meg az adott útszakaszra irányadó megengedett legnagyobb sebességet. Ezekben az esetekben ugyan van esély és lehetőség a bírság megfizetése alóli mentesülésre, érdemes azonban ilyenkor hozzáértő jogi szakember segítségét kérni a jogorvoslati eljáráshoz.

  • Nem is az én járművemet mérték!

A fényképfelvételeken mindig láthatunk úgynevezett markereket, amik jelzik, hogy a kamera éppen mire, milyen tárgyra, járműre fókuszál. Amennyiben a markerek metszéspontja járművünkön található, úgy nincs lehetőség a bírság alóli mentesülésre.

  • Nem látszódik egyértelműen a rendszám!

Főként esti, szürkületi fényképfelvételek esetén előfordulhat, hogy a rendszám nem vehető ki a fényképfelvételek egyikén sem. A készített fényképfelvételeket ugyanakkor összességükben kell 

értékelni, így ha bár a mért adatokat tartalmazó fényképen nem is látszódik a rendszám, de az utána lévőkön igen, úgy sajnos nem lesz eredményes az a hivatkozás, hogy a rendszám nem olvasható. Amennyiben viszont egyik felvételen sem látható a rendszám, úgy eredményes lehet a jogorvoslati eljárás.

  • Nem vették figyelembe a mérési hibahatárt!

Ezt a határozat és a fényképfelvételek alapján könnyen leellenőrizhetjük. Amennyiben azt észleljük, hogy valóban nem vette a hatóság figyelembe a mérési hibahatárt és annak levonása esetén mentesülnénk a bírság megfizetése alól, vagy csökkenteni tudjuk annak összegét, úgy érdemes jogorvoslattal élni. A mérési hibahatár a megengedett legnagyobb sebességtől függően 2 km/h, vagy 3%.

  • Nem is én vezettem a gépjárművet, miért nekem kell fizetni?

A gyorshajtásnak alapvetően két alakzata létezik: a megengedett legnagyobb sebesség túllépését vizsgálhatják közigazgatási eljárás keretin belül, és szabálysértési eljárás során is. Az, hogy mikor melyik eljárás lefolytatására kerül sor attól függ, hogy a helyszínen a gépjármű vezetőjét megállítják-e vagy sem. Gyakoribb, hogy a gyorshajtást a készített fényképfelvételek alapján, közigazgatási eljárás keretin belül bírálja el a rendőrség.

Ez utóbbi esetben a jogszabály a gépjármű üzemben tartójának objektív felelősségét írja elő, tehát főszabály szerint neki kell megfizetnie a bírságot, függetlenül attól, hogy ki vezette a gépjárművet. Ebben az esetben a rendőrség nem nyomoz az elkövető személye iránt.

Ez a kérdés azonban elvezet olyan okokhoz, amik alapján az üzemben tartó mentesülni tud a bírság megfizetése alól. Az egyik ilyen ok, hogyha a gépjárművet ellopták az üzemben tartótól, aki még a bírság kiszabásáról szóló határozat kézbesítése előtt feljelentést tesz emiatt.

Mentesülési ok lehet továbbá az is, hogyha az üzemben tartó megfelelően tudja azt igazolni, hogy a gépjárművet kölcsönadta és a kölcsönadás során követték el a gyorshajtást. Az üzemben tartónak teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatával kell igazolnia a kölcsönbe adás tényét. Ennek az alábbi adatokat kell tartalmazni: a gépjármű hatósági jelzését (rendszámát), az üzemben tartó és a használatba vevő nevét, születési idejét, születési helyét, lakcímét, nem természetes személy üzemben tartó és használatba vevő esetén annak megnevezését és székhelyének (telephelyének) címét. Ezen túlmenően a nyilatkozatnak tartalmaznia kell a kölcsönzés időszakát is. Azon gépjárművek esetében, amelyek esetében kötelező menetlevelet vagy fuvarlevelet vezetni, a szabályszegő elkövető kilétének igazolására ezen dokumentumok is alkalmasak, amennyiben az előzőekben felsorolt adatokat tartalmazza.

Ez utóbbi két esetben a rendőrség a bírságot nem az üzemben tartóval szemben, hanem a gépjármű tényleges használójával szemben fogja kiszabni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
benzin k

Turistaszezon előtt dráguló üzemanyagárak

szlovák katona k

Álhírek és szélsőséges nézetek terjednek a szlovák katonák között

zelenszkij k

Zelenszkij légvédelmi rendszereket kér az oroszok rakétái ellen

dd

Halálos baleset: Kamion elé hajtott egy sofőr

hasnyálmirigy k

Hátfájás is lehet a hasnyálmirigyrák tünete

Hétfőn 89-en lettek rosszul a hőség miatt

Rendkívüli hőségre figyelmeztetnek Dél-Szlovákiában a meteorológusok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.