Gazdaság

Szlovákia keményen fellép a kettős áruminőség ellen

Pozony | Sikerült gátat vetni Ausztria azon igyekezetének, hogy a készülő uniós fogyasztóvédelmi jogszabálytervezetből a tisztességtelen kereskedelmi módszerek felsorolásánál kihagyják a kettős minőség büntethetőségét. A szlovák agrártárca azt ígéri, hogy keményen fel fog lépni a kettős áruminőséggel dolgozó gyártók ellen.
Molnár Iván

2019. január 30. 17:00

Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter szerint a jövőben még jobban odafigyelnek majd arra, hogy azonos árért azonos minőségű élelmiszerekhez jussanak a fogyasztók - TASR-felvétel

A kettős áruminőség, amelyet a soros uniós elnöki posztot a tavalyi második fél évben betöltő Ausztria az elmúlt év végén kihagyott a készülő európai jogszabályból, ismét szerepel abban, mint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat – jelentette be kedden Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. A döntés előzménye, hogy az elmúlt években elvégzett uniós élelmiszerbiztonsági vizsgálatok során megállapították: bizonyos multinacionális cégek a később csatlakozott uniós tagállamok vásárlóinak megtévesztésére épülő üzletpolitikát folytatnak. Általános jelenség, hogy gyengébb alapanyagokból készült élelmiszereket árulnak a kelet-európai országok legtöbbjében, így Szlovákiában is.

Věra Jourová fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos ezzel kapcsolatban többször is azt hangoztatta, hogy az élelmiszerek kettős minőségének kérdését az uniós bizottság nagyon komolyan veszi. A soros uniós elnöki posztot tavaly betöltő Ausztria ennek ellenére kihagyta a készülő új uniós fogyasztóvédelmi jogszabálytervezetből a tisztességtelen kereskedelmi módszerek felsorolásánál a kettős minőség büntethetőségét. Matečná ezzel kapcsolatban már tavaly figyelmeztetett, hogy a nagy élelmiszeripari multik lobbiját sejti a háttérben. „Annak érdekében, hogy a kettős áruminőség visszakerüljön a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok közé, felvettük a kapcsolatot a román földművelésügyi miniszterrel (januártól Románia tölti be az EU Tanácsának elnöki tisztségét), valamint Věra Jourovával, azt indítványozva, hogy a kettős áruminőség problémáját vegyék fel az agrárminiszterek január 28-ai találkozójának a programpontjai közé. Az igyekezetünket végül siker koronázta” – mondta Matečná. „Nem engedjük, hogy az EU valamelyik országa megpróbálja ezt a problémát a szőnyeg alá söpörni. Küzdeni fogunk az ilyen törekvések ellen” – tette hozzá a tárcavezető.

A földművelésügyi miniszter elmondta: Jourovával megvitatták, hogy hol tart a kettős áruminőséget büntető jogszabály előkészítése. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által elvégzett tesztek első hivatalos eredményeit Matečná szerint az első negyedév végén tehetik közzé. Ezt követően kezdhetik meg a tesztelést az egyes tagállamok. A tárcavezető hozzátette: a szlovák agrártárca keményen fel fog lépni a kettős áruminőséggel dolgozó gyártók ellen.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Adótúlfizetés visszaigénylése

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?