Számlakivonat garancia nélkül

Pozsony |

<p>A szlovákiai bankok nem tartoznak a legolcsóbbak közé, az ügyfeleket a legkülönfélébb díjakkal terhelik, ám ha felelősségvállalásra kerül a sor, ezt igyekeznek áthárítani az ügyfelekre.</p>

Legalábbis ezt állítja a Banki Ügyfelek Szövetsége (ASBK), amely botrányosnak tartja a pénzintézetek év végi bankszámlakivonattal kapcsolatos viselkedését. A szlovákiai pénzintézetek a napokban postázták ügyfeleiknek az év végi bankszámlakivonatokat, amelyeknek köszönhetően megtudhatják, mekkora összeg volt a számlájukon az elmúlt év végén. Egyes bankok azonban ezzel párhuzamosan a számlakivonaton szereplő összeg helyességének az igazolására szólítják fel az ügyfeleket, akik ha nem tiltakoznak időben, automatikusan elismerik a számlán szereplő összeg helyességét. A Banki Ügyfelek Szövetsége (ASBK) szerint a pénzintézetek ezzel az ügyfeleikre hárítják át a számlavezetéssel kapcsolatos felelősséget, ezért a jegybankot és a Szlovák Bankszövetséget (SBA) is felkérték, hogy lépjen az ügyben. Az említett intézményektől azt várják, hogy vizsgálják felül az érintett bankokat, felszólítva őket az ügyfeleknek küldött számlakivonatok módosítására. „A bankok ügyfelei becsületesen fizetnek a számlavezetésért, amelynek a helyességéért a banknak kell felelnie. Néhány pénzintézet azonban ezt másként látja, így a felelősséget megpróbálják áthárítani az ügyfelekre” – nyilatkozta Ľubomír Čigáš, a Banki Ügyfelek Szövetségének az elnöke, hozzátéve, hogy az említett számlakivonatok nem egy esetben hivatalos dokumentumként szolgálnak, a pontosság így ezek esetében kiemelten fontos. A pénzintézeteknek ugyan törvényben előírt kötelességük az év végi elszámolás, Čigáš szerint azonban egyetlen jogszabály sem szól arról, hogy az év végi számlaegyenleget az ügyfelekkel is el kell fogadtatni. „Ráadásul, a bankok szabják meg azt is, hogy az ügyfél milyen határidőn belül kifogásolhatja a számlakivonaton szereplő adatokat, arra számítva, hogy az emberek többsége passzív, és általában nem veszi komolyan az ilyen felszólításokat, hiszen vakon megbízik a bankban” – tette hozzá Čigáš.A bankok eljárását a jogászok sem tartják törvényszerűnek. „A pénzintézetek tevékenysége olyan eljárásnak számíthat, ami nem minden ponton felel meg a jogszabályoknak. Az ügyfelek passzivitása, tétlensége ugyanis nem teremthet jogalapot” – vallja Alexander Bröstl, az Illeš Šimčák Bröstl Ügyvédi Iroda jogásza. Szerinte a bankok felszólításának csak pszichológiai hatása van. Bröstl ennek ellenére azt ajánlja az ügyfeleknek, hogy ha hibát találnak a számlakivonatban, jelezzenek vissza a banknak, hiszen a pénzintézetek mindaddig az ügyfelekre háríthatják a felelősséget, amíg ennek a jogszerűtlenségéről bíróság nem dönt. (TASR, mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!