Nem vonzó a bankszámla

Pozsony |

<p>Az Európai Központi Bank az elmúlt hónapokban történelmi mélypontra, 0,15 százalékra csökkentette az eurózónás alapkamatot, amire a lakosság is rendkívül rugalmasan reagált: egyre kevesebben tartják pénzüket bankszámlán, miközben megugrott a hitelek iránti igény.&nbsp;</p>

Az elemzők szerint az alacsony inflációnak köszönhetően azonban még mindig megéri határidős számlán tartani a pénzünket. Június végére a szlovákiai pénzintézetek által folyósított hitelállomány 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben a betétek összege csupán 2,9 százalékkal nőtt – derül ki a Postabank legújabb elemzéséből. Eszerint egy átlagos banki ügyfél számláján jelenleg alig 138 euróval található több, mint egy évvel korábban. Az Európai Központi Bank adatai szerint így egy banki ügyfélnek június végén átlagosan 5156 eurós megtakarítása volt a bankszámláján. „Az alacsony kamatok természetesen mindig a hitelt felvevőknek kedveznek a pénzüket befektetni kívánókkal szemben. Az olcsóbb lakáshitelek ugyanis azokat is kölcsönfelvételre ösztönözhetik, akik erre egyébként nem is gondolnának, vagy a lakásvételre inkább összespórolnák a pénzt” – nyilatkozta Dana Vrabcová, a Postabank elemzője. A lakosság egy jelentős része továbbra is a legalacsonyabb hozamot biztosító folyószámlákon tartja a pénzét. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 26,3 milliárd eurós banki betéteknek manapság a 34 százaléka, vagyis nagyjából 8,9 milliárd euró található folyószámlán. Vrabcová szerint ez az összeg az elmúlt egy évben az ötödével nőtt, ami azzal magyarázható, hogy az egy vagy két évre lekötött betétszámlák iránt – a rendkívül alacsony kamatok miatt – jelentős mértékben csökkent az érdeklődés. Márpedig, aki szeretne bármikor hozzáférni a pénzéhez, annak így csak a folyószámla marad. Vrabcová ugyan elismeri, hogy a két évvel korábbiakhoz képest jelentősen csökkentek a betéti kamatok, ez azonban szerinte még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem éri meg lekötött számlán tartani a pénzt. Szlovákiában ugyanis idén rekord-alacsony az infláció, vagyis az alacsonyabb kamatok is érdekes hozamot biztosíthatnak. „Az inflációt is figyelembe véve a betéti kamatok azonban reális megtérülést biztosítanak az ügyfeleknek” – vallja a Postabank elemzője. Összehasonlításképpen elmondható, hogy 2012 januárjában az egy évre lekötött határidős betét éves kamata ugyan elérte a 2,3%-ot, a pénzromlás azonban 3,6%-os volt, vagyis az ügyfél még vesztett is a betéten. Manapság a fent említett betét éves kamata ugyan csak 1,6%, az infláció azonban 0% körül mozog, vagyis a reális hozam nagyobb, mint két évvel ezelőtt. (SITA, mi) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!