Gazdaság

Nem rúgunk labdába a németeknél

Berlin/Pozsony. | Múlt héten nyílt és január 24-ig látogatható a világ legjelentősebb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakvására, a berlini Grüne Woche, azaz a Zöld hét. A szlovák szaktárcát a tavalyihoz hasonlóan idén is hidegen hagyta az esemény.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. január 20. 14:36

A német fővárosban idén 65 ország 1660 cége mutatkozik be, vagyis a szakvásár kiváló lehetőség az agrárcégek és az országok számára a bemutatkozásra és a piaci kapcsolatok kiépítésére.
 
A Ľubomír Jahnátek vezette földművelésügyi tárca lapunk megkeresésére azonban azzal érvelt, hogy a költségvetésük korlátozott, a minisztérium ezért már tavaly sem mutatkozott be a berlini kiállításon nemzeti pavilonnal.
 
„Nem tudunk olyan szlovákiai gyártókról, akik érdeklődtek volna a németországi kiállítás iránt” – tájékoztatta lapunkat Peter Hajnala, a földművelésügyi tárca kommunikációs osztályának vezetője. Szerinte a berlini mezőgazdasági és élelmiszeripari bemutató „büféjellegű”, így nincs értelme nemzeti pavilonnal felvonulni a termelők, gyártók jelenléte nélkül.
 
„A szlovák cégek azzal érvelnek, hogy a termékeikkel képtelenek betörni a német piacra, ezért számukra a berlini bemutatónak nincs jelentősége” – mondta Hajnala. 
 
Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) elnöke szerint is nehéz meggyőzni a termelőket, hogy mutatkozzanak be egy ilyen seregszemlén. „Az ok egyszerű: a kisebb cégek Németországban nem tudnak labdába rúgni, a nagyoknak meg már vannak kereskedelmi partnereik akár Németországban, de más jelentősebb piacokon is” – mondta lapunknak az AKS elnöke. 
Önnek ajánljuk

Tegnap a mában

Szlovákiában a 7. legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban

Tizedik vb-érmét nyerte a komáromi kajakos

Újabb két bíró telefonját foglalta le a NAKA

VIDEÓ: Rémálom Budapesten villamost vezetni

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?