Gazdaság

Még többet fizetünk majd a benzinért

Pozsony | Az üzemanyagárak szempontjából Szlovákia már most is régiónk legdrágább országai közé tartozik, az elkövetkező napokban azonban újabb drágulásra számíthatunk az itteni töltőállomásokon.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 27. 15:04

- Fotó: Matej Jankovič/Plus jeden deň

A benzin.sk üzemanyagportál elemzése szerint az elmúlt egy hétben a 95-ös oktánszámú benzin literjéhez átlagosan 1,40, a gázolajhoz pedig 1,25 euróért juthattunk hozzá. Ez azonban nem lesz sokáig így. „Az elkövetkező napokban az autósoknak további pár centes drágulásra kell felkészülniük” – nyilatkozta Boris Tomčiak, a Finlord társaság elemzője, aki szerint a szlovákiai töltőállomások kénytelenek reagálni a nemzetközi trendre. Az elmúlt napokban ugyanis emelkedett a nyersolaj árfolyama a nemzetközi piacokon, miután nagyot esett az amerikai nyersolajtartalék az előző héten. A tartalék egy hét alatt 5,17 millió hordóval zsugorodott, szemben a mindössze 1,49 millió hordós csökkenést valószínűsítő elemzői várakozásokkal. A kínálat fenntartása érdekében a Trump-adminisztráció 11 millió hordónyi nyersolajat fog felajánlani stratégia tartalékaiból, ami ugyancsak felfelé hajtja az árakat. Az olajárakat azonban általánosságban az iráni olajexportra novembertől érvényes további amerikai szankciók kilátása emeli.

2018. július 26. 12:11

Fizetés nélkül hajtott el a benzinkútról, üldözték a rendőrök az iglói sofőrt

A Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti (159 liter) ára a múlt héten 72-ről 75 dollárra nőtt, és Tomčiak szerint az elkövetkező időszakban további drágulásra számíthatunk. A kiugróan nagy drágulást ugyanakkor továbbra is korlátozzák a globális kereslet várható alakulásával kapcsolatos aggályok. A nagyrészt az amerikai–kínai világkereskedelmi konfliktussal összefüggő várakozásokat igazolta a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) előző héten publikált havi jelentése is, borús képet festve a kereslet kilátásairól. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?