Gyenge termés várható

<p>Befejezéséhez közeledik az idei aratás, a terméshozamok gyengébbek a tavalyiaknál; kevesebb lesz a burgonya és a cukorrépa is.</p>

Jelenleg még két kerületben, a Zsolnaiban és az Eperjesiben kell betakarítani a gabonát, erősítette meg Milan Semančík, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke. A búza termőterületének 93, az árpáénak 92, a repceföld 96 százalékáról gyűjtötték be a gazdák a termést.

A fagy is sokat ártott

Az SPPK vezetője szerint a gyengébb hozamokat több tényező befolyásolta. „Egyrészt az óriási szárazság, másrészt a tavaszi fagyok is sok helyütt keresztülhúzták a termelők számításait. Amint azt az aratás kezdetén jeleztük, a kiesés elérheti a 20 százalékot, azaz ötödével lesz kevesebb a termés, mint egy évvel korábban volt” – hangsúlyozta Semančík. Idén mintegy 2,5 millió tonna gabonát takarítanak be a gazdák a tavalyi 3,1 millióval szemben. Vannak az országnak régiói, ahol akár 50 százalékra is felkúszik a terméskiesés.

Az SPPK szerint elsősorban a Pozsonyi, a Nagyszombati, valamint a Nyitrai kerületben voltak a legjelentősebbek az éghajlati kilengések, vagyis éppen azokban a régiókban, melyek a legfontosabbak a gabona- és a kukoricatermesztés szempontjából. A Kukoricatermesztők és -feldolgozók Szövetségének becslései szerint az idei átlagos hektárhozamok nem haladják meg a 6 tonnát, miközben egy évvel korábban 7,76 tonnás átlagos hozamokat jegyeztek.

Kevesebb termésre számíthatnak a burgonyatermesztők is, a visszaesés 23 százalékosra tehető. Hektáronkénti átlagban 18–20 tonna krumpli begyűjtésére lehet számítani. A burgonyatermesztők szövetsége 150 ezer tonna termés begyűjtésével számol, az utolsó öt év átlaga 175 ezer tonna krumpli volt.

Repcéből is kevesebb lesz

Az elmúlt évben optimálisnak bizonyult a csapadékmennyiség a repcetermesztéshez. Idén ez nem ismétlődött meg, ezért a gazdák 12–14 százalékos terméskiesést lesznek kénytelenek elkönyvelni, miközben az ország déli régióiban 2,2–2,6 tonnás átlagos hektárhozamokat jegyeznek.

Egy-egy jó évben a cukorrépa hektáronként átlag 75 tonnányi terméssel szolgált, viszont idén sok helyütt kénytelenek megelégedni a hektáronkénti 50 tonnás hozammal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?