Az adócsökkentés után sem lesz vonzóbb Szlovákia

Pozsony |

<p>A Fico-kormány a tervek szerint már a jövő évtől csökkenti a cégekre háruló adóterheket, Szlovákia azonban még így is versenyhátrányban lesz a szomszédos országokkal szemben, ezek így továbbra is vonzóbbak lesznek a külföldi beruházók számára.</p>

Szlovákiában 2006 és 2012 között a társasági adó kulcsa 19 százalékos volt, ugyanakkora, mint jelenleg Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban. Az előző Fico-kabinet azonban 2013-tól az adókulcsot 23 százalékosra növelte, jelentősen csökkentve ezzel a szlovákiai cégek versenyképességét, elriasztva a külföldi beruházók többségét, ezeket így ezt követően már csak hatalmas állami támogatásokkal voltak képesek idecsalogatni. Már jövőre csökkenA társasági adókulcsot ugyan már 2014-től 22 százalékosra csökkentették, azonban ez sem sokat segített, a napokban megalakult új Fico-kabinet a kormányprogramjában – amelyről várhatóan e héten szavaz a parlament – ezért újabb csökkentést ígér. „A társasági adó kulcsát csökkentő jogszabálynak már a jövő év elejétől életbe kellene lépnie, aminek köszönhetően az adókulcs a jelenlegi 22-ről 21 százalékra csökken” – nyilatkozta Alexandra Gogová, a pénzügyminisztérium szóvivője. Peter Pellegrini beruházásokért felelős kormányfőhelyettes a TA3 hírtelevízió tegnapi vitaműsorában elismerte, hogy az államháztartás kedvező alakulása esetén az elkövetkező években további csökkentésre számíthatunk, a részletekről azonban egyelőre a szaktárca sem nyilatkozik. Nem elég hatékony„A vállalkozói szféra számára ugyan minden csökkentés jól jön, a valódi áttörés azonban az lenne, ha idővel a szlovákiai cégek is versenyképesek lennének a szomszédos országokban működőkkel szemben, aminek köszönhetően nőne az ország vonzereje a külföldi beruházók számára is. Ehhez a társasági adó kulcsát legalább 17–18 százalékosra kellene csökkenteni” – vallja Peter Kremský, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) ügyvezető igazgatója. Több szakember szerint azonban még az sem lenne igazi megoldás, ha az adókulcsot 19 százalékosra csökkentenék. „Ha az adót a környező országok szintjére vinnék le, és minden más maradna a régiben, Szlovákia még így is lemaradna a környező országoktól a versenyképességben. Hogy javuljon a helyzet, ahhoz a járulékokat is csökkenteni kellene” – mondta Peter Goliaš, az INEKO gazdaságkutató intézet igazgatója. 120 milliós kiesésAz adócsökkentés ráadásul nem lesz „ingyen”. „Számításaink szerint az egy százalékpontos csökkentés a társasági adókulcs esetében nagyjából 120 millió eurós kiesést jelent az államkassza számára, amit más módon kell pótolni” – nyilatkozta Mária Valachyová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. A kormányprogram szerint az elkövetkező időszakban például megemelik a dohány jövedéki adóját, egyes elemzők szerint azonban erre sem lenne szükség. „Az elmúlt időszakban jelentősen javult az adóbehajtás hatékonysága, aminek köszönhetően több pénz folyik be az államkasszába, vagyis a kormánynak elvileg az adócsökkentés esetén sem kellene pótlólagos forrásokat keresnie” – tette hozzá Juraj Valachy, a Tatra banka elemzője. (TASR, mi) 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?