1000 napja vezettük be az eurót

Pozsony |

<p>Szlovákia éppen 1000 napja vezette be az eurót, a közös pénznem alaposan megváltoztatta pénzügyi szokásainkat. „Jóval kevesebb alkalommal megyünk a pénzváltóba, sokkal több a külföldi átutalás, a lakosság döntő többsége pedig már hozzászokott a fizetőeszközhöz” – vonta meg a mérleget Štefan Panenka, a Szlovák Takarékpénztár (SLSP) termékmenedzsere.</p>

Az ország vezető bankjában például 2008 első félévében 200 ezer lakossági pénzváltást végeztek, 2011 első hat hónapjában pedig már csak 80 ezret – ennek oka, hogy 2009 januárja előtt a pénzváltás 44%-át a korona/euró reláció jelentette, s ez mára elesett. Napjainkban leginkább cseh koronát (az esetek 58%-ában) és forintot (14%) váltunk be. Az Európai Unión belüli elektronikus pénzátutalás díja egyenesen 98 százalékkal (!) zuhant, a 2008-as átlagosan 6,64 euróról a jelenlegi 0,15 euróra – döntően ennek köszönhető, hogy alig három év leforgása alatt az SLSP-n keresztül történt külföldi átutalások száma 120 százalékkal ugrott meg. A takarékpénztár az olcsóbb külföldi átutalások és a pénzváltás visszaesése miatt éves szinten 12 millió euró bevételtől esik el, a bank vesztesége egyben az ügyfelek haszna. A pénzcserének van viszont negatív hatása is: míg a koronát gyakorlatilag nem hamisították, addig a hamis eurókból évente legalább 100 darabot foglalnak le, sőt, a fém eurók hamisítása is egyre jobban terjed.

Róbert Kičina, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) igazgatója az euró bevezetésével kapcsolatban kijelentette: a pénzcsere zökkenőmentes volt, az árak nem szabadultak el, hiszen a bevezetés évében, 2009-ben csak 1,6%-os volt az éves infláció. A Fico-kormány túlzott szigora, az ártanács felállítása, az állítólagos drágítók elleni kemény fellépés viszont felesleges volt – vélte Kičina. A PAS a hazai vállalkozók körében felmérte, a közel 3 év során milyen tapasztalatokat szereztek az euróval kapcsolatban. A megkérdezettek 81%-a úgy vélte, Szlovákia jó döntést hozott az eurózónás fizetőeszköz átvételével, a vállalkozók 57%-a úgy véli, az euró csökkentette az adminisztratív és tranzakciós költségeit, 40% szerint mérséklődtek a hitelfelvételi költségei (22% ennek ellenkezőjét állítja), végezetül 47% úgy értékeli, az euró segítette külkereskedelmét (21% ennek ellenkezőjét állította).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?