Tovább arat a SARS

Végre megvan a vírus, amely a múlt év vége óta rettegésben tartja a világot, s egyre több áldozatot szed.

Végre megvan a vírus, amely a múlt év vége óta rettegésben tartja a világot, s egyre több áldozatot szed. A járványügyi kutatók megerősítették, hogy valóban a coronavírus nevű kórokozó a felelős az atipikus tüdőgyulladásos tünetekkel járó súlyos betegségért, amelybe a legfrissebb adatok szerint világszerte már több mint 150 ember halt bele.

A betegség hirtelen kezdődik 38 fokosnál magasabb lázzal, hidegrázással, fejfájással, rossz közérzettel, izomfájdalommal, esetleg enyhe légúti tünetekkel. Később száraz köhögés, esetenként fulladásos rohamok jelentkeznek. Ezt követően a betegek egy részénél kétoldali tüdőgyulladás alakul ki. A kórokozó nagy valószínűség szerint cseppfertőzéssel terjed, azonban a betegség átadásához szoros kontaktusra van szükség. A fertőzés alapfeltétele a beteggel közös háztartásban való együttélés, alvás vagy közvetlen kontaktus, például csók.

Gyakorlatilag a nátha kórokozójának egy szélsőségesen elfajult változatáról van szó.

Az új betegségben az a veszélyes, hogy nem ismeretes, mire képes. Egyelőre nem tudni, hogy tovább terjed-e vagy nem.

Mint emlékezetes, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 12-én közölt először adatokat arról, hogy ismeretlen kórokozó által okozott, súlyos légúti tünetekkel és lázzal járó megbetegedések halmozódását észlelték Hongkongban és Vietnamban. Azóta lényegesen módosultak az atípusos tüdőgyulladásra vonatkozó adatok. Közben ugyanis kiderült, hogy Kínában már tavaly novemberben észlelték a kórt, a WHO szakemberei a jelenleg is zajló járvány kezdetét is ekkorra becsülik. Keményen bírálják a kínai kormányt a betegség felderítésével és kezelésével kapcsolatos szervezetlenség miatt. A betegség megállíthatatlanul terjed, a pánik pedig világszerte egyre nagyobb. Mostanra 17 országban csaknem 3000 fertőzöttje és 150 halálos áldozata lett a titokzatos járványnak. Kanadában néhány nappal ezelőtt további hárman haltak meg az atípusos tüdőgyulladásban, s ezzel 13-ra emelkedett az észak-amerikai országban elhunytak száma. A legtöbb beteget Ontario tartományban, illetve annak székhelyén, Torontóban kezelik: 97 valószínű és 126 gyanús esetet. Az ázsiai országokon kívül eddig Kanadát sújtotta a legnagyobb mértékben a rejtélyes betegség.

Ott, ahol a hazai és a külföldi szakemberek együttműködésének köszönhetően sikerült a betegeket, illetve a fertőzötteket elkülöníteni, elvégezni a szükséges vizsgálatokat, ott sikerült megakadályozni a progresszív terjedést. A világszervezet felszólította tagországait, hogy a tünetek leírása alapján minden gyanús esetet azonnal jelentsenek, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését. A helyzet súlyosságát bizonyítja, hogy a WHO májusi genfi kongresszusán ez a téma soron kívül kerül napirendre.

KI A GYANÚS?

A legfrissebb meghatározás szerint az, aki 2002. novembere után a következő tüneteket észlelte:

38 C-fok feletti testhőmérséklet

köhögés vagy légzési nehézség.

Ehhez társul még, ha a tünetek előtt tíz nappal közvetlen kapcsolatban volt olyan személlyel, akinél fennállt a gyanú a fertőzésre, vagyis az érintett területen tartózkodott.

SZLOVÁKIA EGYELŐRE TISZTA

A környező országok közül egyelőre csak Romániában tartanak nyilván egy fertőzöttet. Az egyik kolozsvári klinikán ápolt férfi kínai utazása során betegedett meg. Romániában az utóbbi hetekben öszszesen nyolc személy esetében merült fel a SARS-betegség gyanúja.

Magyarországon máig egyetlen ilyen megbetegedés sem történt. Szerencsére nálunk három esetben csak a betegség gyanúja merült fel. Április elején jelezték Szlovákia tisztiorvosának az első SARS-gyanús esetet. Egy 39 éves pozsonyi férfiról volt szó, aki legyengült, 38,5 C-fok láza volt, kapart a torka, köhögött. Miután orvoshoz mert, a fertőző klinikára szállították, ahol elvégeztek minden szükséges vizsgálatot. Másnap már nem volt láza, nem is köhögött és a röntgenlelet is negatív volt. Még további két gyanús eset merült fel, de szerencsére egyik esetben sem igazolódott be a halálos tüdőgyulladás.

OLTÁS A SARS ELLEN?

Kanadai kutatók szerint van esély arra, hogy a közeljövőben megtalálják a SARS-vírus elleni oltóanyagot. Ezt annak a torontói génkutató-központnak az egyik munkatársa közölte, amelynek kutatóorvosai feltérképezték a betegség genetikai kódját. Noha egy teljes mértékben elfogadható hatóanyag kifejlesztése még valószínűleg éveket vesz igénybe, mégis a több kutatóintézetben megkezdett genetikai vizsgálatok nyomán talán ennél rövidebb idő alatt is kifejleszthető egy jobbára minden esetben alkalmazható ellenszer.

Jövő héten többet

Mi lesz, ha egyszer valóban megjelenik a vírus Szlovákiában is? Megvéd-e a bennünket a nálunk kötelező TBC elleni oltás? Mennyi oltóanyaggal rendelkezik az ország? Következő számunkban erre próbálunk választ kapni a legilletékesebbektől. Ha olvasóink közül valakinek bármire kíváncsi az atipikus tüdőgyulladásról, kérjük, kérdését legkésőbb szerda délig juttassa el szerkesztőségünkbe (telefonon, levélben, elektronikus postával), hogy szombati számunkban már válaszolhassunk is rá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?