Egészség

Ne igyon alkoholt a terhes nő!

Szlovákiában évente 250 gyermeknél diagnosztizálnak fetális alkohol szindrómát (Fetal Alcohol Syndrome – FAS). Testi és mentális zavarok összességéről van szó, ami a terhesség alatti alkoholizálás miatt alakul ki. A szakemberek figyelmeztetnek: várandós nők kis mennyiségben se igyanak alkoholt!
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 24. 19:53

- Shutterstock-felvétel

„A baba láthatóan lemarad a fejlődésben, arcán és testén jellegzetes e l v á l t o z á s o k mutatkoznak. Már megszületése után ingerült az ilyen gyerek, alvászavarban szenved, elmarad a fejlődésben. Később is szenved, mert a FAS elsősorban az agyat mint az idegrendszer központi részét sújtja” – mondta Oľga Okáľová, a rózsahegyi katolikus egyetem diagnosztikai, terápiai és prevenciós FAS-központjának szakembere.

A központ csaknem 400 szlovákiai szakember részvételével felmérést végzett arról, mit tudnak erről a szindrómáról. Amint kiderült, csak a megkérdezett szakemberek 40 százaléka emlékszik arra, hogy tanulmányai során találkozott ezzel a kifejezéssel, és csak egyharmaduk hallott róla a gyakorlatban. Örvendetes viszont, hogy a megkérdezettek több mint fele praxisa során kis mennyiségben sem ajánlotta a terhes nőknek az alkoholt.

Látható jelek

 lassú fejlődés a megszületés előtt és után

 agykárosodás, aminek hatására neurológiai zavarok, kései fejlődés, gyenge intellektus, viselkedési és tanulási zavar alakul ki

 az arcnak jellegzetes vonásai vannak: kis szem, rövid, széles orr, lapos arc, keskeny, jellegtelen felső ajak, hiányzik az orr és a felső ajak közötti árok, jellegtelen áll

A fetális alkohol szindrómát úgy lehet elkerülni, hogy a terhes nő vagy a terhességet tervező nő egyáltalán nem iszik alkoholt. „A gyerek agya a terhesség egész ideje alatt fejlődik. Az alkohol minden percben megzavarhatja ezt a fo­lyamatot: károsítja vagy megállítja z agy fejlődését” – egészítette ki Jana Nosková gyermekgyógyász. A kutatók eddig nem tudták meghatározni, mennyi az az alkoholmennyiség, ami már veszélyes lehet, ezért inkább azt ajánlják, hogy a terhes nők egyáltalán ne igyanak. „A magzatot nemcsak agykárosodás, hanem testi de­formitások is fenyegetik. Ezek a gyerekek védtelenek, nincs esélyük arra, hogy befolyásolni tudják egészséges fejlődésüket” – összegezte a lényeget a doktornő. Szerinte sok fetális alkohol szindrómában szenvedő gyereket nem diagnosztizálnak helyesen. „Rendszerint más diagnózis alatt jegyzik őket, például hogy ADHD-ben, autizmusban vagy mentális retardációban szenvednek. Ha ismernék a pontos diagnózist, hatékonyabban tudnák enyhíteni a tüneteket” – jegyezte meg. „Ha ötéves korig helyesen állítják fel a diagnózist, életüket meg lehet változtatni. Ha ismerik a diagnózist és a megfelelő kezelést, boldog gyerekek válhatnak belőlük, akiknek vannak ugyan korlátaik, de eredményes tagjai lehetnek a társadalomnak” – tette hozzá Nosková. Az alkohol gyakrabban károsítja a magzatot, mint bármelyik kábítószer. (tasr-ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önszántukból ritkán tévednek könyvtárba a gyerekek

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Gulyás: felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot

Kubalánál Messi sem lehet jobb

Többszázezer eurós iskolakonyha-fejlesztés Komáromban

Radičová visszatérhet a politikába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?