Lehetséges a védekezés a hármas vírus ellen?

influenza k

Tavaly és az előző évben még csak a Covid-19 jelentett problémát, idén azonban hármas járvány tombol, a koronavírus, az influenza és a légúti syncytia vírus (RSV) is fenyeget minket. Milyen védekezési lehetőségeink vannak?

A tavalyi év ugyanezen téli időszakában még csak a koronavírussal gyűlt meg a bajunk – tesztelőkészletekkel igyekeztünk bebiztosítani magunkat, illetve figyelni mások biztonságára, ha közösségbe megyünk.

Gondoljuk át a kockázatokat

Idén azonban hármas vírus támad: a Covid-19, az influenza és a légúti syncytia vírus (RSV). Figyelembe véve a keringő vírusokat, az orvos szakértők azt javasolják: mindenki gondolja át alaposan a kockázatokat.„Nyilvánvalóan mindenki kész megtenni, amennyit tud, különösen, hogy az előző években sokan lemondtunk a rendezvényekről” – mondta Henry Wu, az Emory Egyetem járványügyi szakértője. Mindenesetre, ha a betegségek kockázatát vizsgáljuk és a védekezést tartjuk szem előtt, tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket.

• Mennyire vagyok hajlamos a betegségre?

• Milyen kockázatokkal jár, ha emberek közé megyek? Lesznek-e közöttük idősek, csecsemők vagy olyanok, akiknek legyengült az immunrendszere, és nagy a kockázata annak, hogy veszélyesen megbetegszenek?

• Mennyire fontos, hogy láthassak bizonyos embereket, vagy részt vehessek bizonyos eseményeken?

Az összejövetelek és az utazások számának korlátozása a kockázatkezelés egyik módja, akárcsak a koronavírus előzetes tesztelése – javasolta Wu.

Néhány tanulság

Ha mindent meg akarunk tenni a biztonságért – szeretnénk magunkat megvédeni a vírusoktól, attól, hogy megbetegedjünk vagy megbetegítsünk veszélyeztetett személyeket a családban, baráti körben –, akkor feltétlenül idézzünk fel néhány tanulságot az előző évekből.

Az adatok alapján a tripladémia – vagyis az influenza, az RSV és a koronavírus egyszerre – javában zajlik. Amerikában az influenzavizsgálaton átesett emberek közül 1-ből 1 pozitív, s csaknem 26 ezren kerülnek kórházba hetente.

Az RSV tekintetében vannak pozitív jelek. Az USA járványügyi hatóságának (CDC) adatai szerint a betegség heti esetszáma több mint felére csökkent az elmúlt időszakban.

A koronavírust sem szabad lebecsülni. Az esetek, a halálozások és a kórházi kezelések száma a hálaadási ünnepségek után többnyire növekszik – figyelmeztetnek az amerikai szakértők.

Figyeljünk a torokfájásra!

Az újonnan közzétett adatok alapján a koronavírus leggyakoribb tünete a torokfájás. Egykor a Covid-19 árulkodó jele az ízérzékelés elvesztése volt, mely azonban mára lecsúszott a 10 legjelentősebb jelentett tünet listájáról. A szaglás elvesztése a tizedik helyre esett vissza, és már a láz is hiányzik a leggyakoribb jelek közül – derült ki az eredményekből, melyeket az Egyesült Királyság Zoe Health Study tanulmánya tett közzé.

A tanulmány szerzői szerint a gyakori tünetek változása annak köszönhető, hogy új vírusváltozatok jelentek meg.

A leggyakrabban jelentett koronavírus-tünetek, gyakoriságuk sorrendjében az alábbiak:

• torokfájás

• orrfolyás

• orrdugulás

• tüsszentés

• köhögés váladék nélkül

• fejfájás

• köhögés váladékkal

• rekedtes hang

• izomfájdalmak

• a szaglás megváltozása.

A CDC szerint a koronavírus tünetei 2–14 nappal azután jelentkeznek, hogy kapcsolatba kerültünk a vírussal.

(nd)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?