Újra támogatják a szakmai tanácsadást

22 euró pluszpénz a hétvégi munkáért

Felújul a mezőgazdaságot, az élelmiszergyártást és az erdőgazdálkodást érintő támogatott szakmai tanácsadás lehetősége. Az ún. nyitott formájú pályázati lehetőség 39/PRV/2018 számmal, 2019. június 21-én jelent meg a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) honlapján.

Az EU-s közös agrárpolitika prioritásai egyikeként 2007. január 1.-i határidővel kötelezte a tagországokat egy belső mezőgazdasági és erdőgazdálkodási tanácsadói rendszer kidolgozására. Szlovákia agrár- és erdészeti ágazata a 2007–2014-es tervezési időszakban teljesítette ugyan a feltételeket, de csak a minimális megkövetelt szinten alkalmazta az ilyen irányú támogatási lehetőségeket. A támogatható tanácsadásnak kizárólag és teljes mértékben 8 témakörre kellett behatárolódnia. Az ilyen „mindent, vagy semmit” alapon működő támogatható rendszernek több hibája is volt, mint például az, hogy nagymértékben korlátozta a szakosított tanácsadást. Az ilyen tanácsadás természetszerűen formálissá, némely része értelmetlenné vált. Természetesen a tanácsadók rugalmasságán is múlott, hogy melyik vállalkozónál melyik témakörre helyezze a hangsúlyt. Maga az a tény is, hogy lényegében csak a tervezési időszak végével és csak egy alkalommal indítottak el pályázati lehetőséget, azt bizonyítja, hogy Szlovákia agrártárcájának akkori irányítói szinte az EU által előírt szükséges rosszként kezelték a mezőgazdasági és erdészeti szaktanácsadást. Az ilyen formális hozzáállás az érintettek számára természetesen érdektelenné vált.

A tagországok szakvéleményei befolyására az Európai Bizottság által kidolgozott 2014–2020-as tervezési időszakban a szaktanácsadás formája és tartalma szempontjából alapvető változások történtek. Talán a legfontosabb, hogy az előző időszakkal ellentétben a most „testre szabott” tanácsadáson van a hangsúly, azaz a tanácsadást igénylő cégek termeléséhez szabott szerkezete szerint lehet választani tanácsadót. Lényeges változás az is, hogy ezúttal maguk a tanácsadók, pályázati úton kérhetik a támogatást, egy tanácsadást igénylő vállalkozásra legfeljebb 1500 € összeget, áfa nélkül. Természetesen a tanácsadóknak teljesíteniük kell bizonyos feltételeket. Az előírt végzettség és szakmai gyakorlat követelményei mellett a most kezdő tanácsadóknak el kell végezniük egy 32 órás, a már gyakorlott tanácsadóknak 16 órás, vizsgával végződő tanfolyamot saját költségre, és ezután is folyamatosan képezni kell magukat. A tanácsadók minősítésére egy 100 pontos értékelési rendszer van felállítva.

A tanácsadói tevékenység végezhető magánvállalkozásként, vagy alkalmazottként egy olyan vállalkozásnál, vagy intézménynél, amely rendelkezik ez irányú jegyzett tevékenységgel. A tanácsadónak függetlennek kell lennie, például nem képviselhet termékeladással foglalkozó vállalkozást. A szaktanácsadást igénylő termelő egy éven belül maximum 2 ingyenes tanácsadói szolgáltatást használhat fel, 2 különböző, minősítéssel rendelkező szakembertől.

A jelenleg megújuló mezőgazdaságra és élelmiszergyártásra irányuló tanácsadói rendszerben ez év június 24-én és 25-én végezhették el a felújító tanfolyamot a már tanácsadói gyakorlattal rendelkező szakemberek. A kezdő és felújító tanfolyamok szeptembertől folytatódnak és érdeklődés szerint ismétlődnek majd. A mezőgazdaság- és élelmiszer-feldolgozás ágazatainak tanácsadói rendszerét, az Agroinštitút állami vállalat működteti. Honlapján többek között elérhető az ún. „tanácsadói produktumok” katalógusa, amely jelenleg 8 szakterületre van felosztva. A szakterületek megnevezéseire kattintva találhatók részletes leírással az egyes tanácsadói produktumok. Minden produktum szövege után fel vannak tüntetve azon minősítéssel már rendelkező tanácsadók nevei, akik a témakörben vállalnak tanácsadást. Az ingyenes tanácsadás lehetőségét igénylők itt kiválaszthatják maguknak tevékenységükhöz kapcsolódó szakterületekhez a szakavatott tanácsadót. Természetesen ez nem automatikusan működik, ugyanis a tanácsadók vagy szolgáltatási szerződést kötnek, vagy megrendelés alapján végzik el tevékenységüket, emellett egy éven (365 napon) belül legfeljebb 10 vállalkozásnak nyújthatnak támogatott tanácsadást.

A későbbi félreértések elkerülése végett ajánlatos a felek közt előre a lehető legpontosabban behatárolni a tanácsadás témakörét, formáját, a tervezett munkaórák számát. A tanácsadónak előlegeznie kell a munkát és a költségeit, például utazási, bér- és rezsiköltségeit, és csak a tanácsadói tevékenység befejezése után, a tanácsadást igénybe vevő igazolásával tanúsított beszámolókkal alátámasztva nyújthatja be a már jóváhagyott pályázata alapján támogatás kifizetésének igényét. A jelenlegi rendszernek az is előnye, hogy a támogatási lehetőség szerteágazó, kiterjedhet szakosított tanácsadás végzésére.

Jóllehet ez a támogatási rendszer sokkal észszerűbben van felállítva az előzőnél, mégis érződik belőle fontosságának a másodlagossága már azzal is, hogy újfent a hétéves tervezési időszak utolsó előtti évének vége felé indulhat el, költségvetése korlátoltnak mondható, nagyobb vállalatoknál csak némi kiegészítő költségtérítésnek minősíthető. A támogatott tanácsadást igénybe vevők elsősorban ne az 1500 euróra taksált és behatárolt értékre összpontosítsanak. Csak akkor igényeljenek tanácsadást, ha arra valóban szükségük van, és támasszanak nagyobb igényeket a tanácsadás minőségére úgy, hogy annak értékteremtő eredménye legyen.

Varjú János, a Varjú Consulting tanácsadói iroda tulajdonosa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?