Lehet örülni a vakcinának?

vakcina

Igen, örülhetnénk, ha nem volnának mindjárt az elején ellenvélemények és megkérdőjelezhető cselekedetek. Nem volt szándékom e témában írni, mert az elmúlt évben, a járvány megjelenése óta nagyon sok pro és kontra védekezési vélemény hangzott el a médiában, de…

Sokan azt mondják, a világ mostanában a feje tetejére állt, sőt, hogy megállt. Nos, az utóbbi nem igaz, a világ sohasem áll meg, szüntelen változik, de az előbbi állítás némely esetben sajnos helyénvaló. Ki gondolta volna néhány hónapja, hogy halottak napján a temetők és a templomok látogatása helyett libasorban fogunk várakozni, hogy egy tesztelés folyamán megpiszkálják az orrunkat? És a tesztelések eredményét hogyan fogadjuk? A negatív szó különben rosszat jelent, de a tesztelés esetében pozitív jelentést kapott, lefordítva tehát, ami most negatív, az pozitívnak számít, és ami pozitív, az negatívnak. Hogy mégis miért ragadtam tollat? A kijárási tilalom miatt nem találkozhatunk a klubokban, kávézókban, de itt-ott az üzletek előtt azért nyílik alkalom az ismerősökkel, a barátokkal a járványproblémák megbeszélésére, véleménycserére.

Végre-valahára eljutottunk a vakcinaelérhetőség határáig, s a napokban két találkozás alkalmával is meglepően nagyon erős vakcinaellenes véleményeket kellett hallgatnom nyugdíjas, tanult emberektől. Az egyik esetnél szinte szóhoz sem tudtam jutni, és csodálkozva vették tudomásul, hogy én mást gondolok, nem vagyok híve az oltásellenzők táborának. Nem lehetett velük vitázni, de megkérdeztem, feltehetek-e egy kérdést? A drága oltás nem lesz kötelező, de mit mondanának a kormány olyan esetleges kijelentésére, hogy aki nem volt beoltva, és elkapta a betegséget, csak akkor veszik fel a kórházba, ha saját maga fizeti ki az egész kezelési költséget? Kitágult szemmel néztek rám, hát…, hát…, hát…, csak a hápogásuk volt a válasz. Erre elmondtam egy idevaló cseh szólásmondást: každý blbne po svém (mindenki úgy hülye, ahogy tud), és békében elváltunk.

Lehet csodálkozni ezen az eseten? Nem, mert a mindennapi hírek és konspirációs álhírek tengerében az utca embere valóban csak nehezen tud tájékozódni. A koronavírus globálisan támadta meg az emberiséget, szedi áldozatait világviszonylatban. Szlovákia és Magyarország eddig elég jól állja a sarat, hála annak, hogy azért nálunk még mindig valamivel jobb az önfegyelem. De ha igaz az a felmérés, mely szerint a lakosság egyharmada elutasítja a védőoltást, akkor sohasem fogjuk tudni leküzdeni a járványt, jobb esetben tovább lappang majd az életünkben, de rossz rá gondolni, mi lesz, ha létrejönnek különböző mutációs formái. Két jó orvos barátom is egyetért Szlávik János budapesti főorvos tévében elhangzott állításával, mely szerint a most forgalomba kerülő Covid–19-es vakcinák hatékonysága 90–96 százalék közötti, ami jóval meghaladja az orvosságok 70–80 százalékos hatékonyságát. Százszázalékos gyógyszer sohasem volt, nem is lesz, de ha valaki netalán mégis elkapja a betegséget, az csak könnyű lefolyású lesz, szóval a vakcina életmentő. A forgalmazása pedig nagyon szigorú nemzetközi feltételekhez kötött. Ezeket a tényeket sokszor kell publikálni, hangoztatni, hogy visszaszorítsák azt a rengeteg, tudatlanságból fakadó konspirációs hírt.

Ne legyünk hát közömbösek az életünk, a családunk, a barátaink, a társadalom iránt, tartsuk be mindnyájan szigorúan a szlovák kormány és az egészségügyi szervek rendeleteit és a javaslatait! Legyünk óvatosak, hogy ismét legyen szép tavaszunk, nyarunk…

Buday Ernő, Kassa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?