Pered új megvilágításban. GALÉRIA

pered

A közösségi és kulturális élet van annyira pezsgő, hogy elég támogatni, több energia marad tehát a beruházások és fejlesztések kivitelezésére, mint amilyen a teljes közvilágítás felújítása.

A tömeges tesztelés első híreit már ismerve, de még a szigorítások újbóli bevezetése előtt jártunk Pereden, folyt a hétköznapi élet az utcákon és a községi hivatal előtti, rendezett, az őszt díszekkel is jelző téren. A járványhelyzet leginkább a lakosság bizonytalanságában tapintható ki, jegyezte meg Agócs Kőrösi Ildikó polgármester: ezt megérezték a helyi vállalkozók és a környéken működő, nagyobb üzemek munkavállalói is. „Az önkormányzat ügyeit is lassította, a rugalmasság hiányát tapasztaljuk több irányból, a beruházások kivitelezése is kétségesebbé vált. Szerencsére a bevételkiesésekre viszonylag kielégítőek a kompenzációs alapok, nagytelepülésként talán kedvezőbb a helyzetünk e téren.”

 

Pótlás, kompenzálás, tervezés

A Vág és a Kis-Duna között elterülő mintegy 3750 fős községben a nyári enyhülés idején sikerült megszervezni több kisebb rendezvényt, mert közösségi élményekre nagy igény mutatkozott. Megtartották a népművészeti fesztivált és a gőzfelhős gyermeknapot, augusztusban futóversenyük is volt, viszont a legtömegesebb rendezvényeket sajnos halasztani vagy törölni kellett – de van megértés a lakosság részéről, a szervezetek és csoportosulások oldalán pedig lankadatlan a lendület. „Energiát és bizakodást érzékelek, különösen most, amikor már elkezdődött a jövő évi rendezvények tervezése. Reméljük, hogy javulni fog a járványhelyzet, mert két év korlátozásnak már akár súlyosabb szociális következményei is lehetnek” – jegyzete meg a polgármester. Ez azért különösen probléma Pereden, mert egy rendkívül aktív településről van szó, számos rendezvénnyel, tevékeny szervezetekkel, amelyek sok tervvel állnak elő. „Nagyon szeretem ezt a mozgalmi erőt, amelynek köszönhetően egy átlagos, korlátozások nélküli évben itt mindenki megtalálhatja a kedvére való programot.”

 

Galéria

Teljes komfort

Talán ennek a tenni akarásnak is köszönhető, hogy Pereden a szolgáltatások szinte teljes spektrumát megtalálni. „Elég nagy mértékben önfenntartóak vagyunk, természetesen az ügyintézés terén kötődünk a járási városunkhoz, Vágsellyéhez, de a szolgáltatások esetében alig. Komfortos itt az élet” – mutatott rá Agócs Kőrösi Ildikó, és hozzátette, hogy ehhez gyakran elég a támogatói, ösztönzői szerepkör az önkormányzat részéről. „Áldott állapotnak mondhatom ezt, hiszen vannak települések, ahol például a kulturális életben a polgármesterre hárul a kezdeményezői szerep, nálunk ez magát generálja.” Polgármesterként tehát főleg a falu fejlesztése terén látja a kezdeményezés szükségességét: folyamatosan feltárni a hiányosságokat, és amint lehet, ezeket orvosolni is. A focipálya már új külsőt kapott, és ahogy sok településen, itt is gondot okoz az útfelületek minősége, de az utóbbi időben két utca burkolatát teljesen, egy harmadikét pedig részben sikerült megújítani, és még az idén egy további teljes felújítás következik. Az idősek otthonának renoválására – amely szintén igencsak szükségesnek mutatkozott – sikerült támogatást szerezni, megtörténhet a nyílászárók és a tető cseréje. Időközben újraszerveződött az önkéntes tűzoltószervezet, és egy új tűzoltóautóval sikerült pótolni azt a hiányosságot is, hogy a Vágsellyei járás második legnagyobb településeként eddig hiányos volt a tűzoltók technikai felszerelése, továbbá a szertár is megújulhat.

A célok között szerepel, hogy egy fedett folyosó kösse össze az iskola jól felszerelt, mintegy tíz éve felújított épületét a tornateremmel és az étkezővel, jelenleg erre keresik a forrásokat – összesen mintegy háromszáz diák jár a peredi magyar és szlovák tannyelvű iskolákba, utóbbi gyűjtőiskolának is számít, Deákiról és Zsigárdról is ide járnak. Emellett három óvoda, két magyar és egy szlovák működik itt. „Nagy öröm, hogy a harmadik magyar kisóvodát nyitottuk meg tavaly egy uniós támogatásnak köszönhetően: régi közösségi központot alakítottunk át, most már húsz gyerek jár ide. Az összlétszám száztizenegy, és az igény egyre csak nő, azért is, mert költöznek ide, és a helyi fiatalok is szívesen maradnak itt, hiány van telkekből” – mondja a polgármester.


 

Előnyök és hátrányok

Pered nagyközségnek számít, így a költségvetése is viszonylag nagy, sok esetben ez előnyt jelent a kisebb településekhez képest, de ez nagyobb költségeket is ró rá, például a közterületek és -épületek fenntartása terén, és persze több figyelmet is igényel. Folyik a tervezés az egyházi épületekkel kapcsolatban: hosszú tárgyalások után tavaly végre sikerült ezeket hosszú távú bérbe venni, most tart az állapotfelmérés, mindez persze egy lassú folyamat, fejtette ki Agócs Kőrösi Ildikó. Ötletekből nincs hiány, fűzi hozzá, de mindenhez időre van szükség, és a járványhelyzetben ez különösen érvényes. „Adminisztratív bizonytalanságok miatt gyakran lassabban folynak az ügyek, mint azt szeretnénk, de kitartóak vagyunk.” Ami már biztos, hogy megvalósul egy jelentős, 150 ezer eurós beruházás: a teljes közvilágítás megújul, méghozzá saját eszközökből. „Remélem, ez jóval komfortosabbá teszi majd a mindennapokat, egyelőre a gyakorlati megvalósítás izgalmait éljük át. Azt szeretnénk, hogy minden jól sikerüljön, elégedettek legyenek a lakosok, és takarékossági szempontból is megfelelő legyen.”


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 46. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?