A daganatos betegek lelkivilága

tb

A rák az egyik legijesztőbb betegség. Keveset tudunk róla, félünk tőle, és nem ok nélkül. Sorra szedi áldozatait, talán nincs olyan család, amelyik ne találkozott volna vele közelről. Sorozatunkban megpróbáljuk ledönteni a tabukat. Nem a daganatos betegségek gyógyítására keresünk megoldást, hanem az általuk okozott lélekfájdalmakat próbáljuk meg enyhíteni.

Ismét a munkahelyen

A betegség hátterében sokszor a munkahelyi maximalizmus áll. Vannak, akik naponta akár tíz órát is dolgoznak, túlvállalják magukat. Miután a gyógyult beteg visszakerül a munkahelyére, meg kell húznia a határt, nem szabad ismét megállás nélkül robotolnia.

Tapasztalataim szerint a legtöbb munkahelyen megengedik, hogy eleinte a munkanap csak négy vagy hat órából álljon, esetleg eltekintenek a túlóráktól. Az is jellemző, hogy nem terhelik meg nagyon a gyógyult beteget feladatokkal, csupán a legszükségesebbeket kell végeznie. Mivel a legtöbb család találkozott már daganatos betegséggel, tudják, milyen nehéz küzdeni ellene, mennyire megviseli nemcsak a beteget, hanem az egész családot, a munkáltatók is sokkal empatikusabbak.

A gyógyult beteg az, aki sokat tehet saját magért. Vissza kell fognia a maximalizmusát, meg kell szabnia a határokat, és ezt bizony meg kell tanulni. Hiszen a gépszíj könnyen magával tud ragadni. Amikor azt érezzük, hogy nem is fáradtunk el, többet is bírnánk, még ezt meg azt elvégezzük, az nem jó út. Hiszen a plusz tíz perces munkából a hét végére már plusz egy óra lesz, és néhány hét múlva ott tartunk, hogy ismét tizenvalahány órát dolgozunk naponta. Ez a vállalkozásokban, ahol sokszor mindent egy ember végez, még nehezebb.

Ugyanakkor azt is látom, hogy akit egyszer megégetett a tűz, az sokkal jobban vigyáz magára. Meg kell tanulni nemet mondani. Ebből a szempontból a betegség nagy tanítómester; utána a legtöbb esetben az igazán fontos dolgok lesznek értékesek, mint a család, az egészség, az élet.

Kopornyik Zita pszichológus

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/2. számában, a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?