Szorul a hurok

Kočner

Pontosan egy évvel és nyolc hónappal Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása után az ügyészség vádat emelt a gyilkosság megrendelője és elkövetői ellen. A nevek senkit sem leptek meg, régóta sejtettük, hogy az egész mögött Marián Kočner áll. Mint ahogy évek hosszú során át minden piszkos üzletben, zsarolásban, politikai mutyiban benne volt a keze.

Marián Kočner tavaly június óta szigorított őrizetben van a Markíza televízió megvételéhez köthető váltóhamisítás miatt. Időközben vádat emeltek ellene az igazságszolgáltatás akadályozása miatt is, mert kiderült, hogy ügyvédje közvetítésével a börtönből üzeneteket akart küldeni bizonyos politikusoknak, benne a keze a Technopol cég törvénytelen átvételében, és akkor a titkos telefonüzeneteiből kiderült megvesztegetésekről és fenyegetésekről még nem is beszéltünk. A lényeget tekintve ez már szinte mindegy is, ha a Kuciak-gyilkosság megrendelését sikerül rábizonyítani, már úgyis csak rácson keresztül fogja látni a napot.

Vádemelés Kočner ellen

Meg is érdemelné, mert esetében nem létezik felmentő körülmény, hiszen módszeresen, kitervelten és élvezettel vesztegetett, zsarolt és öletett. Erről tanúskodik a Kuciak-ügy 25 ezer (!) oldalas aktája, amely tartalmazza Kočner összes Threema-üzenetét, a gyilkosság végrehajtóinak vallomásait és a szakértői elemzéseket is. A vádirat 93 oldalas, ennek alapján döntött úgy az ügyész, hogy előre kitervelt gyilkosságért vádat emel Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó és Miroslav Marček ellen. Ugyanez a kommandó gyilkolta meg 2016-ban Molnár Péter gútai vállalkozót, ezért a vád két gyilkosságról szól. A bűnbandából egyedüliként Andruskó Zoltán működött együtt a rendőrséggel, részben az ő tanúvallomásainak köszönhetően sikerült felgöngyölíteni az ügyet. Vádalkut kötött az ügyésszel, és enyhébb, kb. tízéves börtönbüntetésre számíthat. A többiekre 25 évtől életfogytig tartó szabadságvesztést róhatnak ki.

Két ártatlan ember életéért persze ez is kevés, mint ahogy döbbenetesen kevésnek tűnt az a 70 ezer euró, amelyet Kočner a gyilkosságért fizetett. Nem mintha pénzben meg lehetne szabni az emberi élet értékét, csak azért, mert megrázó volt azzal szembesülni, hogy ennyi pénzt bármelyik felfuvalkodott őrült újgazdag lazán kihúz a farzsebéből, ha el akar tetetni valakit láb alól.

Hiba a gépezetben

Kočner a legelejétől gyanús volt az ügyben, hiszen megfenyegette Ján Kuciakot, hogy figyeltetni fogja. Mint kiderült, ezt Peter Tóth volt újságíró és titkosszolga segítségével meg is tette. Tóth megbízásából négyfős csapat dolgozott azon, hogy Kuciak minden lépését dokumentálják, lefényképezzék, közben Marián Kočner a volt rendőrfőkapitányhoz, Tibor Gašparhoz közel álló Miroslav Bödör közvetítésével a rendőrségről megszerezte Kuciak személyes adatait. De semmit sem találtak, amivel Kuciakot kompromittálni és ezáltal elhallgattatni lehetett volna, ezért dönthetett Kočner a megöletése mellett. Rögtön a gyilkosság után még nagy volt az önbizalma: azt hitte, az olasz szál felé terelődik a gyanú, hiszen Ján Kuciak legutóbb a Vadala-klán telekspekulációs ügyleteinek feltárásán dolgozott, csakhogy nincs az a pénzzel olajozott gépezet, amelybe előbb-utóbb ne csúszna hiba.

Ebben az esetben akkor következett be az első lényeges fordulat, amikor tavaly szeptemberben a rendőrség letartóztatta a gyilkosság közvetítőit és elkövetőit, s Andruskó Zoltán úgy döntött, hogy együttműködik a hatóságokkal. Ő volt az, aki elsőként mondta ki, hogy Kočner volt a megrendelő, de a nyomozó vádemelési javaslata nem csak az ő vallomásán alapszik. Időközben ugyanis besétált a rendőrségre Kočner cinkostársa, Peter Tóth is, aki nyilván annyira félti az irháját, hogy inkább átadta a hatóságoknak azt a paksamétát és mobiltelefont, amelyet egykori foglalkoztatója rábízott. A hatóságoknak sikerült feltörniük a telefonban azt a Threema-applikációt, amelyen keresztül Kočner titkosított üzeneteket váltott Alena Zsuzsovával, ügyészekkel, bírákkal, politikusokkal, és amióta ezeket az üzeneteket közzéteszi a sajtó, undorral vegyes szörnyülködéssel figyeljük, milyen országban is élünk.

Bírák a vonalban

Kiderült többek között, hogy Marián Kočner bizalmasan beszámolt Alena Zsuzsovának a terveiről, és az annyira csodálta őt, hogy Ave, te köszöntéssel üdvözölte. Ezek között a tervek között volt mások lefizetése, lejáratása, lelövetése is. Kočner senkit nem kímélt és nem tisztelt, még a szövetségeseit sem. A Miroslav Bödörrel váltott üzenetekben főnöknek nevezték Robert Ficót, és afelett aggódtak, hogy a Smer hajója kezd süllyedni. Bödör intézkedett Kočner ügyeiben Dušan Kováčiknál, a speciális ügyészség vezetőjénél, ő szerezte meg számára a megfigyelt újságírók, ügyészek és bírák adatait a rendőrségi adatbázisból, rajta keresztül próbálta Kočner elérni azt is, hogy a rendőrség beszüntesse a vizsgálatot a Markíza-váltók ügyében. Egyszerű és normális halandó felfogni sem tudja, hány ügyben kellett Marián Kočnernek folyamatosan intézkednie, és mennyi időt tölthetett SMS-ek írásával. Miközben állandó forró dróton volt Zsuzsovával és Bödörrel, hatezer (!!!) üzenetet győzött váltani Monika Jankovská igazságügyi államtitkárral, akit a háta mögött csak majmocskának nevezett.

Az ő közvetítésével intézte a bírói határozatokat a váltók ügyében, így derült ki, melyik bírák voltak megvásárolhatók, és melyikek „gyávák” ahhoz, hogy egy kis mellékest keressenek. Jankovská nem volt sem gyáva, sem tisztességes, így tett szert Kočner támogatásával luxuslakásra, majd miután mindez kiderült, így kényszerült lemondani államtitkári posztjáról – busás végkielégítés ellenében. Egy ügyes csellel visszament bírónak a Pozsonyi Kerületi Bíróságra, és azonmód ki is íratta magát betegállományba, a bírósági tanács előtt sem jelent meg, hogy számot adjon Kočnerhez fűződő kapcsolatáról. Gál Gábor igazságügyi miniszter fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene.

Mucuska marad

Jankovskán kívül három bíró és egy ügyész mobiltelefonját foglalta le a rendőrség, valamennyien folyamatos kapcsolatban voltak Kočnerrel, és döntöttek az ügyeiben. Mondani sem kell, hogy az ő javára, meg a magukéra is, mert Kočner nem volt fukar. Az üzenetekből kiderül, hogy készpénzben fizetett, kirándulásokat szponzorált, lakásokat íratott a segítői nevére, akik közül egyik sem volt erre rászorulva. De hogy ne csak a bírákat bíráljuk: akadt újságíró is – Martina Ruttkayová a Plus 1 deň bulvárlaptól, aki Kočner megrendelésére írt, és az ő pénzén nyaralt – kollégái becsületére legyen mondva, hogy maguk kérték a kiadótól az elbocsátását.

A Threema-üzenetek kiváltotta cunami azonban ezzel korántsem ért véget, szinte minden napra jut valami. Megtudtuk például, hogy Kočner – saját állítása szerint – kioktatta Bugár Bélát a Maldív-szigeteken, leordította Róbert Ficót, zsarolni akarta az adóhatóság vezetőjét, és a parlament alelnökével, Martin Glváčcsal vitatta meg, hogyan kellene összeállnia az új kormánynak. Igen, arról a Glváčról van szó, akit Zsuzsová a Mucuskájának nevezett, és aki a parlament ülésterméből küldött szelfiket a nőnek. Kočnerrel is hosszan és bizalmasan levelezett és üzletelt Glváč, aki ennek ellenére még mindig a parlament alelnöke. Maradtak a posztjukon a gyanúba keveredett bírák is, mert amíg vádat nem emelnek ellenük, nem lehet őket leváltani, csak fegyelmi eljárás indulhat ellenük. Ezt egyelőre csak Jankovská ellen kezdeményezte Gál Gábor igazságügyi miniszter.

Megszólalt a Gorilla

Amikor a Threema-üzenetektől már mindenkinek felfordult a gyomra, még nem sejtettük, hogy a szennyáradatnak nincs vége, és ennél zsírosabb falatokat is meg kell emésztenünk. A Kočnernél tartott házkutatás során ugyanis a rendőrök megtalálták a Gorilla-ügy hangfelvételét és egy másik hangfelvételt, amelyben Kočner úgy beszél Dobroslav Trnka volt legfőbb ügyésszel, mint kocsis a lovával.

A Gorilla-ügyről szinte mindent tudtunk már, akinek kedve és gyomra volt hozzá, el is olvashatta, ki miről és mennyiért egyezkedett. Abba is beletörődtünk, hogy az egésznek semmi következménye nem lett. De azért élőben hallani, ahogyan a Penta vezérigazgatója azt mondja, hogy „a demokrácia szar rendszer. A választó semmiről nem tud semmit, a választó szar. A választó csak az abszolút felszínt észleli”, így is elég megrázó élmény. Ezt a szentenciát érdemes lesz észben tartani, amikor majd azok kérik a szavazatainkat, akik abban a bizonyos Vazov utcai lakásban itták a kólát, kötötték az alkukat és üzleteket.

Az albári aranyhalak

Ha lehet, még ennél is tanulságosabb az a hetvenperces felvétel, amelyen Marián Kočner Dobroslav Trnkával folytatott „beszélgetése” hallható. Mint kiderült, Kočner mindent rögzített és tárolt annak reményében, hogy majd felhasználja mások ellen (és ez lett a veszte). Trnkát azért hívta fel, mert megtudta, hogy a Gorilla hangfelvételét, amelyet neki adott megőrzésre (!!!), a legfőbb ügyész nem tartotta parlagon a széfjében, hanem elbandukolt vele Jaroslav Haščákhoz, és felkínálta neki megvételre. Magyarul: megzsarolta vele, de pechjére későn, mert ugyanazt a felvételt Kočner egyszer már eladta egymillió euróért Haščáknak, és biztosította arról, hogy nincs róla másolat. Haščák megharagudott Kočnerre, az meg Trnkára, és dühében úgy leteremtette telefonon, hogy a legfőbb ügyész csak hebegett-habogott, aztán ijedtében azt is megígérte, hogy golyót ereszt a saját fejébe. Azóta az egész ország ingyen hallgatja az egymilliós felvételt, és sírva röhög a szereplőkön, akik mind azt állítják, hogy nem ismerik fel a saját hangjukat, vagy ha mégis, nem azt mondták, nem ott és nem akkor. A vádirat szerint a legfőbb ügyészi iroda valóságos hangstúdió volt, mert Trnka is készített hangfelvételeket Kočnernek a látogatóival folytatott beszélgetésekről – találgathatunk, mire akarták használni őket.

Az már csak pikáns adalék, hogy a Gorilla-biznisznek magyar szereplője is volt, Trnka a felvétel szerint Bereczk Oszkár albári polgármesterrel tervelte ki, hogy megzsarolják Haščákot. Bereczk erre azt bírta nyilatkozni, hogy semmi köze az egészhez, hozzá Trnka is, Haščák is csak horgászni járt. És az albári vizekben fogták ki az aranyhalat – ezt már mi tennénk hozzá, csak sajnos ez az egész nem mese, hanem a szomorú szlovákiai valóság 25 ezer oldalon. Ezért még csak azt sem mondhatjuk, hogy itt a vége, fuss el véle, hiszen a szemünk előtt zajlik a folytatás.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 44. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?