Mibe kerül az iskola?

h

A család költségvetését az iskolára való felkészülés alaposan felboríthatja, s ha a bevétel alig haladja meg a minimálbért (520 euró), alaposan meg kell fontolni, mi az, amit mindenképp meg kell venni, és mi az, ami fölösleges pénzkidobás lenne.

Az iskolástáska, az alapvető tanszerek, füzetek, írószerek, papucs és más apróságok együttes ára is meghaladhatja a 100 eurót (lista a 39. oldalon), s ha még új bútorra is szükség van, több száz eurós kiadással kell számolnunk.

Állami támogatás tanszerek vásárlására

Szlovákiában a családi pótlékról szóló törvény legújabb módosítása értelmében az alapiskola első osztályát kezdő kisdiákok szülei 2019-től 100 eurós egyszeri hozzájárulásban részesülnek, amelyet a szükséges tanszerek megvásárlására fordíthatnak. Az összeget az októberi családi pótlékkal kapják kézhez.

Iskolatáska – jó is legyen, meg szép is!

Kis elsősök: Talán az első táska megvásárlása okozza a legnagyobb gondot a szülőnek – legyen könnyű, ne legyen se nagy, se kicsi, ne terhelje a gerincet, és a gyereknek is tetsszen. Nem egyszerű megfelelni ezeknek a kritériumoknak, sőt a felsoroltaknál jóval több dologra kell odafigyelni. Fontos pl., hogy két vállon lehessen hordani, a vállpántok szélesek legyenek, s az is nagy előny, ha légáteresztő anyagból készülnek. Legyen rekeszekre osztva – ez a súlyelosztás szempontjából rendkívül praktikus – és külső zsebekkel ellátva, ahova a gyerek az apróságait rejtheti. A legtöbb iskolatáskán fényvisszaverő felület is van, amelynek nagy szerepe van a gyerek biztonsága szempontjából, ajánlatos tehát ilyet választani.

Felső tagozatosok: A kamaszoknak felnőttesebb stílusú hátizsákot, esetleg olyan diákhátizsákot érdemes venni, amelyet akár az alapiskola befejezése után is használhatnak. Itt is fontos az ergonómiailag formált hátrész; a modern hátizsákok nagy részén kivehető merevítés, sőt állítható, csatos mellkasi öv is van. A rekeszes beosztás és a külső zsebek még fontosabbak; a legújabb modelleket a gyártók táblagép vagy a laptop hordására alkalmas párnázott zsebbel is ellátták.

Mibe kerül?

* Az elsősök és kisiskolások számára kb. 20 eurótól kaphatók táskák, a jobb minőségű, anatomikus kivitelezésűek ára viszont 45-50 eurónál kezdődik. Az ár a minőséggel és a felszereltséggel arányosan nő, s akár a 100 eurót is meghaladhatja.

* Diákhátizsákot akár már 20 euróért is kapni, de itt is érvényes, hogy minél jobb az anyaga, és minél tökéletesebb a felszereltsége, annál többe kerül. Az új iskolaév előtt kedvezményes áron is kínálnak táskákat, érdemes ezek között is körülnézni.

 

A füzetek és kódolásuk rejtélye

1. Az első szám a füzet méretére vonatkozik. A hagyományos méretek:

A4 – nagy füzet; A5 – kis füzet; A6 – szótárfüzet.

2. A második adat a lapok számát árulja el. Általában 10, 20, 40 vagy 60 laposakat kapni.

3. A harmadik számjegy a lapok vonalazottságát jelzi:

0 – vonalazatlan

1 – vonalas, 20 mm-es sorközzel

2 – vonalas, 16 mm-es sorközzel

3 – vonalas, 12 mm-es sorközzel

4 – vonalas, 8 mm-es sorközzel

5 – kockás

Az 523-as tehát 20 lapos, vonalas, és a sorok egymástól 12 mm-re vannak.

Az EKO jel a füzeteken azt jelenti, hogy újrahasznosított anyagból készültek, tehát valamivel olcsóbbak, mint a többi. Egyetlen hátrányuk, hogy a tinta kicsit szétfut rajtuk.

A füzetek külleme az utóbbi években óriásit változott. A hagyományosak borítólapja nem sokkal vastagabb a lapoknál, ám a jó minőségű, modern füzetnek gyűrődésmentes, tartós (laminált) borítólapja van, változatos, dekoratív mintákkal díszítve. Vásárláskor azt is vegyük figyelembe, hogy a füzet kötött vagy tűzött-e, utóbbi esetben nem mindegy, hogy hány helyen vannak a lapok összetűzve.

Mibe kerül?

Az ár vastagságtól, mérettől és a borító minőségétől függően változik, s 10-15 centnél kezdődik. Egy konkrét példa: a preskoly oldalán egy 40 lapos A4-es EKO füzet ára 56, az új anyagúé 66 cent.

Füzetborítók és -bokszok luxuskivitelben

A praktikus, attraktív, kemény, tartós kartonból készült borítók, mappák és bokszok segítségével a gyermekek rendszerezhetik füzeteiket, könyveiket és más tanszereiket. Így könnyebben tudnak rendet tartani a táskában. Ezek a praktikus eszközök öntapadósak vagy gumival záródók, ráadásul sok gyártó teljes, kifejezetten esztétikus kollekciót dobott piacra, amely tolltartót, sportzsákot – sok esetben még azonos mintájú és minőségű iskolatáskát is – tartalmaz. A kiegészítők vásárlásakor mindenképp figyeljünk arra, hogy könnyített papírból készüljenek.

Mibe kerül?

Az öntapadós füzetbokszok ára 5 euró körül mozog, gumis mappákat 3 eurótól lehet kapni.

Tolltartó több emelettel

Az egyik legfontosabb iskolai kellék. Lehet töltetlen vagy töltött, egyszerű vagy emeletes, kihajtható vagy bedobálós, cipzáras vagy öntapadó, lapos vagy hengeres. Ha a töltött mellett döntünk, nem lesz gondunk arra, hogy ceruzákat, színes ceruzákat, tollakat, filceket vegyünk, ha üreset vásárolunk, akkor viszont magunk dönthetjük el, hogy mi kerüljön bele.

Ami egy tolltartóból sem hiányozhat: tollak, grafitceruzák, filcek, színes ceruzák, radírgumi, faragó, vonalzó, tompa végű kisolló; felsősöknél még a szögmérő és a körző is helyet igényel benne.

A balkezeseknek külön készül, számukra ugyanis kifejezetten ajánlatos speciális, bal kézben használható tollat, ceruzát venni.

Mibe kerül?

Az ergonomikus, csúszásgátló fogófelülettel ellátott toll ára 5-6 euró.

Egy egyszerű, cipzáras tolltartó már 5-6 euróért kapható, akár töltötten is, de az emeletesek ára a minőséggel akár 30 euró fölé is szökhet.

A táskában hordott tolltartó mellett az asztali ceruzatartóról se feledkezzünk meg – ilyet már 3 euróért kapni.

(Torna)zsákok a divat jegyében

A váltócipőt, sportruhát, higiéniai vagy akár rajzeszközöket iskolától függően kis zsákban vagy tarisznyában tartják a gyerekek. Az ilyen zsákocska legyen könnyű, jól szellőző, könnyen szállítható, s ha a gyerek a sportruháját haza akarja vinni mosás céljából, akkor egyszerűen az iskolatáskájára köthesse. Jó, ha rávarrjuk vagy -írjuk a tulajdonosa nevét, vagy kedvenc rajzfilmfiguráival díszítjük; így könnyen megtalálja a fogasra akasztott többi zsák között. A választék bőséges, és rendkívül mutatós, a legfelkapottabb rajzfilmfigurákkal díszített darabok is kaphatók, semmiképp sem kell külön táskát venni erre a célra. Képzőművészeti nevelésre az iskolák saját listát állítanak össze, azokat az ecseteket, krétákat, festékeket, tálacskákat stb. vegyük meg, melyek azon találhatók.

Mibe kerül?

A zsinórral összehúzható vászonzsákok között már 4-5 euróért rendkívül tetszetőseket is kínálnak.

Még több kiadás!

A legfontosabb taneszközök megvásárlásával még nem értünk a kiadások végére, hiszen nem szóltunk még a napköziről, az iskolai ebédről, a fizetős szakkör(ök)ről, és ha mindehhez még a tízórai árát, a közlekedési kiadásokat s a gyerek szimbolikus zsebpénzét is hozzáadjuk, havonta 40-50 eurós állandó kiadással kell számolnunk. Ha pedig az iskolakezdés előtt még a szobát is át kell rendezni, mert pl. nincs benne íróasztal, vagy a gyerek kinőtte a régit, kicsi az ágy, kevés a hely, szűk lett a szekrény és a polc, a kiadások több száz euróra is rúghatnak.

F. É., forrás: ŠEVT, preskoly

A teljes írás a Vasárnap 33. számában, a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?