Nem minden sonka sonka!

d

A húsvét sonka nélkül elképzelhetetlen, csakhogy nem mindegy, milyet vásárolunk. Nincs mása a jóféle, jól kiszáradt házi sonkának – csakhogy az nem érlelődik minden padláson, így ha garantáltan tiszta húshoz szeretnénk jutni, érdemes kisvállalkozótól beszerezni. Legtöbben azonban az üzletek kínálatára vannak utalva, ahol három alaptípus kapható: főtt vagy párolt (dusená šunka), füstölt, hőkezelt (údená, tepelne opracovaná) és szárított nyers (surová sušená).

Párolt sonka

Három minőségben árusítják: 1. speciális (špeciál); 2. szelektált (výberová) – ebben már vannak adalékanyagok, de nem tartalmaz hozzáadott állati fehérjét vagy rostanyagot; 3. standard (štandard) – a legolcsóbb, ezért a legkeresettebb nálunk; csupán 50–65% húst tartalmaz, a többi adalék.

Füstölt sonka

Ezen a néven többféle gyorspácolt, sózott és kötözött sonka is kapható. Combból vagy lapockából készülnek, és eleve adalékanyagokkal dúsítják őket, hústartalmuk 60 és 70% között mozog. Dúsításra sóoldatot, kolloidokat (keményítőt, xantángumit, zselatint stb.), szójafehérjét, színezéket, illat- és ízstimulálókat használnak. Ajánlatos 78%-osnál magasabb hústartalmút vásárolni.

Szárított sonka

Szlovákiában nem gyártják, de olasz, spanyol stb. (prosciutto, bresaola, serrano…) kapható az üzletekben. Az ára borsos, íze pedig eléggé sós, ezért kis mennyiségben, inkább csak ínyencségként fogyasztják.

Nemcsak piros a tojás!

Sok módszer létezik a tojásfestésre, de mindre igaz, hogy előtte alaposan meg kell mosni a tojásokat. A legegyszerűbb, ha boltban kapható különböző színű festékeket teszünk a főzővizükbe sóval és ecettel együtt, vagy szintén boltban kapható, tojásra ragasztható matricákkal öltöztetjük fel őket. Sokan növényi festőanyagot használnak. A hagyományos módszerek közül a levélrátétes festés a legelterjedtebb. A tojásokat festés előtt vékony spárgával is átköthetjük. Növényi festőanyagok:

Lila: Szedjük le a lila hagyma külső leveleit, tegyük vízbe, és 30–60 percig főzzük együtt a tojásokkal. Minél hosszabb ideig maradnak a lében a tojások, annál sötétebb színűek lesznek.

Burgundi vörös: Egy darab vörös céklát felszeletelünk, és 15 percig főzzük egy liter vízben. Ezután hozzátesszük a tojásokat, és 10 percig együtt főzzük őket. Ha ecet is van a vízben, sokkal erősebb lesz a szín.

Ibolyakék: Áztassuk a tojásokat egész éjjel meleg vízben, melybe ibolyavirágokat raktunk.

Sárga: Ennek a színnek az eléréséhez kurkumát használhatunk, amely indiai fűszer- és gyógynövény. A boltokban a fűszerek között kell keresni; ragyogó sárga por alakban kerül forgalomba. 2 dl meleg vízhez adjunk 2 evőkanál kurkumát és fél evőkanál ecetet, ebben áztassuk a főtt tojásokat.

Sárgászöld: Fél liter vízben zöld petrezselyemleveleket főzünk, majd negyed órát hagyjuk állni. Utána beletesszük a tojásokat, és tíz percig együtt főzzük őket a petrezselyemmel.

Barna: A kávé barnára festi a tojásokat. Attól függően, hogy milyen élénkre szeretnénk őket, hosszabb-rövidebb ideig együtt főzzük a kávéval.

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?