Ne engedje lefénymásolni a személyi igazolványát!

<p>Új telefont szerettem volna venni az egyik mobilszolgáltatónál, és le akarták fényképezni a személyimet. Sok visszaélésről hallottam ezzel kapcsolatban, ezért nem engedtem; erre azt mondták, hogy nem szolgálhatnak ki. Sarkon fordultam, hogy akkor megyek a konkurenciához, és rögtön megelégedtek azzal is, hogy felírták a személyi számomat.</p>

Másnap egy hivatalban akadt intéznivalóm, és ott a portás akarta elkérni a személyimet, hogy majd visszaadja, ha megyek kifelé. Neki sem adtam oda, mert ilyet még nem is hallottam. Azt szeretném megkérdezni, van-e ahhoz joguk a különböző kereskedőknek, hogy lefénymásolják az ügyfelek személyazonossági igazolványát, és a portán elkérhetik-e az okmányainkat letétbe.

Jelige: Bizalmatlanság

 

 

A személyazonossági igazolványát semmiképp ne adja ki a kezéből, és fénymásolni se engedje, mert valóban visszaélhetnek vele. Számos példa van erre a használtautó-kereskedésekben, telefonszolgáltatóknál, de akár fegyverkereskedésekben is. A kereskedőnek egyszerűen nincs törvény adta felhatalmazása és oka sem arra, hogy a személyit lefényképezze, be kell érnie az adatok feljegyzésével.

A 224/2006-os törvény kifejezetten tiltja a személyazonossági igazolvány letétbe helyezését és másolását. Nem szabad átadni, sem elkérni objektumokba való belépéskor és szolgáltatások nyújtásával kapcsolatban sem, soha nem lehet zálogtárgy, ezért a tulajdonosa nem adhatja ki a kezéből. Egyetlen kivétel létezik: ha a gazdája fegyházba, börtönbe vonul, vagy börtönkórházba szállítják. Itt a vádlottól vagy elítélttől elveszik az okmányait, és csak szabadulásakor adják vissza neki. Az erre jogosult személyek a törvény alapján betekinthetnek a személyi igazolványunkba, és ki is másolhatják a szükséges adatokat, de ezt követően az okmányt vissza kell adniuk. Fontos tudni, hogy az érintett személy beleegyezése nélkül csak a nevét és címét jegyezhetik fel, a többi adat feldolgozásához már a tulajdonos beleegyezése kell.

Az okmány tulajdonosa természetesen tájékoztatást kérhet, miért van szükség az adataira, és jogosult tudni annak a nevét, aki feldolgozta őket. Arra is ügyeljünk, hogy a személyazonosságinkkal a hivatalnok vagy kereskedő ne távozzon a szemünk elől olyan helyre, ahol titokban fénymásolatot készíthet. Hivatalba, irodaházba, kollégiumba való belépéskor sem kérheti el a portás, csupán feljegyezheti a látogató adatait. A portákon elhelyezett vendégkönyveket úgy kellene kezelni, hogy a látogató ne lássa az előtte járók adatait.

Az adatvédelmi törvény 10. paragrafusának 6. bekezdése szerint: „A személyes adatok szkennelése, fénymásolása vagy másfajta rögzítése csak akkor lehetséges, ha az érintett személy írásos beleegyezését adja hozzá, vagy ha a vonatkozó törvény kimondottan lehetővé teszi az ő engedélye nélkül is. (rendőrség, bankok). Az érintett személyt sem az intézmény működtetője, sem a közvetítő személy nem kényszerítheti beleegyezésre, és nem fenyegetőzhet ennek megtagadása esetén szerződésbontással, a szolgáltatásnak vagy más, törvény által megszabott kötelezettségének megtagadásával.”

Ha bárki bárhol azzal szembesül, hogy a személyazonosságiját le akarják fényképezni, és miután ezt elutasítja, nem szolgálják ki, kérjen írásos indoklást. Ha írásba adják az okot, az adatvédelmi hivatalnál tegyen feljelentést. Címe: Úrad na ochranu osobných údajov, Hraničná 12, Bratislava, 27. Konkrét ügyekben a 02/32313220-as telefonszámon is kérhetnek tájékoztatást a polgárok kedden és csütörtökön 8-tól 12 óráig.

Az a személy, aki illetéktelenül elveszi és letétbe helyezi vagy lefényképezi más személyazonossági igazolványát, kihágást követ el, s 165 eurós bírsággal sújtható. De kihágást követ el az okmány tulajdonosa is, ha azt illetéktelen kezekbe adja – ő 33 eurós bírságot kaphat!

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?