A magyar katonák árváinak nem jár kárpótlás

<p>Állandó olvasója vagyok a Vasárnapnak, és emlékszem, hogy már olvastam a lapban a második világháború árváinak kárpótlásáról. Sajnos, nem lelem az újságot, de a rádióban hallottam, hogy a hadiárvák már beadhatják a kérvényüket. Kérem, írják meg, mit kell tennem.</p>

Édesapám, Felsőczi István 1905-ben született, és 1945. május 6-án, két nappal a békekötés előtt esett el mint magyar katona Krems városában, Ausztriában, ott is temették el. Pár évvel ezelőtt Budapesten kérvényeztem a kárpótlást, de mivel édesanyám akkor már nem élt, elutasítottak. Kérhetem a kárpótlást Szlovákiában?  

Klári néni, Vaján

 

A szlovák parlament tavaly hagyta jóvá a hadiárvák kárpótlásáról szóló törvényt, amely a második világháborúban az ellenállásban részt vett és elesett katonák leszármazottait illeti meg. A kérvényeket 2015. december 31-éig kell elküldeni az igazságügyi minisztériumba (Ministerstvo spravodlivosti SR, Župné nám. 13, 813 11 Bratislava).

Mivel az ön édesapja magyar katona volt, nem valószínű, hogy önnek is megítélik a juttatást, mert a kérvényben részletesen fel kell tüntetni, milyen ellenállási mozgalomban vett részt a felmenője. Ezt az állítást az érintetteknek az akkori helyi nemzeti bizottság által kiállított korabeli okmánnyal is igazolniuk kell. Az elesett katonák férjezett lányainak a házasságlevelüket is csatolniuk kell a kérvényhez, hogy igazolják vezetéknevük megváltozását. Ezenkívül az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát, valamint a kérvényező születési anyakönyvi kivonatát kell tartalmaznia a kárpótlási kérvénynek.

Szlovákiában mintegy négyszázan lehetnek jogosultak a kárpótlásra. Akinek 1939 és 1945 között egy szülője esett el, az 2655,52 eurót kap az államtól, aki mindkét szülőjét elveszítette, az 3983,27 eurót kap. Azok, akiknek valamelyik szülője később, a fasisztaellenes harcban szerzett sérüléseibe halt bele, 1327,76 eurós kárpótlásra jogosultak. A jogosultság azokra a hadiárvákra is kiterjed, akiknek a szülei a szövetséges vagy külföldi csehszlovák alakulatoknál szolgáltak és estek el, koncentrációs táborokban, vizsgálati fogságban vagy börtönben lelték halálukat a háború alatt. Csak azok a hadiárvák nem jogosultak a kárpótlásra, akiknek a szülei a magyar hadseregben teljesítettek szolgálatot, mert az nem minősül fasisztaellenes harcnak. Ők Magyarországon kérhettek. Szlovákia, sajnos, nem kárpótolja azoknak a katonáknak az árváit, akik bár itt éltek és dolgoztak, a történelem alakulása folytán a magyar hadsereg katonái voltak.

 

Kifizetett tartozást követelnek

 

A minap kaptunk egy felszólítást a végrehajtótól. Olyan összeget követel rajtunk, amelyet már rég megfizettünk. Arról van szó, hogy a feleségem egy vegyeskereskedést üzemeltetett, amíg meg nem betegedett. Agyműtéten esett át, a műtét után agyvérzést kapott, s részlegesen megbénult, és elvesztette beszélőképességét. Jelenleg 60 százalékos a tehetetlenségi állapota.

Ez még 1992–93-ban történt. Egy számlát akkor nem fizetett ki, az összeg kb. 105 € volt; utólag rendeztük az adósságot. Nem is volt probléma tavaly októberig, de most már 553 eurót követelnek a kamatokkal együtt. A gond az, hogy nem tudom bizonyítani a tartozást kifizetését, mivel a pénzesutalvány szelvénye már nincs meg. Szóval állítás állítással áll szemben, de hisz tudjuk, hogy az erősebb kutya… Szlovákiában már mindent lehet?

Drenko János

 

Sajnos, ha nincs meg a pénzesutalvány, ön valóban nem tudja igazolni, hogy elküldte a kérdéses összeget. Amint a Szlovák Posta szóvivőjétől, Stanislava Pondelovától megtudtuk, a pénzesutalványokról a kifizetéstől eltelt három éven belül adnak másolatot. Ez után a határidő után már senki sem tudja igazolni önnek, hogy az összeget postára adta. Ezért mindenkinek az ajánljuk, hogy követelés megfizetésekor kérjen visszaigazolást, és a félreértések elkerülése végett őrizze meg.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?