Adalékanyagok, aggályok

<p>Egy friss Eurobarométer-felmérés azt mutatta, hogy az európai fogyasztók 66%-át aggodalommal tölti el az adalékanyagok élelmiszerekben való jelenléte. Annak ellenére, hogy az EU-ban csak azoknak az anyagoknak a használatát engedélyezik, amelyek átmentek egy teljes körű biztonsági értékelésen.</p>

 

 

Mik azok az élelmiszer-adalékanyagok?

Olyan anyagok, amelyeket normális esetben nem fogyasztanak élelmiszerként, de bizonyos technológiai célokból szándékosan adnak az élelmi termékekhez. Közéjük tartoznak:

• Antioxidánsok (megóvják a zsírokat az oxigénnel való reakcióba lépéstől, amely máskülönben elszíneződéshez és avasodáshoz vezetne)

• Színezékek (javítják, helyreállítják a színt, vagy színt adnak)

• Emulgeátorok, stabilizátorok és gélképzők/zselésítők (segítik az összetevők keveredését)

• Tartósítószerek (a mikrobák által okozott romlás megelőzésével növelik az eltarthatósági időt)

• Édesítőszerek (édes ízt adnak)

Minden élelmiszer-adalékanyagot engedélyeztetni kell alkalmazás előtt. A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján akkor engedélyezik a javasolt felhasználási mennyiségben, ha az nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét.

Az E-szám és a biztonság

Az engedélyezettek E-számot kapnak. Vele egyszerűsítik a címkéken való, gyakran összetett kémiai megnevezésüket. Az E-szám garancia arra, hogy az anyag sikeresen ment át az Európában előírt alapos vizsgálaton. Sok száz adalékanyag létezik, azonban csak azok használhatók fel, amelyek benne vannak az EU által jóváhagyott jegyzékben. Néhányuk, mint pl. a tejsav (E270) és a citromsav (E330) majdnem minden feldolgozott élelmi termékbe bekerülhet, míg másoknak, mint pl. a natamycinnek (E235) korlátozottabb az alkalmazhatósága. Utóbbit tartósítószerként csak a sajtok és szárazkolbászok felületkezelésekor lehet felhasználni.

A legfrissebb tudományos információk fényében napjainkban is folyik az egyes adalékanyagok újravizsgálata. Annak ellenére, hogy a jelenleg használatban lévőket már egyszer teljes körűen értékelték, és engedélyezett mennyiségükben biztonságosnak tekinthetők. Ha szükségesnek ítéltetik, lehetőség van rá, hogy bármelyiket levegyék az engedélyezettek listájáról. Mivel az élelmiszer-színezékek az elsőként engedélyezettek között voltak, az újraértékeléskor is előre sorolták őket. (2007-ben felfüggesztették a 2G vörös szín – E128 – használatát, mivel új tudományos bizonyítékok szerint némi kockázattal jár.)

Utánuk a tartósítószerek és az antioxidánsok következnek (2015 végéig kell újraértékelni őket), majd pedig az emulgeátorok, stabilizátorok és gélképző/zselésítő anyagok (itt 2016 vége a határidő). A fennmaradókat 2020 végéig fogják újraértékelni.

A tömegtermelésben jó néhány adalékanyag használatára élelmiszer-biztonsági okból is szükség van.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?