Egybesült fasírt tésztakabátban

Hozzávalók (6–8 személyre): A tésztához: 50 dkg liszt, 1 kocka élesztő, bő 1 dl tej, 15 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 teáskanál só, egy kevés cukor, 2 tojás.A fasírthoz: 50 dkg vegyes darált hús, 1 tojás, 1 kis fej hagyma, só, frissen őrölt bors, egy kevés szerecsendió, 10 dkg füstölt szalonna, 1 szi

Hozzávalók (6–8 személyre): A tésztához: 50 dkg liszt, 1 kocka élesztő, bő 1 dl tej, 15 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 teáskanál só, egy kevés cukor, 2 tojás.
A fasírthoz: 50 dkg vegyes darált hús, 1 tojás, 1 kis fej hagyma, só, frissen őrölt bors, egy kevés szerecsendió, 10 dkg füstölt szalonna, 1 szikkasztott zsemle, tej beáztatni, 5 szelet bacon szalonna, 1 evőkanál mustár, 1 tojás bekenni, sütőpapír.
Előkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, és a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, ráöntünk 2,5 dl langyos, kissé cukros tejet, a liszt mélyedésébe öntjük, és összekeverjük egy kevés liszttel. Letakarva 25 percig kelesztjük, utána hozzáadjuk a lágy vajat, a maradék tejet, a tojást és a sót, majd rugalmas, sima tésztát dagasztunk belőle. Megint letakarjuk, és további 30 percig kelesztjük.
A fasírthoz a zsemlét tejbe áztatjuk, majd kiszedjük, kinyomkodjuk és átpasszírozzuk. A füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A fasírthoz a szalonnakockákat, a finomra vágott hagymát, az átpasszírozott tejes zsemlét, a tojást, sót, borsot és szerecsendiót összedolgozzuk. A tésztát átdagasztjuk, majd belisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Tetejét megkenjük mustárral, és beterítjük a szalonnaszeletekkel. A fasírtot rúddá formázzuk, és a tésztára tett szalonnacsíkokon keresztbe fektetjük.
A tésztát mindkét oldalról lazán ráhajtjuk a fasírtra, majd a tésztaszélekkel lefelé sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük; kb. 20 percig kelesztjük, tetejét bekenjük a felvert tojással, majd előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, amíg a tészta szép színt nem kap. Köretként friss vegyes salátát kínálhatunk hozzá.

Sárgarépa-krémleves
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg sárgarépa, egy csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 dkg füstölt szalonna, fél dl száraz fehérbor, 2 tyúkhúsleveskocka, 1,5 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, 4 szelet rozsos szendvicskenyér, 2 ek. olaj, 4–8 szál metélőhagyma.
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A sárgarépát nagyjából felaprózzuk. Az újhagymákat 8-10 cm-es zöldjükkel együtt felkarikázzuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk.
2. A szalonnát mérsékelt tűzön zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, üvegesre fonnyasztjuk. Rádobjuk a sárgarépát, aláöntjük a bort és 8 dl vizet, belemorzsoljuk a leveskockát, majd fedő alatt, szelíd forralással puhára főzzük.
3. A levest botmixerrel finom krémmé turmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk.
4. A kenyérszeleteket kockákra vágjuk, aranybarnára pirítjuk az olajban, papírkendőre terítjük. A levest mélytányérokba szedjük, tetejére szórjuk a kenyérkockák egy részét, és a leöblített, (ollóval) apróra vágott metélőhagymával meghintve tálaljuk. A maradék kenyérkockákat külön tálkában kínáljuk hozzá (a levesben hamar eláznak!).


Brokkolis rakott burgonya
Hozzávalók (4 személyre): 60 dkg burgonya, 60 dkg brokkoli, 5 dkg vaj, egy csipet őrölt szerecsendió, 4 tojás, 3 dl tejszín, 10 dkg mozzarella.
Előkészítés: A burgonyát héjában sós vízben puhára főzzük, meghámozzuk, vastagabb karikákra vágjuk. A brokkolit rózsákra szedjük, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
1. Egy hőálló tálat kivajazunk, egy sor burgonyát fektetünk bele, majd brokkolit, és megint burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a szerecsendióval.
2. A sütőt 200 °C-fokra előmelegítjük.
3. A tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel, és ráöntjük a rakottra. Ráreszeljük a sajtot, apróbb darabokban rászórjuk a maradék vajat, és a sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük a tetejét.


Grízpuding meggysörmártással
Hozzávalók (4 személyre): 18 dkg túró, 12 dkg búzadara, 40 dkg tej, 5 dkg vaníliás cukor, 3 dkg cukor, 1 narancs leve, héja, fahéj, barna cukor. A mártáshoz: 20 dkg meggylé, 5 dkg méz, 1 citrom leve, 10 dkg meggysör, 1 dkg keményítő, 30 dkg magozott meggy.
1. A tejet a vaníliás cukorral, cukorral, narancshéjjal és egy csipetnyi fahéjjal felforraljuk. Hozzáadjuk a grízt, a túrót és a narancslevet. Ha besűrűsödött, előkészített formákba öntjük. Amikor kihűlt, kivesszük a formákból, és barna cukrot karamellizálunk rá.
2. Sörmártással tálaljuk. A mártáshoz a meggylevet a mézzel, citrommal, meggysörrel felforraljuk. Ételkeményítővel besűrítjük. Hozzáadjuk a kimagozott meggyet, egyet forralunk rajta, majd lehűtjük

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?