Szív, vese eladó

Egy fiatal lány tette fel az internetre saját veséjéről készült fényképet

A szív kivételétől a beültetésig négy óra áll a sebészek rendelkezésére.

A barna folt a vese megbetegedésére utal.

Dialízisgép: a veseelégtelenségben szenvedőket ilyen gépre kapcsolják rá.

Július elején megrett


Egy fiatal lány tette fel az internetre saját veséjéről készült fényképet


A szív kivételétől a beültetésig négy óra áll a sebészek rendelkezésére.


A barna folt a vese megbetegedésére utal.


Dialízisgép: a veseelégtelenségben szenvedőket ilyen gépre kapcsolják rá.

Július elején megrettenve hallottuk a hírt, hogy a szlovák vámosok csempészésen értek egy cseh orvost: gépkocsijában tizenhat műanyag tasak volt, tele emberi szívvel, csontátültetéshez felhasználható szövetekkel, és tizenhét tartály vért is találtak nála. Az ötvenhat éves orvos az egyik nyugat-európai országba akarta eljuttatni a szerveket, amelyeket elhunyt személyek testéből operált ki bármilyen engedély vagy felhatalmazás nélkül.Az egész világon illegális az emberi szervekkel való kereskedés. Csupán két állam kivétel ez alól: Kína és Irán. Hogyan folyik a szervkereskedelem? Kultúránként változó. Indiában és Kínában folyik a legdurvább formája: India a világ legszegényebb országai közé tartozik. A CIA nyilvános adatbázisa szerint az egymilliárd lakosú Indiában csak minden második ember tud írni-olvasni. Az egy főre jutó GDP 380 dollár (Szlovákiában 5700 dollár).

A felemelkedés lehetősége egy jobb munkához vagy egyáltalán a munkához való jutás a társadalomba beidegződött ősi törvények miatt sokak számára szinte kizárt.

Emberek ezrei várnak arra, hogy eladhassák szerveiket, mert más kiutat már nem látnak helyzetük javítására. Mivel az embernek két vese adatott meg, az indiaiak ezt ki is használják a leggyakrabban felajánlott szerv a vese. Az országban működő szervmaffia központja a dél-indiai Madrasz városa. Néhány ottani orvos nyíltan vállalja, részükről semmi akadálya, hogy a törvénytelenül szerzett vesét beültessék a páciensbe. Ott is vannak tisztességes orvosok, akik harcot vívnak illegálisan tevékenységet végző kollégáik ellen. Kínában pedig az üzérkedők még a halálraítéltek szerveit is piacra dobják.

Az éremnek sajnos, van másik oldala is. A szervüket eladó és a gazdag betegek közt mozog egy apparátus: orvosok, akik végrehajtják a beavatkozást, és ott van a „bróker“, aki lebonyolítja az üzletet. Az a feladata, hogy amikor megérkezik a megrendelés, elmenjen a faluba, pénzt kínáljon maximum 50–100 ezer koronányit. Ezután az ajánlatot közvetíti a vevőnek, akinek több milliós számlát nyújt be.

Ez az a momentum , ami miatt lényegében tiltott a szervkereskedelem. Két rászoruló ember közé beáll egy harmadik, akinek csak anyagi érdeke fűződik a bolthoz.

„Vésd jól az eszedbe: Mindent el lehet adni, mindennek van értéke, ha fel tudod használni!“

Szinte hihetetlen: Latin-Amerikában egy orvos gyerekeket és hajléktalanokat kényszerített arra, hogy odaadják szemüket vagy valamelyik szervüket. Bármilyen furcsa, Izraelben és a gazdag arab országokban vannak olyan őrültek, akik gyönyörű fekete szemüket lecserélnék kékre. Kolumbiában egy egyetemi őr több hajléktalant ölt meg azért, hogy szerveiket eladhassa. Az egyik kolumbiai vállalat pedig százötven dollárért szíveket vásárol, és ötezerért adja tovább őket például az Egyesült Államokba. Az USA-ban az orvosok nem szeretnék, ha államilag ellenőriznék a szervadományozást. A fekete bizniszből nagyon jól megélnek. Egy amerikai, egy németországi és egy ausztriai vállalkozás évi tízbillió (!!!) liter vért vásárol a szegény országokból; ötbilliárd (!!!) dollár hasznuk származik belőle.

Mi történik Európában?

A zágrábi Jutarnji list című lap állítása szerint Belgrádban két állami és egy magánklinikán végeznek veseátültetést olyan esetekben, amikor a beteg több tízezer euróért beszerzi magának az egészséges vesét. A Gradjanski list című újvidéki napilap tavaly kiderítette, hogy egy 38 éves aszszony, illetve három évvel idősebb férje eladná fél veséjét, hogy ezzel biztosítsák fiaik jövőjét. Fontos megjegyezni, hogy Szerbiában még nem működik szervbank.

2001-ben szervkereskedelem vádjával Ukrajnában három orvost vettek őrizetbe. A három doktor a jól fizető üzlet egyszerűbb válfaját űzte: balesetben elhunyt emberek veséjét, illetve máját operálta ki és értékesítette. Az ukrán belügyminisztérium szerint szervenként tízezer dollárt (azaz körülbelül négyszázezer koronát) kerestek az üzlettel. Az elszegényedett volt szovjet és más kommunista államokban Ukrajnában, a Moldavai Köztársaságban, Romániában, Oroszországban sokan választják az önkéntes „adományozást“. De Olaszországban és Törökországban is sokan hajlandók áruba bocsátani veséjüket. Sőt! Törökországban folyik a legtöbb illegális szervátültetés, mert kedvezőek a földrajzi adottságai. Európa és Ázsia határán fekszik, így mindkét oldalról könnyen megközelíthető.

Az olasz bevándorlási hivatal munkatársának nyilatkozata szerint néhány emberi szervért embereket öltek meg Európában. Tárgyi bizonyítékok is léteznek: az olasz hatóságok Moldavából, Romániából és Törökországból származó videofelvételek birtokába jutottak. Az ENSZ bűnmegelőzési osztályának vezetője szerint „a világ egyik legglobalizáltabb üzletéről van szó“, és „szinte egyetlen ország sem kivétel“.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?