Berlinben „ízleltük meg“ az Opel Signumot

Ebben az utastérben a pénteki csúcsforgalom is elviselhető.

A Signum szintén csak hátul különbözik a Vectrától.

A változások a hátsó traktust érintették, az ott utazók javára.

Külalakjában és mozgásában egyaránt dinamikusabbá vált karosszéria Képek: A szerző archívumából

Az Opel az


Ebben az utastérben a pénteki csúcsforgalom is elviselhető.


A Signum szintén csak hátul különbözik a Vectrától.


A változások a hátsó traktust érintették, az ott utazók javára.


Külalakjában és mozgásában egyaránt dinamikusabbá vált karosszéria Képek: A szerző archívumából

Az Opel az utóbbi időben valósággal ontja az újdonságokat. Eközben szemmel láthatóan arra törekszik, hogy új modelljeinek belső térkihasználása minél jobb legyen. Zafira nevű minivanjával például már 1997-ben megmutatta, hogyan „hordhat magával“ egy autó 6. és 7. ülést úgy, hogy csak szükség esetén kelljen őket elővarázsolni. A nemrég piacra került Meriva hasonló lehetőségeket kínál a második üléssorral. Most pedig itt az impozáns méretű és hangzatos nevű Signum, amely hasonló elképzelés jegyében készült.Kissé leegyszerűsítve: a Signum a Vectra alvázán áll, amelynek tengelytávját azonban 130 mm-rel meghosszabbították. Ezzel egyrészt lerövidültek a túlnyúlások, másrészt a külalakjában és mozgásában egyaránt dinamikusabbá vált karosszéria csak 40 mm-rel lett hosszabb. A kocsi elülső része (ez a külalakra és a beltérre egyaránt vonatkozik) azonos a még mindig újdonságnak számító Vectráéval. A változások tehát mindenekelőtt a hátsó traktust érintették, természetesen az ott utazók javára. A 130 mm-rel nagyobb tengelytáv kizárólag őket szolgálja, a FlexSpace rendszer pedig lehetővé teszi a két szélső hátulsó ülés 13 cm-rel történő előre-hátra mozgatását, miközben támlájuk szöge is 30 fokos határon belül állítható. Ez a kombináció igen nagy lábteret eredményez. A középső, jóval keskenyebb hátulsó ülés előredöntött háttámlája egyfajta középkonzolként szolgálhat. Ha pedig valóban maximális szállítókapacitásra van szükségünk, mindhárom hátsó ülést előredönthetjük: így 1410 liter űrtartalmú, teljesen sík padlójú rakodótér keletkezik. A hátsó tér ilyen fokú variabilitása eleddig ismeretlen volt ebben a kategóriában, és kíváncsian várjuk a piaci fogadtatást. Távolról sem vagyok ugyanis meggyőződve arról, hogy egy tipikus üzletember pont olyan autóval akar közlekedni, amelyben a szomszédja két gyermeket és két biciklit szállít… Ha tévednék, örülni fogok neki. Már csak azért is, mert úgy érzem, hogy ez a kocsi valóban mindenkinek az igényeit képes kielégíteni.

Ami a külsőt illeti, a Signum szintén csak hátul különbözik a Vectrától. Hogy „lifestyle“ kivitelű kombira vagy kupé-limuzinra hasonlít-e jobban, ízlés dolga. Eredetiségéhez azonban szemernyi kétség sem férhet; ezt bizonyították a berliniek csodálkozó pillantásai is. Az első kilométereket ugyanis a német metropolisban és környékén tehettük meg a kocsival; talán azt akarták ezzel jelezni az Opel illetékesei, hogy a Signum számára ilyen az ideális közeg? Lehet, hogy igen, mert az automata váltóval, többzónás klímaberendezéssel, háromliteres V6-os motorral és a bőrrel kárpitozott utastérben még a pénteki csúcsforgalom is elviselhetőnek tűnt. Annál jobban élveztem később a 230 km/órás sebességet az autópálya egy rövid szakaszán. A volt NDK még mindig rosszabb minőségű útjain pedig azt is megtapasztalhattam, hogy a konstruktőrök a stabilitást és a dinamikus menettulajdonságokat helyezték előtérbe az ellenőrizhetetlen komforttal szemben.

Az Opel Signum 3 benzinüzemű és 4 turbódízel motorral került a piacra; az ECOTEC aggregátok teljesítménye 100 és 211 LE között mozog. Köztük van az Opel első Common Rail koncepciójú, 3,0 V6 CDTI megjelölésű, 130 kW-os, 370 Nm nyomatékú dízelmotorja is. A két másik új motor közül a 2,2 literes, közvetlen befecskendezéses benzinaggregát érdemel külön említést. Legnagyobb teljesítménye – 114 kW – 6 százalékkal több, fogyasztása viszont 6 százalékkal kevesebb, mint az azonos űrtartalmú hagyományos benzinmotoré. A többi műszaki újdonságról csak címszavakban: standard tartozékként szerelt ESPPLUS menetstabilizáló rendszer, hatfokozatú kézi váltó, bi-xenonégős fényszórók (megrendelésre „kanyarba világító“ kivitelben), és még sorolhatnánk.

Az Opel Signum tehát itt van, és mint már említettük, kíváncsian várjuk a fogadtatást. Elsősorban az mutatja majd meg, hogy van-e igény ebben a kategóriában ilyen variabilitású autóra, amely mellesleg egészen kiemelkedő menettulajdonságokat vonultat fel. Az Opelt mindenesetre csak dicséret illeti a bátor kezdeményezésért…


Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?