A Meskete, avagy Nem csak könyvesbolt

Vasárnap

Volt egyszer egy álom, mely mára valósággá vált. Nemcsak összegyűjteni a legszebb gyermekkönyveket, és megszerettetni az olvasást a legkisebbekkel, hanem összehozni a kisgyermekes szülőket, akik már szívesen beszélgetnének egy jó kávé mellett, miközben a gyerekek együtt játszanak vagy foglalkozásokon vesznek részt. A dunaszerdahelyi Meskete Gyermekkönyvesbolt és Kávézó küldetéséről Hunčík Katával és Szigeti Hunčík Gabival beszélgettünk.

Fél kettőkor érkezünk, a Mesketében a kora délutáni órák a legcsendesebbek. Legalább tudunk beszélgetni, mondja Szigeti Hunčík Gabriella, aki húgával, Katával vezeti a helyet. „Most már jöhetnének a babakocsisok is, hangzott el éppen ma délelőtt, és meg is jelent nyolc vagy kilenc babakocsis anyuka, kint is, bent is voltak, nézelődtek, beszélgettek, megörültek egymásnak. Újraéled a város” – jegyzi meg Gabi. A lezárás alatt átadóhelyként működtek, kiszállították a megrendelt könyveket. Április közepétől elvitelre adtak kávét, május közepétől pedig a belső térben is fogadják a vendégeket. „Látjuk, ahogy a jó idő előcsalogatja az embereket, akik örülnek, hogy újra kinyitottunk és bejöhetnek.”

Egy ötlet Kanadából

Itt, a Sládkovič utcában Meskete néven 2020 februárjától működnek, tehát éppen a járványügyi korlátozások bevezetése előtt nyitottak újra. Öt éve hasonló elképzelés alapján körülbelül harminc négyzetméteren kezdtek, először babaruhákkal, majd Pagony-könyvekkel. „Kanyargós út vezetett idáig, de ez az, ami már mi vagyunk” – mondja Kata. A Meskete Nagy Alicával együtt háromfős csapata ma 160 négyzetméteren várja vendégeit.

A bővítést a látogatói igények indokolták, teszi hozzá Gabi. Rájöttek arra, hogy az anyukák szeretnének bejönni, egy csomó témát megbeszélni, és oda jutottak, hogy elkelne kicsit több hely, na meg egy kávégép.

A könyvesbolt és a kávézó összekapcsolásának ötlete egyébként Kanadából származik, teszi hozzá Kata, mindketten kinn éltek ugyanis 13-14 évet. „Nagyon inspiráló kanadai élményt a Chapters elnevezésű észak-amerikai könyvesbolthálózat nyújtott, ahol a vásárlók kávé mellett, kényelmes környezetben lapozgathatták a könyveket. Akkor itt, Közép-Európában ilyesmi még nem létezett. Azóta már vannak hasonló kezdeményezések, főleg nagyobb városokban. Mi a gyerekvonalon indultunk el, azért is, mert Gabinak akkoriban születtek a gyerekei és a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy messzire kell utazni, ha hasonló szolgáltatást szeretnénk kapni.”

Galéria

A kicsiknek még olvasnak

Sokan csak a kávé miatt jönnek, aztán a sokadik alkalommal eszükbe jut egy unokahúg vagy keresztfiú, és rácsodálkoznak, hogy ennyire széles a gyerekkönyvválaszték. Ma már Pozsonyból, Komáromból, sőt Prágából is érkeznek rendelések, vagy személyesen lejárnak. „Nagyon szeretem kibontani, kézbe venni és átlapozni az új könyveket. Mindig azon kapom magam, hogy gondolatban már tudom, kinek melyik fog tetszeni. Nagyon kedvesek a visszajelzések. Vannak törzsvendégeink, akik mindennap betérnek hozzánk. Készülünk reggelivel, ebédre salátával vagy szendviccsel, és persze süti is kapható a kávé mellé. Szerencsére, még mindig szeretik az emberek a könyveket, a családunkban pedig az olvasás igazi szenvedély. Gyerekkorunkban hétszer költöztünk, barátok jártak segíteni cipekedni, és mondogatták, hogy szívesen jönnek máskor is, csak azt a több ezer könyvet, meg a zongorát felejthetnénk már ott valahol.”

Ami a mai szülőket illeti, a kicsiknek még sokat olvasnak, folytatja a tapasztalatok alapján Gabi. „Hatéves korig a leporellóktól kezdve a mondókákig sok könyvet visznek a gyermekeknek, a legkisebbeknek ugyanis még a szülők olvasnak. Az idősebb korosztálynak aztán egyre kevesebb könyvet vásárolnak, 12 éves kor fölött pedig nagyon keveset. Onnantól már jön a tablet, a számítógép. Azokban a családokban, ahol a miénkhez hasonlóan nincs tévé, több idő marad olvasásra is. Az ovis fiam is dicsekszik néha, hogy „mama, ma már hat sort elolvastam”.

De melyek voltak a gyerekkönyvesbolt-alapítók kedvenc gyerekkönyvei? Gabi: „Erre nem emlékszem, de anyu szerint az Alíz Csodaországbant olvastuk oda-vissza. Arra viszont emlékszem, hogy az Egri csillagokat péntek délután kezdtem el olvasni, és vasárnapra be is fejeztem, ki sem mozdultam a szobából.”

Kata: „Én az Egri csillagokat az előszobában, a szekrény tetején olvastam, de nem fejeztem be. Mary Poppinst viszont nagyon szerettem.”

Tudatosság és varázslat

Most tehát nincsenek itt gyerekek, a kora délután a legcsendesebb, négytől jönnek majd a gyermekjógára. A foglalkoztatóhelyiség a könyvesbolt és a kávézó koncepcióját teszi teljessé, magyarázza Kata. „Számomra a jógán keresztül ez a téma adott volt, és találtam olyan ismerőst, Földes Vikit, aki gyerekjóga-oktató, emellett a helyi gyermekotthon ügyes pszichológusa, ebben nagyon tehetséges.” Kérdezem Katát, hogyan kell a gyermekjógát elképzelni. Mint mondja, sokfajta gyermekjóga-iskola létezik, a gyermekek megközelítésénél fontos szerepet kapnak a mesék, az állatanalógiák, az állatokról elnevezett ászanákat végzik. „Kiugrálják magukat, és lehetőségük van elcsendesedni is.”

Megtudjuk továbbá, hogy nemsokára egy mindfulness, gyerektudatossági tanfolyam kezdődik önkormányzati támogatással Mellár Mezei Anita vezetésével. „Arra törekszünk, hogy a gyermekek a figyelmüket célzottan a jelen pillanatra és annak történéseire irányítsák. A mindfulness jelszava: „ha eszem, akkor eszem”. Ezt próbálják belevinni a gyermekek gondolkodásába, meg azt, hogy tisztában legyenek a saját érzéseikkel, és tudjanak róluk beszélni” – magyarázza Kata.

Ezen kívül a Mesketében van iskolaelőkészítő, úgynevezett Nyitnikék foglalkozás Tóth Erikával, és Janka Kollárikovával szlovák gyerekeknek finommotorika-fejlesztés. Szlovák és angol könyveket is találunk a polcokon, de a kínálat és a vásárlók nagy többsége magyar. Kata szerint a név hangzásában is van egy misztikus, keleties, varázslatot idéző hangulat: mese-mese-meskete. „Néha szlovák anyukák megkérdezik, mit is jelent, de kimondani nekik sem okoz problémát.”

Esős délelőttökön többen is betévednek, a gyermekek elkezdenek játszani, a szülők beszélgetni. Kata elmondása szerint sok mindenről esik szó. „Figyelembe akartuk venni, hogy legyen tér babakocsiknak, a gyermekek el tudják magukat foglalni, és a szülők is le tudjanak ülni beszélgetni. Aztán jönnek néha gyerek nélkül is, nem csak könyvért. Össze tudunk hozni embereket, nagyon jó és értékes barátságok születnek, ezért néha azt gondolom, nem csupán egy könyvesbolt vagyunk.”

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/24. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?