Október 17-e, a szegénység elleni küzdelem világnapja

világnap

1992-ben történt, hogy az ENSZ világnap formájában ráirányította a figyelmet a szegénység elleni küzdelemre. A világnapnak éppen ez a célja – egyebek mellett –, illetve felszólítani a világ vezetőit arra, hogy lépjenek a tettek mezejére: mutassanak be konkrét terveket a szegénység felszámolására. Fontos mindannyiunknak tudatosítani, hogy a szegénységet nem magánügyként, hanem közügyként kell kezelni! Álljon itt néhány szomorú tény a szegénységről.

1. Szlovákia közel 863 000 lakosa él szegénységben

A Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint Szlovákiában 863 000 ember él szegénységben, ez az ország lakosságának mintegy 16,1%-át teszi ki. Az alacsony jövedelem és a súlyos anyagi szükségállapot jelenti a legnagyobb problémát. A felmérésből az is kiderül, hogy az ország lakosságának 40%-a nem engedhet meg magának legalább egyhetes nyaralást, továbbá a Szlovákia területén élő emberek 33%-a képtelen megküzdeni a váratlan kiadásokkal. 2018-as adatok szerint a szlovákiai gyermekek 22,5%-a él szegénységben.

2. A világjárvány és a szegénység

Számos kutatás arra világított rá, hogy a világjárvány idején a fejlődő országokban megnövekedett a szegénység, s ezzel párhuzamosan csökkent az élelmiszer-biztonság. Az UNICEF szakértői szerint a világjárvány okozta szegénység és alultápláltság generációkon átnyúló problémákat okoz majd. A problémát akár mi is enyhíthetjük némi pénzadománnyal: számos hiteles adományportált találunk az interneten, amely garantálja, hogy anyagi hozzájárulásunkat eljuttatja a rászoruló gyerekeknek, családoknak.

3. A legkiszolgáltatottabbak a gyerekek

Szegénység tekintetében a legkiszolgáltatottabbak a gyerekek. 2018-as adatok szerint 227 millió gyermek volt alultáplált a világon, 340 millió szülője pedig tartós élelmiszerhiányban szenved. A szakértők többek közt azt hangsúlyozzák, hogy a rosszul tápláltság számos esetben a nem megfelelő minőségű táplálékot is jelenti.

Mit gondolt George Orwell a szegénységről?

A szegénység legfőbb jellemzője, hogy megsemmisíti a jövőt.

Mit gondolt II. János Pál pápa a szegénységről?

Az éhezők tömege – gyermekek, nők, öregek, menekültek, bevándorlók és munkátlanok sokasága – emeli hozzánk jajszavát. Kérlelnek minket, és válaszban bíznak. Hogy zárhatnánk be fülünket, s hogy zárhatnánk el tőlük azt az öt kenyeret és két halat, melyet Isten helyezett a kezünkbe? Ha mindegyikünk hozzáteszi a magáét, akkor mindannyian tehetünk a szegényekért.

unicef.hu | ujszo.com | citatum.hu

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 42. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?