Lekér – már jó úton a fejlődés felé

fd

Tavaly volt fél évszázada annak, hogy felsőbb utasításra a korábban önálló Lekér, Garamdamásd és Garamvezekény településeket nagyközséggé olvasztották egybe, és ennek egy magyarra fordíthatatlan nevet adtak: Hronovce. A természetes fejlődéssel a települések ma már valóban szinte egybenőttek. Másfél ezernél is többen laknak ebben a fejlődő nagyközségben.

A lakosságra fókuszálva

Csudai Róbert, Lekér polgármestere úgy tartja, nagy adag diplomáciával, odafigyeléssel, kitartó, módszeres munkával kell viszonyulni az emberekhez. A polgármestersége előtt a büntetés-végrehajtásban dolgozó vezető 2006 óta áll a falu élén. „Van egy örökség, ez a három faluból való összetettség. Mivel a lakosság többnemzetiségű, fontos a tolerancia, egymás tisztelete. Multikulturális közegben élünk, rohamosan fejlődő világban, és a kihívásoknak meg kell felelni. Az önkormányzattal együtt a lehető legtöbb pályázati forrást igyekszünk lehívni. Mindezek eredményeként például Lekéren az elmúlt időszakban 75 új stabilizációs startlakást sikerült építeni; ehhez hasonló az egész Lévai járásban nincs. A bennük élők átlagéletkora 32 év körüli. Itt van egy másik siker: 16,1 millió eurós beruházással nemrég adtuk át a gravitációs rendszerű csatornahálózatot, amelyet a szomszédos településekkel, Oroszkával és Csatával együtt építettünk” – magyarázta a polgármester, s hozzátette: erre az évre és a közeljövőre az utak és járdák felújítását tervezik.

A LEADER-falu

Lekér részt vesz az Európai Unió vidékfejlesztést célzó LEADER programjában, és ennek révét sikerült felújítani a falu buszmegállóit, a közvilágítást pedig energiatakarékosra cserélni. „A napokban kaptam értesítést arról, hogy a községháza energetikai korszerűsítésére 160 ezer eurót kapunk, de terveink vannak a művelődési ház és az óvoda felújítására is. Reményeim szerint még idén elkezdődik a speciális fogva tartó intézet zöldmezős beruházása, közel 18 millió euró értékben, amely két éven belül mintegy 130 új munkahely kialakítását hozza magával. Emiatt területrendezési és fejlesztési tervet módosítottunk, akadálytalanná téve a beruházás megkezdését. Az egészségügyi és az őrzőszemélyzet átképzése már meg is kezdődött.”

Demográfiai érzékenység

Csudai Róbert elmondta, hogy a település legnagyobb munkáltatója a pszichiátriai kórház; most mintegy 130-an dolgoznak ott, és kiemelten fontos intézményként tekintenek rá. „Érdekesség, hogy amikor elkezdtem a polgármesterséget, akkor még 70-80 közmunkára beosztott várt reggelente a községháza udvarán. Ma legfeljebb hatan vannak, alig van munkanélküli. Így aztán a falu karbantartását, a rengeteg közterület, a három temető rendben tartását gépesíteni voltunk kénytelenek. Hamarosan saját kézbe vesszük a háztartási szemét gyűjtését és szállítását, kukásautót vásárolunk, és a szomszéd településeknek is szolgáltatást nyújtunk; reméljük, így mindenkinek olcsóbb lesz.”

Akik ingáznak, azok Léván, Zselízen tudnak munkát találni. Két szövetkezet és számos kisvállalkozás ad kenyeret az embereknek, a lélekszám egyelőre nem csökken. „Az óvodába 37 gyerek jár, a számok azt mutatják, nem lesz gond az utánpótlással. Érdekes a mi falunk, mert míg például Vezekényben főleg a kitelepítettek helyére 1947-ben ideköltöztetett magyarországi szlovákok laknak, Damásdon meg szinte fele-fele arányban vegyes a lakosság, Lekéren a magyarok vannak többségben. Ezek az arányok külön odafigyelést igényelnek, a kiegyenlítettségre nagyon vigyázunk. Három egyház működik Lekéren: római katolikus, evangélikus és református. Mindegyikkel kiváló a kapcsolat.”

Galéria

Társadalmi aktivitás

A civilek is aktívak, a Dudich Ferenc Polgári Társulás, a Ľudia s dobrou náladou társulás, a Csemadok, a Nosztalgia, a Borsika társulások, az Arizona tánccsoport tagjaira lehet számítani, ahogy a vadásztársulatra is. „Sajnos a foci most leállt annak ellenére, hogy pénz is, és helyszíni lehetőség is volna rá. Most formálódik egy kezdeményezés, amely újraindíthatja. Testvértelepülésünk az a Bakonypéterd, ahová annak idején kitelepítették az ittenieket. Rendkívül jók a kapcsolataink. Ahogy a szomszédjainkkal is. Azt látom, Lekér most jó úton van a fejlődés felé. Egy a jövőnk, mert a Garam összeköt bennünket” – mondta el Csudai Róbert. A polgármesterség melletti kevés szabadidejében szőlőműveléssel, borászattal foglalkozik, az Európában egyedülállóan két országban működő Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend oszlopos tagja, somelier és hivatásos borkóstoló, emellett halász és vadász, meg egy Gold Wing Honda motoron a vidéket járó köztiszteletben álló személyiség.

A három falu múltjáról

A források szerint Lekér község területén már a kőkorszak idején is éltek emberek. A későbbi korokból a magyari és a vaskori hallstatti kultúra emlékei kerültek itt elő. Magát Lekér települést 1256-ban mint Sereful, 1269-ben Seraphino, azaz Szerafinmonostora néven említették mint a Garam jobb partján lévő apátságot. 1293-ban már Leker, 1340-ben Monasterium Seraphini de Lekerként jegyezték le a nevét. Garamdamásd első említése 1239-ből Damas alakban, Garamvezekényé 1240-ből még mint Vezekyn maradt fenn. Az apátsági kastélyban alakították ki a pszichiátriai kórházat. A falu érdekes műemléke a római katolikus templom, amelynek kőtára az egykori apátsági templom 800 évesnél régebbi faragványait is őrzi.

A teljes cikk a Vasárnap 32. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?