Mennyit kell várni egy misére?

p

Tisztelt Szerkesztőség!

Mint elkeseredett hívő fordulok Önökhöz, akit ki akarnak oktatni. Decembertől járok egyik templomból a másikba, de nem adtam fel a szándékomat. Semmi mást nem kértem a szlovák papoktól, csak a barátnőmért misét, szlovákul, mert sajnos a tiszta magyar édesanyjuk nem tanította meg gyerekeiket magyarul. Pedig zsigárdi származású volt a nagymama, nem is tudott szlovákul. A baj ott van, hogy hiába mentem több helyre reggeli mise után. Volt, hogy egy nap szlovákon és magyaron is voltam. Nem kis összeget tettem le a plébánosnak. Tudta, hogy magyar vagyok, nagy sokára kiharcoltam a misét, amely reggel 6.30-kor kezdődik. A hozzátartozóknak hajnali 3-kor kell felkelniük, hogy eljussanak rá. Igaz, hogy elég volna, ha csak a családja menne, de vannak közeli testvérek Galántán, Vágsellyén és főleg Zsigárdon.

A ferences templomba 30 éve járok rendszeresen, hacsak nem vagyok komoly beteg vagy kórházban. Jól ismernek a sekrestyések meg a papok is, hiszen sokszor segítettem nekik a kolostorban, például papszentelésekkor. Mindennap jártam utánuk, és a sekrestyés azt mondta, hogy nincs hely a miseszándéknak, márciusra sincs, egészen májusra, júniusra sem. Azt mondta, jöjjek február 2-án. El is mentem. A sekrestyés bele sem nézett a könyvbe, ahova a miséket írják. Ennek tanúja volt az elhunyt sógornője. Azt mondtam, hogy én csak misét szeretnék. Erre a sekrestyés rám förmedt: Vy nerozumiete? De gúnyosan, pedig én azt gondoltam, hogy templomba erőt meríteni, megnyugodni megyünk.

Sajnos, az egyházban nagyon sok pap nem úgy viselkedik, ahogy az oltárnál esküt tett. A pohár azzal telt be nálam, hogy három hónap alatt a nagy Pozsonyban nem lehet misét íratni. Mondtam a plébános úrnak, hogy a magyaroknál nem így van. Erre azt felelte, hogy akkor menjek hozzájuk. A papok feladata az volna, hogy a hívek kérését teljesítsék anyanyelvükön – válaszoltam. Miközben kimentem a sekrestyéből, még megjegyzést is tett. Szeretném, ha utánanéznének: megtehetik-e a papok a hozzátartozókkal, hogy így bánnak velük, ilyen hozzáállást tanúsítanak.

Amikor a szüleimért írattam misét, nem volt semmi gond, a magyar misén az atya nagyon rendes, tisztességes volt. Már biztos, hogy többet szlovák misét nem adok.

Egy bánatos, felháborodott hívő,

Horváth Rozália, Pozsony

 

Tisztelt Asszonyom!

A miseszándékok íratása mindig minden templomban előre történik, nagyobb településen akár fél évre. Sok plébánián úgy oldják ezt meg, hogy csak december és június végén lehet miséket íratni a következő fél évre, és ahol sok a hívő, be is telik a naptár. Főleg nagyvárosokban van így, tehát egyáltalán nem csoda, hogy Pozsonyban akár három hónapot is várni kell.

Más kérdés, milyen hangnemben beszélt önnel a pap, mert meg kellett volna magyaráznia, hogy náluk a nagy érdeklődés miatt kell sokáig várni, nem pedig azért, mert nem fogadnák el az ön miseszándékát. Legközelebb jó előre gondoljon erre, ha valakiért misét akar mondatni, akkor megkímélheti magát a kellemetlenségektől, és talán még válogathat is az alkalmak között.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?