Hogyan vigyük nyaralni a kutyánkat?

<p>Olaszországi nyaralásra készülünk, és a kutyánkat is szeretnénk magunkkal vinni. A szálláshely ebbarát, de nem tudjuk, mi mindent kell még elintéznünk, hogy a határon vagy az esetleges ellenőrzéseknél se legyen baj. Elég az oltási igazolvány, vagy külön útlevél is kell neki?&nbsp;</p>

Szükségünk lesz valamilyen speciális biztonsági övre vagy ülésre az autóba? Mire kell ügyelnünk útközben és a helyszínen?

 

Ma már a nyugati államok egyikében sem okoz gondot, ha valaki kutyával szeretne nyaralni, kirándulni, a legtöbb szálloda ebeket is fogad. Feltétel persze, hogy ne legyenek agresszívak, de épeszű tulajdonos ilyet nem is visz magával sok ember közé. A legfontosabb, hogy a kutyának legyen azonosító mikrocsipje, amely tartalmazza az egészségügyi adatait és a tulajdonos címét, valamint telefonszámát. A helyi hatóságok erről le tudják olvasni, megkapta-e az állat a szükséges oltásokat, és ha elveszne, megtalálni is könnyebb. Az EU-tagállamokban kötelező a veszettség elleni védőoltás, amelyet legalább az utazás előtt 21 nappal kell beadni a kutyának, később nem lehet. „Ha már beoltották, és csak utána kap mikrocsipet, a veszettség elleni oltást meg kell ismételni, de a 21 napos várakozási idő ebben az esetben is érvényes” – tájékoztatott Ivan Inštitoris állatorvos. „Máltán, Angliában és Írországban a féregtelenítést is megkövetelik, amelynek legalább egy nappal az utazás előtt meg kell történnie.

Jó, ha van kedvencünknek saját útlevele, úgynevezett PetPass, ezt az állatorvos állítja ki. „Van, ahol az oltási igazolványt is elfogadják, de az útlevél azért jobb megoldás, mert ennek birtokában egészségbiztosítást köthetünk a kutyára és külön biztosítást az általa okozott kárra. Ma már minden hazai biztosító nyújt ilyen szolgáltatást is, és jól jöhet, ha az eb balesetet szenved vagy megbetegszik külföldön, esetleg kárt okoz a szállodai berendezésben” – ajánlja a doktor.

Ha kutyával akarunk kirándulni, az autó a legjobb közlekedési eszköz, főleg, ha ismeri, és máskor is szokott utazni velünk. Elengedhetetlen a speciális, kutyáknak való biztonsági öv, és vigyük a kedvenc pokrócát, párnáját, játékát is, hogy otthonosan érezze magát. Hosszú út esetén, vagy ha nem szeret utazni, ajánlatos nyugtató beadása. Sok helyre csak szájkosárral engedik be a kutyákat, ezért még otthon szoktassuk rá ennek a viselésére. 

„A kutya csak lihegéssel tud izzadni, és könnyen túlhevül a szervezete, ezért jó, ha az autó klimatizált, de legfeljebb hét fokkal legyen kevesebb benne, mint kint. Egy-másfél óránként tartsunk szünetet, sétáltassuk és itassuk meg az állatot. Olaszországban sok autós pihenőhelyen vannak úgynevezett Fido-parkok folyó vízzel és árnyékos pavilonnal, a lábak nyújtására alkalmas eszközökkel. Szükség esetén felügyelő személyzet is található, hogy a gazdi nyugodtan fel tudjon frissülni. Az autóban tartsunk pár darabot a kutya kedvenc jutalomfalatjából, és a szabadságra is vigyünk neki kosztot. Külföldön ugyanaz a márkájú kutyaeledel is tartalmazhat más összetevőket, amelyek az éghajlatváltozással együtt gyomor- és bélbántalmakat okozhatnak, vagy egyszerűen csak nem fog ízleni neki a mediterrán ízesítés. Vigyünk magunkkal gyógyszert láz, hasmenés és hányás, valamint allergiás reakciók ellen, ragtapaszt, fertőtlenítőt, szem- és fültisztító oldatot, csipeszt a kullancsok kiszedésére, zacskókat a kutyapiszoknak és nedves törlőkendőket. Ha strandolni fogunk, ügyeljünk arra, hogy a kutya mindig árnyékban legyen: neki is jól jön egy kis napernyő, és a pokrócot, amelyen hever, időnként mártsuk a vízbe, hogy hűtse őt. Azokat a testrészeit, amelyeket nem borít szőr, kenjük napvédő szerrel, és ahol tengeri sünök is vannak, adjunk rá strandpapucsot.”

  • Nem árt, ha a kirándulás elején rögtön tisztázzuk, hol van a szállásunk közelében állatorvos és olyan park vagy strand, ahová a kutyát is levihetjük. Akármelyik strandon nem mehet be a vízbe, sőt nem is tartózkodhat ott; szerencsére most már sok a kutyás strand. Az éttermek és boltok többségébe be lehet vinni a kutyákat, de a múzeumokba, képtárakba nem mindenhol, a templomokba pedig sehol. Ez alól egyetlen kivétel van, éppen Olaszországban, ahol Szent Ferencnek, az állatok

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?