Sclerosis multiplexes nő is szülhet gyermeket

<p>A sclerosis multiplex (SM) gyógyszerekkel egyre jobban kezelhető, de még nem gyógyítható betegség. A nők körében gyakoribb, egyes adatok szerint háromszor annyian betegszenek meg benne, mint a férfiak, a pozsonyi Martin Karlík neurológus szerint 2 : 1 az arány.&nbsp;</p>

Kutatások igazolják, hogy a terhességnek és a szülésnek hosszú távon nincs negatív hatása a lefolyására.

 

Tévhit tehát, hogy a terhesség és a szülés rontaná a beteg kilátásait. Ez az utóbbi évtizedekben nagyszámú kórtörténet több országban végzett elemzésével vált bizonyítottá. A felismerés azért is fontos, mivel az SM első tünetei leggyakrabban a 20. és az 50. életév között jelennek meg, tehát a produktív korban lévő nőket érintik. MUDr. Darina Slezáková Petrleničová neurológus arról tájékoztatott: a legújabb vizsgálatok arra is utalnak, hogy a terhesség alatt a visszaesések száma csökken, a mágneses rezonanciával kimutatható agyi eltérések mérséklődnek. A korszerű hormonális fogamzásgátlóknak sincs negatív hatásuk a kór lefolyására – mondja a doktornő, aki a Szlovák Neurológiai Társaság második éve folyó, „Ne bujkálj, vesd le az előítéleteket” jelszó jegyében meghirdetett kampányának nagykövete.

„Nem hallgattam a vészmadarakra”

Renata Schmögnernél 2015 októberében állapították meg a betegséget. Azzal a panasszal fordult az orvoshoz, hogy zsibbadnak a felső végtagjai. Az utóbbi időben már annyira, hogy képtelen számítógéppel dolgozni. Nagyon el volt keseredve, mert párjával esküvőt, családot, gyereket terveztek. Amikor kiderült a diagnózis, környezete döbbenten fogadta a hírt, sokan meg voltak győződve róla, hogy tolókocsiba kerül. A férje, mert közben összeházasodtak, volt a támasza, bátorítója. És Darina Slezáková doktornő, aki azzal fogadta, hogy „a betegsége nem akadály, akár öt gyermeket is szülhet”. Renata úgy döntött, hogy hinni fog ebben, és ezentúl minden negatív gondolatot elhesseget. Azonnal elkezdődött a kezelése, mindenben a doktornő utasításait követte. Valóban jól tette, hogy nem hallgatott a vészmadarakra: tavaly novemberben teherbe esett, és nagyobb probléma nélkül ki is hordta a babát.

Három gyermeke van

A 43 éves Adriana esete más: ő még azelőtt hozta világra a három gyermekét, hogy megbetegedett. Bár nem egészen biztos benne, hogy a legkisebb előtt nem voltak ilyesmire utaló jelek, de annyira elfoglalt volt, hogy nem vett róluk tudomást, pedig egészségügyi nővérként vannak ismeretei a betegségekről. Eleinte a fáradtságnak tulajdonította a tüneteket: három gyerek és kórházi nővérként a sok éjszakai ügyelet nem semmi. 2009-ben szabadságát töltötte otthon, amikor elzsibbadt a lábujja, majd fokozatosan az egész lába és testének egyik fele. Akkor már tudta, hogy orvoshoz kell fordulnia. „A mágneses rezonancia kimutatta a sérüléseket, s ott fogtak a kórházban. Egy csodálatos doktornőhöz kerültem, s neki és a gyorsan elkezdett kezelésnek köszönhetően ma aránylag normális életet élek. A család, a barátaim megtanulták kezelni a betegséget, de az emberek még mindig fenntartásokkal, előítéletekkel fogadják, bár ezt egy idő óta figyelmen kívül hagyom.”

SM és terhesség

Bár a sclerosis multiplex sok dologtól megfosztja a betegeket, a gyermekvállalás öröméről nem kell lemondaniuk – hangsúlyozza MUDr. Slavomíra Kováčová nyitrai neurológus. A terhesség évében (9 hónap + 3 hónap gyermekágy) nincs változás a fellángolások arányában, és a gyermekvállalásnak nincsenek hosszú távú hatásai a betegségre. „Az elmúlt 40 év számos tanulmánya utal arra, hogy a terhesség valójában csökkenti az SM-fellángolások számát, különösen a második és harmadik trimeszterben! A gyermekvállalás nyilvánvalóan rendkívül személyes dolog, ezért az SM-nek nem szabad jelentős szerepet játszania a róla való döntésben. Ugyanakkor a kezelési lehetőségek megváltoznak a várandósság során, így mindenképpen meg kell beszélni a neurológussal és a nőgyógyásszal.”

Miután az SM kiszámíthatatlan, sosem tudni előre, mikor következik be egy állapotromlás. „Gyermekvállaláskor át kell gondolni azt is, mit lehet tenni, ha a 9 hónap alatt szorul kezelésre egy beteg – mondja Slezáková doktornő. – A kezelés növeli ugyan a kockázatokat, például a vetélések arányát, de a gyógyszeres beavatkozás mellett is rendben lefolyhat minden. A gyakorlat az, hogy a terhesség megállapításakor leállítják az immunmoduláns kezeléseket, majd a szoptatás befejeztével indítják őket újra. Az utóbbi évtizedben a betegség autoimmun jellegének felismerése nyomán másképp látják a terhességgel szembeni félelmeket, sőt a várandósságot ma már bizonyos mértékig védőfaktornak tekintik, mert a magzatvédő hormonváltozások a gyulladások ellen is hatnak.”

A doktornő egy nemzetközi vizsgálat eredményére hivatkozva állítja: „Bár vannak öröklődésre utaló adatok, nem maga az SM öröklődhet, inkább a hajlam – és ez is csak viszonylag kis mértékben kimutatható.” A statisztikai adatok szerint ott, ahol az egyik szülő SM-beteg, annak a kockázata, hogy a gyermeke szervezetében is kialakul a sclerosis multiplex, 4-5 százalékra tehető, ha pedig mindkét szülő ebben a betegségben szenved, 30 százalék.

 

Mi a sclerosis multiplex?

Krónikus betegség, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásával jár, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az őket körülvevő, úgynevezett myelin. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet. Ma még gyógyíthatatlan, de a fejlett diagnosztikai módszerek, a minél előbb elkezdett gyógyítás és a hatékonyabb gyógyszerek lassítják a folyamatot. Lehet progresszív lefolyású, ami azt jelenti, hogy idővel romlik, különösen, ha nem kezelik. Az SM emellett akkor is aktív lehet, amikor a beteg jól érzi magát, és nincsenek tünetei.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?