Társ? Szenvedély? Divathóbort?

<p>A magányos ember számára társat pótol az állat, mások szenvedélyből, hobbiként tartják. Néhány híresség divatos hóbortként, tartozékként. Szerencsére a közismert emberek között is akadnak olyanok, akikre nem az utóbbi a jellemző. Igazi állatbarátok, olyanok, akik nemcsak mutatják, hogy szívükön viselik a négylábú kedvencek sorsát.</p>

Állatvédő egyletekben tevékenykednek, nevüket adják számos akcióhoz. Ilyen például Pogány Judit, Kamila Magálová vagy Adela Banášová.

 

Pogány Judit, a nevelőszülő

A művésznőről, aki színpadon, filmekben sokszor szerepelt együtt állatokkal, mindenki tudja, hogy kedveli a macskákat. Annak idején egy szilveszteri gázsiját arra fordította, hogy az állatkertben örökbe fogadta egy egész folyosó lakóit. Először Arnit, a szakállas baglyot, majd Bencét, a vadmacskát, akit azért sajnált meg, mert hátul volt a ketrece, s így kevesebben látogatták; no meg az életkörülményei sem voltak túl rózsásak.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész hosszú évek óta elkötelezetten síkraszáll a kóbor kutyák helyzetének javításáért. Teszi ezt nemcsak amolyan kampányarcként, hanem igenis szívén viseli a kidobott állatok szomorú sorsát. Szigetszentmiklósi otthonában cicákkal, kutyákkal, madarakkal él. Az első vendég egy bokorban talált macska volt, majd papagájok, kutyusok társultak hozzá. Marci cica állítólag Judit férje, az ismert színész és rendező, Koltai Róbert karjára heveredve aludt, Gyuri papagáj a feje búbján érezte leginkább jól magát. A kutya-macska barátság is aránylag jól működik, a kakadu királyi voltát viszont még a komondor is tiszteletben tartja. Ha nem tenné, meg is inná a levét, a kakadu ugyanis nagyon vad, s ha megharagszik, hatalmasat tud csípni.

 

Kamila, Adela, Mini és a többiek

„Emberek nélkül tudnék élni, de állatok nélkül nem” – jelentette ki annak idején Kamila Magálová. Semmi rosszat ne keressen senki a Szlovák Nemzeti Színház művésznőjének szavai mögött: amikor ezt mondta, nagyot csalódott az emberekben. Azt pedig tudni róla, hogy az állatok mindig is jelen voltak az életében. Szállodája mellett lovakat tartott, maga is lovagolt, a kezdetektől pártfogója a pozsony-poliankyi állatmenhelynek, s az Állatvédő Egyesülettel közösen küzdött azért, hogy a kidobott, megkínzott állatok otthonra találjanak. Magam is jártam ott, és nem jöttem el üres kézzel, a három hónapos zsemleszínű, fehér foltos Dusty kutyusba első látásra beleszerettem. Az unokaöcsém is, akinek születésnapi ajándékul szántam.

Adela Banášová az egyik, nem fajtatiszta kutyáknak rendezett verseny védnöke. A nemrég abszolút OTO-val (a legjobb televíziós személyiségeknek kijáró díj) kitüntetett műsorvezetőnek is van egy keverék kutyusa. Minivel beszélgetés közben magam is megismerkedtem, mert előbb ott csetlett-botlott a lábunk alatt, majd szépen leheveredett a kandalló mellé, és jóízűen elaludt. Mini egyébként három esztendeje második lett a gazdija által pártfogolt versenyben. Adela egyik nemrégi színházi talkshow-jának vendége, Michela Paolacci, a Northern Ballet Theatre Szlovák Nemzeti Színházban vendégszereplő balett-táncosa (Júliát alakítja a Rómeó és Júliában) eldicsekedte, hogy római otthonában hét bokszer vár rá, távollétében az édesanyja gondoskodik róluk.

Világsztárok is szívesen adják nevüket állatmentő akciókhoz. Lelkes állatvédő Ashley Olsen és Tori Spelling, és az egyik szaklap szerint az egyik legjobb gazdi a Grammy-díjas énekesnő, Joss Stone. Amikor Lindsey Vonn, a többszörös világbajnok amerikai alpesisíző térdsérülés, majd az ezt követő műtét miatt nem lehetett ott tavaly Szocsiban a téli olimpián, egy kutyamenhelyen keresett vigaszt. Leót azért fogadta örökbe, mert hasonló volt a sorsa: egy autó elütötte, és szétroncsolta a térdét.

 

Négylábú barátok

Alföldi Róbert a közösségi oldalakon rendszeresen beszámol négylábú társairól, sőt a könyvében is emlegeti őket. A Nemzeti Színház egykori igazgatójának ők pótolták a barátokat, bennük sosem csalódott. Sőt úgy véli, hogy a kutyája ítéletére jobban adhat, mint a sajátjára, az ugyanis felismeri, hogy ki milyen ember. Jelenlegi kedvencét, Pankát, aki a műsorok forgatása alatt az öltözőben vár rá, ezért viszi magával szinte mindenhová. Panka annyira elbűvölte Alföldit, hogy bár előző, Dorka nevű kutyája elvesztése után bánatában megfogadta, nem lesz több kutyája, mert soha többé nem akar megélni hasonló szomorúságot, meglátva Pankát, mégis beadta a derekát.

 

Hóbortos túlkapás

Néhány híresség viszont jó dolgában túllépi azt a határt, amelyet józan ésszel még el tud fogadni az ember. A divatguru Karl Lagerfeld szerelme például egy macskahölgy. Choupette-nek saját szobája van, luxus-divatkollekciója és az egyik közösségi oldalon több tízezer követője. Éjjel-nappal két ápoló lesi a hölgy minden óhaját, sőt a mester a végrendeletében is gondolt rá.

2011 legszexisebb férfija, Bradley Cooper többször hangoztatta, hogy „kutyáim és én egy csomagban vagyunk kaphatók, a barátnőmnek is szeretnie kell őket”. Az amerikai színész, akinek legismertebb filmjei a Másnaposok trilógia, A szupercsapat, a Csúcshatás, a Napos oldal és az Amerikai mesterlövész (utóbbi kettőben nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték), annak idején, amikor elvesztette Samsonját, a házában kitett egy óriási képet a másik kutyája, Charlotte szeméről, hogy folyton szembenézhessen vele. A másik férfiideál, George Clooney legénykorában 18 éven át egy fekete malaccal osztotta meg otthonát. A 135 kilós Max elvesztése 2006-ban állítólag depressziót okozott a gazdájának.

 

Királyi rangban

„Imádja a kutyákat, lovakat, a férfiakat és a nőket – ebben a sorrendben”, írja II. Erzsébetről életrajzírója, Graham Turner. Az angol királynő elkényezteti kedvenc kutyáit, és nekik jobban kimutatja érzelmeit, mint a gyerekeinek valaha is. A királynő corgijainak mindennap friss ételt főznek, kizárólag bélszínt és csirkemellet, néha pedig vadat, s egy pincér viszi nekik. Reggelit is kapnak, szigorúan a királynőtől, általában lekváros kenyeret, miközben őfelsége reggelizik. A törpelábú ebeknek saját szobájuk van Erzsébet és Fülöp hálójának szomszédságában, ebben saját kis házikójuk, amelyben naponta cserélik az ágyneműt. Ha megbetegszenek, kutyadoktor jön a palotába, aki homeopátiás szerekkel gyógyítja őket, s ha mégsem sikerül megmentenie valamelyiket, az saját sírhelyet kap az egyik rezidencián, szépen faragott sírkővel.

Vlagyimir Putyin is kutyabarát, de egyik bemutatója alapos faux pas-val végződött. Az orosz elnök a német kancellár asszonnyal való 2007-es találkozójakor hivatalos fényképezés közben beeresztette a terembe labradorját, s alaposan megrémisztette vele Angela Merkelt. Róla ugyanis köztudott, hogy fél a kutyáktól.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?