Mire becsengetnek…

<p>Az iskolaépületek nagy része elhasználódott, javításra, korszerűsítésre szorul. A kisebb munkálatokat, a festést, csempézést, padlóburkolást, de még a bútorcserét is meg lehet oldani önkormányzati segítséggel vagy saját forrásból, de pl. a tetőfelújításhoz vagy a fűtés korszerűsítéséhez állami támogatásra volna szükség &ndash; és a bürokrácia vagy a minisztérium negatív hozzáállása, a pályázatok elutasítása miatt rendre elmaradnak.</p>

 

Az iskolák vezetősége a nyári szünidő alatt sem pihent, hiszen az épület szeptembertől újabb tíz hónapig az ott tanuló gyereksereg második otthona lesz. Az alábbiakban erről beszélgetünk néhány alma mater képviselőjével.

 

 

Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Komárom

„Az új tanévet bizakodva várjuk, hiszen ismét három első és egy nulladik-előkészítő osztályt nyitunk – mondja Csintalan Zsuzsanna igazgatóhelyettes. – A tanévkezdésig az iskolavezetőség gondoskodik arról, hogy megfelelő környezetben várjuk a diákokat, a nyári felújítási munkálatok azonban csak részben sikerültek. Önerőből, a saját költségvetésből csupán egy mellékhelyiséget és két tantermet tudtunk felújíttatni, kifestetni. A képviselő-testület már két éve elkülönített iskolánk számára 57 630 eurót saját, költséghatékony fűtési rendszer kiépítésére, aztán a hivatali huzavona miatt ablakcserére csoportosította át. Ha sikeres lesz a második közbeszerzés, leghamarabb szeptember végén kezdődhetnek el a munkálatok. Az új fűtési rendszer jelentős mértékben csökkentené a fenntartási költségeket, hiszen az iskola fűtési számlája rendkívül nagy tétel a költségvetésünkben.”

 

Zselízi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

Az alma mater eredeti épülete a múlt század 40-es éveiben készült, a 80-as években pedig kibővítették. Az igazgató, Máté Anikó mérnök szerint nagy, égetően nagy szükség volna az állami támogatásra: a tető folyamatosan beázik, de a szükségállapot elhárítására vonatkozó kérelem ez ideig nem talált meghallgatásra a minisztériumnál. A város támogatásával viszont folyik az ablakcsere – idén nyáron 24 ablakot cseréltek az épületen. A többfunkciós, műfüves sportpályát a tanévnyitó napján adják át, így az iskola 280 tanulója még az ősszel használatba veheti, a 20 táblagéppel felszerelt multimediális szaktanteremmel együtt.

 

Tompa Mihály Alapiskola, Rimaszombat

A több mint egy évszázados műemlék iskolaépület Orosz István igazgató elmondása szerint állandó karbantartást, gondoskodást igényel. A munkák soha nem szünetelnek, a helyiségeket mostanra négy híján teljesen felújították, burkolatot, csempét, bútorzatot cseréltek, ráadásul ebben az évben új, 20 táblagéppel felszerelt multimediális tanterem is várja a tanulókat. Mindent elkövetnek azért, hogy az épület külseje is megújuljon, de mivel műemlékről van szó, ehhez külön engedélyre van szükség – a szükségállapot elhárítása végett kérvényt nyújtottak be a minisztériumhoz; csak remélni lehet, hogy hamarosan kedvezően bírálják el. Idén saját bevételi forrásokat is felhasználva az épület lábazatát újították meg körben, a 2014–15-ös tanév megnyitóján kézzelfogható változások várják az iskola több mint 500 tanulóját.

 

Vámbéry Ármin Alapiskola, Dunaszerdahely

A város eme újabb, 30 éve létesült magyar tanítási nyelvű alapiskoláját 640 tanuló látogatja. Balogh Szilveszter igazgatóhelyettes arról tájékoztat, hogy az épület megújításán, karbantartásán folyamatosan dolgoznak. A szünidő előtt sikerült befejezni a tornaterem tetőszigetelését, nyáron pedig öt helyiségben folytak belső felújítási munkák a padlóburkolástól a festésen át a csempézésig. Az étkezde bővítése is megkezdődött, októberre tervezik az új rész átadását.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?