Az apának is joga van a gyermekéhez

Tanácsukat szeretném kérni. Négyéves házastársi kapcsolat után a fiamat itt hagyta a felesége. Utólag derült ki, hogy Olaszországba ment, s még a kiutazása előtt beadta a válópert. Kiutazásáról, ami persze titokban történt, sem a fiam, sem mi, nagyszülők nem tudtunk.

Tanácsukat szeretném kérni. Négyéves házastársi kapcsolat után a fiamat itt hagyta a felesége. Utólag derült ki, hogy Olaszországba ment, s még a kiutazása előtt beadta a válópert. Kiutazásáról, ami persze titokban történt, sem a fiam, sem mi, nagyszülők nem tudtunk. Közben megtörtént a válás, a bíróság a láthatást nem határozta meg, mivel a volt menyem a gyerekkel külföldre költözött. Mivel öt éve nem láttuk, a fiamnak nem volt lehetősége, hogy megbeszélje vele. Azóta bíróságtól bíróságig járunk, a fiam havonta pontosan küldi a gyermektartási díjat. Most ott tartunk, hogy a Besztercebányai Kerületi Bíróság is elutasította a kérelmünket. Már belefáradtunk a harcba, ráment az egészségünk. Van-e még reményünk a láthatásra? Esetleg bírósági úton el lehet érni ilyen esetben, hogy ne fizesse a fiam a gyermektartást? Hiszen nem láthatja gyermekét. Vagy ha nem fizet rá, az tényleg azt jelenti, hogy lemond róla?
Jelige: Szomorú nagyszülők

A menyük nyilván azért utazott ki Olaszországba titokban és még a válás kimondása előtt, mert jól tudta, hogy amint elvált a fiától, a gyermekkel csak az ő engedélyével költözhet külföldre. Láthatáshoz azonban a fiának így is joga van, főleg, ha rendszeresen fizeti a tartásdíjat. Ha a volt feleségével nem tud megegyezni, a bíróságnak kell döntést hoznia; de azzal számoljon, hogy neki kell majd Olaszországba utaznia, ha a gyermekét látni akarja.
Nem tudom, milyen kérelmüket utasította el a Besztercebányai Kerületi Bíróság, a láthatáshoz való jogot ugyanis nem tagadhatják meg egy apától. A tartásdíj fizetésének kötelezettsége alól azonban nem létezik felmentés, sőt az nemzetközi úton is behajtható.
Ingyenes jogi tanácsadást a külföldön élő gyermekkel való kapcsolattartást illetően a Nemzetközi Gyermekvédelmi központ nyújt, címe: Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí, Špitálska 8, 814 90 Bratislava, telefonszáma: 02/204 632 08, 02/204 622 48.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?