3 film, mely az időskori szerelemről szól

Vasárnap

Az időskori szerelem jó pár filmforgatókönyv-írót megihletett már. A témában készültek romantikus és dokumentumfilmek is, a három – szerintünk – legjobbat ajánljuk most.

A szív hídjai (1995)

A regény adaptációja nem mostanában készült, mégis érdemes megnézni. Ha csak a két főszereplőt említjük – Meryl Streep és Clint Eastwood –, máris garantált, hogy minőségi alkotást látunk. Olyan szemmel is érdemes lehet nézni a filmet, hogy majdnem harminc éve forgatták. A történet szerint az igazi szerelmet és a szabadságot is át lehet élni, csak kellően bátornak kell lenni hozzá. Aki teheti, olvassa el Robert James Waller azonos című regényét is, mely magyarul is elérhető.

Levelek Júliának (2010)

Igazi, happy enddel végződő, romantikus amerikai film a Levelek Júliának. Egy fiatal lány küldetésének tekinti, hogy egy sok-sok évvel ezelőtt íródott szerelmes levél küldőjét és címzettjét ismét összehozza. Csakhogy az évek elmúltak, az egykor szerelmes fiatalokat elsodorja egymástól az élet, külön-külön családot alapítanak, az egymásra találás nem is olyan egyszerű, mint amilyennek az elején tűnik. Mégis, idős korukban esélyt kapnak arra, hogy átéljék a mi lett volna, ha helyzetet. A forgatási helyszín sem mindennapi, hiszen a zömében Olaszországban játszódó filmnek köszönhetően virtuálisan utazhatunk is. Így egy hűvösebb őszi estére tökéletes lehet.

Szerelempatak (2013)

Teljesen más stílusú a magyar dokumentumfilm, a Szerelempatak. Egy erdélyi faluban járva tudhatjuk meg azt, hogyan vélekednek, milyen emlékeik vannak az idősebbeknek a szerelemről és az intimitásról. Az őszinte vallomások közt hangzik el az is, hogy „a vén kecske is megnyalja a sót”, s ez a mondás az egész mű ars poeticája is lehetne. A Szerelempatak egyesek szerint nem éppen ízléses, túl őszinte, ám ha érdeklődünk a téma, az időskori szerelem és intimitás iránt, megkerülhetetlen alkotás. Sós Ágnes filmje online is elérhető bárki számára.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/40. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?