Tengerparti virágözön a kertben

<p>A tengerparti stílusú kertépítés és kert legfontosabb elemei maguk a növények, melyek melegebb éghajlatról, pl. Olasz- vagy Görögországból, esetleg a karibi térségből származnak. Szerencsére sok olyan is akad közöttük, amely elviseli a mi éghajlatunkra jellemző fagyos, téli időjárást is.</p><div>&nbsp;</div>

 

Sokat ismerünk is már közülük – ilyen a lilaakác, ciprus, babérmeggy, puszpáng, fagyal vagy trombitafolyondár –, vannak azonban kevésbé elterjedtek is, amelyekkel új színt, más, egzotikus hangulatot varázsolhatunk kertünkbe. Most ezek közül mutatunk néhányat.

 

 

Bozótpisztácia (Pistatia lentiscus). Alacsony kőrisre emlékeztető, nem ehető fajta, amely tagolt, matt leveleket növeszt. Csak a délebbi vidékek védett udvaraiba, esetleg városi környezetbe ültethető biztonságosan. Nálunk lombhullató növény.

 

 

Fügekaktusz (Opuntia). Csak a melegebb régiókba érdemes telepíteni, esetleg dézsában nevelhető. Elsősorban a nagy, szürke levéltagokból álló fajok kedveltek, melyek igen jól bírják a nyári forróságot és szárazságot. Vannak közöttük télálló fajok is, melyek virágai élénksárga, krémfehér, lila vagy bordó színűek.

 

Frangipáni (Plumeria). Templomfa, pagodafa vagy indiai jázmin néven is terjedő meténgféle. A trópusi-szubtrópusi tájakon rajonganak érte, Hawaii-n pl. a virágkoszorút is ebből készítik. Kis fává fejlődik, terebélyes koronát nevel. Nálunk inkább csak dézsában tartható, télen is 10-12 fokot igényel. Sokféle színváltozatban előforduló, csodás, illatos virágait különleges, szélkerék formában elhelyezkedő szirmok alkotják.

 

Kefevirág (Callistemon). Ennek az életerős cserjének a kinyílt füzérvirágzata leginkább üvegmosó kefére hasonlít. Érdekessége, hogy illatos virágzatából csupán a rovarcsalogató porzók tömege látszik, sziromlevelei nem feltűnőek. Jól beválik, ha valami újdonságra vágyunk, de akkor is, ha egész nyáron nyíló, könnyen termeszthető virágos növényt szeretnénk. Télen is legalább 7 fokot igényel.

 

Sétányrózsa (Lantana camara). Színváltóvirágként is emlegetik ezt a vasfű- vagy verbénafélék családjába tartozó, dísznövényként nálunk is egyre inkább terjedő örökzöld cserjét. Virágai kezdetben élénksárga színűek, később narancsvörössé változnak. Könnyen tartható, akár sötétben is teleltethető cserje.

 

Gránátalma (Punica granatum). Egy kis odafigyelés, sok napsütés, enyhe tél, és máris otthonunkban érezhetjük a Földközi-tenger partjainak hangulatát. Két méter magasra növő cserje apró, tojásdad levelekkel. Gránátpiros virágkelyhei júniustól szeptemberig virítanak. Törpe változata (P. granatum 'nana') kisebb növésű, gazdagon virágzik, de termése nem élvezhető.

 

Selyemakác (Albizia julibrissin). Fiatal cserjeként még nagyon érzékeny a fagyra, később télállóvá fejlődik. Rózsaszínű, jellegzetes virágzataiban a virágok csomókban fejlődnek, a porzószálak kiemelkednek. Nagy méretű, ernyő alakú fa, kellemes árnyékot ad a kertben.

 

Ólomvirág (Plumbago auriculata). Nyaranta világoskék színű virágokat nevel. Nálunk inkább csak dézsában tartható, mivel teleltetni kell. A tavaszi visszavágást meghálálja. Matt zöld, tagolt levelei is szépen díszítenek.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?