Szentesi képek, igazi jó kilátásokkal

<p>Az itt élők mindennapjait két dolog határozta meg hosszú évszázadokon át: a kőbányászat és a szőlőtermesztés. A bányászatot ma is ipari módon művelik, a szőlőtermesztésnek pedig újra kultusza, keletje van. Szentesen igazán jók a kilátások, a falu feletti sziklákról is, meg az elmúlt évek eredményei alapján is.</p><div>&nbsp;</div>

Alig néhány kilométernyire az egykori járási székhelytől, Királyhelmectől nyugatra, a Lingó-hegy andezitsziklái alatt, páratlan értékes műemlék templommal a szívében terül el Szentes, régebbi nevén Bodrogszentes. Liszkai Gusztáv, a falu polgármestere szerint az már maga biztató tény, hogy a népesség korábbi fogyása teljesen megállt, és most a néhány évig tartó stagnálást biztosnak látszó növekedés váltotta fel. A statisztikák szerint második világháború után közel kétszázzal csökkent a lakosság száma, a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben üresen álló házak tömege volt itt. Mostanában viszont nemhogy üres ház, de lassan már eladó telek sincs a faluban, ezért a község vezetősége építőtelkek kimérését tervezi a közeljövőben a Kisgéres felé nyúló részen, ennek az előkészítése már folyamatban is van.

 

Hogy jó legyen itt élni

„Tréfásan mi azt szoktuk itt mondani, hogy az az igazi szentesi, aki meg tudja mutatni a dédapja sírját is a temetőben. Persze annak örülünk, ha a faluba beköltözők igen hamar szentesinek érzik magukat, mert ez azt jelenti, hogy jó itt élni, jó dolog szentesinek lenni! Mi meg azt szeretnénk, ha még jobb lenne! Hogy ha bárki a vidéken lakóhelyváltáson gondolkodik, ha a városból csendes, tiszta, biztonságos, szép helyre költözne, szorgalmas és jó emberek társaságába, akkor elsőként Szentes neve ugorjon be neki. Bő másfél évtizede áldatlan helyzet volt itt, a házaknak körülbelül a harminc százaléka üresen állt. Majd elkezdődött egy folyamat, és ma már ott tartunk, hogy nincs eladó ingatlan a faluban. Így lett esély megfordítani a korábbi népességfogyást, de ezért tenni kellett. Nem elég a kellemes környezet, emellé kellenek a magas szintű helyi szolgáltatások, tehát egy jó óvoda, egy jó iskola. Mi ezekre fektettük a hangsúlyt, és lassan érni kezd a gyümölcse a szisztematikus munkánknak. Ide kell csalogatni és itt kell tartani a fiatalokat, ez a legfontosabb feladat, ez a közép- és a hosszú távú programja a falunak” – mondta el a polgármester.

 

Családias iskola, óvoda

A falu iskolájának és óvodájának helyet adó, 1967-ben átadott épületet pályázati forrásokból és saját erőből újították fel a közelmúltban, mintaszerűen végezve el a munkát. Felszereltsége vetekszik bármelyik nagyvárosi oktatási intézményével, a berendezésen, a különféle modern taneszközökön látszik, hogy itt valóban komolyan gondolják a nevelést és az oktatás. Kiváló szakembergárda gondoskodik a 15 kisiskolásról és 22 óvodásról. Derűs , családias hangulatú hely az iskola és az óvoda. S ezt a nyugodtságot, tisztaságot, rendezettséget, békés hangulatot mutatja a falu is, bármelyik utcáján menjen is végig az idelátogató. A biztonságra térfigyelő kamerarendszer ügyel. Bár évek óta nem volt bűncselekmény, a kamerák megelőző szerepe vitathatatlan. A közvilágítás korszerű, a községi hangszórót is felújították, új buszmegállói vannak a falunak, most a közterületek szépítése, átalakítása folyik, játszóterek, parkok épülnek, és az esővíz-elvezetést is megoldották. Szentes közepén egy régi, szűk áteresztőt építettek át, a hirtelen lezúduló csapadék elvezetésére, így már ez sem veszélyeztetheti az itt élők vagyonát és biztonságát. A falu nyugati részén tervezik az egykori nagy méretű belső telkek és kertek felparcellázását, közművesítve kínálnák az egyéni lakásépítést tervezőknek. „Ma már ismét erős igény van a saját telken épült, saját elképzelés szerint kialakított családi házakra, ebben is nagy lehetőséget látunk” – tette hozzá Liszkai Gusztáv.

 

Igyekvő emberek faluja

Szerinte most valóban jók a kilátások Szentesen, de éppen ezért kell még jobban odafigyelni a mindennapos munkára s a közép- és hosszú távú tervekre. „A szentesiek szorgalmas, dolgos emberek: ha bárki végigmegy a falun, láthatja, hogy mindenki igyekszik korszerűsíteni, csinosítani az ingatlanját, nincsenek ápolatlan kertek, mindenhol gondozott szőlőültetvények kúsznak fel a domboldalakra. Vállalkozó kedvű emberből sincs hiány helyben, többféle szolgáltatás, kiscégek, boltok, zöldséget és gyümölcsöt feldolgozó és csomagoló kisüzem működik a faluban; most egy korábban bezárt kis húsfeldolgozó üzem és üzlet újranyitását tervezi egy helyi vállalkozó. A foglalkoztatottság elég jó, sokan átjárnak a határon túlra dolgozni, de a vasútnál is vannak szentesiek, és továbbra is működik a kőbánya, amely szinte a kezdetek óta kenyeret adott az itt élőknek, a falu címere is egy csuklyás, kezében fejtőszerszámot tartó bányász. Örvendetes, hogy a szőlőtermesztésnek megint nagy kultusza van, használatban van a régi, templom melletti pincesor, és a Lingó-hegy túloldalán újat vájtak szorgos kezek a tufába. Már bőven száz fölött jár a pincék száma, s ahogy a szomszédos Kisgéresben, nálunk is némelyiket többen is használják. Egy időben próbálkoztak a helyiek a tokaji szőlőfajták telepítésével is, de aztán maradtak az itt hagyományos fehér és vörös fajtáknál, amelyek jobb hozamot és igazán finom bort adnak. Nagy a falun áthaladó forgalom, az első osztályú út felújítását most fogják befejezni, mi pedig a helyi utakat tervezzük idén újraaszfaltozni. Mintegy három kilométer hosszúságú utunk van, ezt a nagyléptékű beruházást abból a 250 ezer euróból fogjuk megvalósítani, amelyet nemrégiben nyertünk. A járdákat hasonló nagyságú összegből építtettük meg, ezek már szolgálják a lakosságot. Rengeteg a terv és a tennivaló, többek közt készül a magyarországi Tolcsvával egy határon átnyúló, a borászat és a falusi turizmus fejlesztését szolgáló nagy pályázatunk. Egy rendezvényhelyszín, a Lingó-dombra tervezett kilátó és egyéb turisztikai beruházások jöhetnek létre belőle. A nagy tervek megvalósítása mellett a művelődési házunk teljes átalakítása is vár ránk, új és modern külső forma s jól funkcionáló és tartalmas belső tér a cél. Ebben a központban valósíthatják majd meg elképzeléseiket, programjaikat a helyi civil szerveződések. Nagyon jó a Csemadok, a Vöröskereszt, a vadásztársaság, a helyi sportszervezet és a falu viszonya, a sportolókat többfunkciós műfüves pálya is szolgálja. Szentesen igen erős az egyházi élet. A református hívek fiatal lelkésze ügyes csapatot kovácsolt össze, így a híresen szép és sokak által látogatott Árpád-kori templomunk tövében, a lelkészlak mellett ifjúsági táboroknak, más egyéb tevékenységeknek is helyet adó közösségi tér épült, amelynek bővítését idén folytatjuk” – mondta el a polgármester.

 

Híres régi hely

A falu első írásos emléke 1245-ből való, nevét ekkor Scuntes alakban írták. Szép és frissen renovált templomát azonban már 1228-ban említik egy régi iratban: Vethe fia Péter az esztergomi érsekkel szállt vitába, s ennek az ügynek maradt fenn dokumentuma. De az első írásos emlékeknél sokkal korábban megtelepedett itt az ember, a vonaldíszes kerámia kultúrájának népe; a vidék első földművelőinek a falu határában előkerült hét és fél ezer éves leletei ezt bizonyítják. A közép- és az újkorban nemesi tulajdonban volt Szentes, a Csapi és Csicseri családok után a török vész korában sokszor cserélt gazdát, egy időre majdnem teljesen el is néptelenedett. A 19. században a Sennyeyek, a Weinbergerek voltak itt birtokosok, majd a Mailáthoké lett a falu. A szocializmus idején sokan elvándoroltak innen, főleg a közeli Királyhelmecre. Mostanság lassan megfordulni látszik ez a folyamat. Szentes idillikusan szép környezetben lévő, kedves, hangulatos település.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?