Miért nyűgös a baba?

<p>Hazánkban a korai fejlesztésnek nincs nagy hagyománya. A szülők ilyen irányú tájékoztatása ritkán történik meg, kevés az anyukák rendelkezésére álló információ. Szlovákiában nincs kiépített védőnői hálózat, a gyermek korai fejlesztését főként egészségügyi keretek között lehet csak elképzelni, mindenféle pedagógiai módszer nélkül.</p>

Ezzel szemben Magyarországon konduktorok és gyógypedagógusok vesznek részt benne. Szlovákiában magyar nyelven az Artis centrum szakemberei látják el ezt a feladatot a képességfejlesztés területén. A Minoritykids.sk hálózatán keresztül szakmai tanácsadással segítik a szülőket, hogy a megfelelő információhoz jussanak.

 

Ki az a konduktor?

A konduktív (rávezető) pedagógia a Pető által létrehozott módszer alapján dolgozik. Speciális pedagógiai végzettségű szakember, aki oktatói módszerekkel a központi idegrendszeri problémákkal élőket fejleszti. Egyik legfontosabb feladata a megelőzés.

Munkám során a leggyakrabban feltett kérdés, mellyel anyukák megkeresnek, a baba nyugtalansága. Tanácstalanság az állandó nyűgösség miatt, miközben mindent kipróbálnak. Felvetődik bennük a kérdés: vajon jól csinálják-e? Minden apró jelre figyelni kell, hisz ez is jelzés, hogy nem működik minden a megfelelő ütemben.

 

Miért nyugtalan a baba?

Az elsődleges tényezők, melyek hatással lehetnek a csecsemőre, az emésztési problémák és a pszichés okok – egy új személy jelenléte, megváltozott környezet, más új dolgok. Ha ezeket kizárjuk, fontos tovább keresni, mi lehet a kiváltó ok. Legtöbb esetben nem megyünk tovább, nem gondolunk bele, mi egyéb is állhat mögötte.

Az emberi szervezet és vele együtt az idegrendszerünk fejlődése csodálatosan van felépítve. A testi tünetekben jelzi fejlődése során az akadályokat, apró eltéréseket. Olyan érési folyamatok mennek végbe, melyek genetikusan kódoltak, de a környezetből származó ingerek, hatások is befolyásolják őket. Normális esetben az érés során a gyermek korához és kortársaihoz képest kiegyenlített teljesítményt nyújt motoros, pszichés-kognitív és szociális területen egyaránt. Eltérő (lelassult, megkésett, stagnáló) fejlődés esetén más az idegrendszer szerkezete, sérült, másképpen működik; ilyenkor az idegrendszer éretlenségéről beszélünk, amely akár a csecsemőknél is mutatja jeleit. De milyen jelek lehetnek ezek? Állandó, ok nélküli sírás; alvásproblémák; ingerlékenység, rugalmatlanság; az együttműködés hiánya, nem képes elfogadni a zajokat, különféle ízeket, szagokat, anyagokat, bizonyos állagú ételeket; zavarhatja a ruha címkéje, kerüli a hirtelen, gyors mozdulatokat, a bizonytalan helyzeteket, fél kipróbálni új dolgokat, hintázáskor nyugtalan, sokat esik, botlik, ügyetlen; problémát okoz egy játék funkcionális használata. Az anyához való túlzott ragaszkodás is jelként szolgál.

 

Milyen jövőbeli befolyásai vannak?

Leginkább az iskolában és a mindennapi életben előbukkanó figyelmi, tanulási, alkalmazkodási problémák okozhatnak nehézséget.

Ezek nem tűnnek el, a gyermek nem növi ki, mint ahogyan gyakran hallhatjuk, akár szakemberektől is. A tünetek, ha megváltozott formában is, megfigyelhetőek felnőttkorban.

Az első és legfontosabb teendő, hogy a gyanús jelenségekre korán figyeljünk fel, és kérdezzük meg a szakembert. Az idegrendszeri éretlenség nagy hatással van a képességeinkre, s több problémát is okozhat későbbi életünk során. Ne féljünk kérdezni.

A szerző konduktor, korai fejlesztő szakember, az Artis centrum egyik alapítója, a MinorityKid.sk projekt szerzője

 

 

Kiknek szól? A korai fejlesztés és megelőzés célcsoportjába nulla- és hatéves kor közötti, megkésett vagy eltérő fejlődésű, sajátos nevelést igénylő, illetve a fejlődés szempontjából veszélyeztetett csecsemők, kisgyermekek és családjuk tartoznak. A legfőbb cél a támogatás és a megfelelő szolgáltatások biztosítása (fejlődést, nevelést, felzárkóztatást célzó fejlesztések).

Miért is fontos a megelőzés? Az idejében felismert problémák, tünetek kezelése megkönnyítheti a gyermek életét, érését.

 

Hogyan segíthetünk?

* Játékos feladatokkal; így megismerkedhet sok ízzel, illattal, hanggal, ruhaanyaggal, textíliával

* Az idegrendszer fejlődésére ható játékok alkalmazásával: ringatás, hintáztatás, minden, ami egyensúlyi helyzetünkből kimozdít (forgás, gurulás)

* Napirend kialakításával; a biztosabb környezet pozitívan hat a fejlődésre

* Mozgásfejlesztő feladatok alkalmazásával, mely elősegíti az idegrendszer érését

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?