Légy szép strandidőben!

<p>Haj, bőr, szem, lábak, kezek, körmök &ndash; nyáron fokozottan oda kell figyelni testünk, arcunk fényvédelmére, ápolására és a gombás fertőzések elkerülésére</p>

Kalap a haj épségéért

Az intenzív napsugárzás kiszárítja, fakóvá teszi a hajat – ezt egy kalap vagy kendő magakadályozhatja. Ám az óvintézkedések ellenére is kiszáradhat, ezért a hajvégekbe masszírozzunk egy kis hajolajat, amely a klóros és a sós víz szárító hatásától is megvédi. Hajmosás után érdemes pakolást vagy balzsamot használni rá. Mosáskor alaposan öblítsük ki.

Nyáron ne használjunk hajszárítót, hagyjuk szabadon megszáradni, a közvetlen napsugárzást is kerülve. Nem tesz jót a fém hajcsat sem, mivel a napon felmelegedve károsíthatja a hajat. Legjobb, ha kiengedve, szabadon hordjuk hajunkat, a gumiktól nyáron töredezik és kihull.

Tippek:

* Festett hajra színvédő sampont használjunk.

* Közvetlenül napozás, nyaralás előtt nem ajánlott festetni.

* A hosszú haj végét érdemes időnként picit visszavágni.

* A hullámos és göndör hajnak jót tesz a jojobaolaj.

* Használjunk napraforgó- vagy zöldtea-kivonatot tartalmazó fényvédő spray-ket.

 

A pattanások és az izzadás

Nyáron a fokozott verejtékezés hatására a pórusok könnyebben eltömődnek, így nemcsak az arcon, hanem a háton, mellkason is pattanások jelenhetnek meg. Ezért különösen fontos a rendszeres arctisztítás: az arctej s a tonik reggeli és esti használata. Testünket dörzshatású szivaccsal, mosdókesztyűvel tisztítsuk.

Nem ajánlatos a vastag smink sem. Válasszunk a bőrtípusunknak és -színünknek megfelelő könnyű alapozót vagy színezett, napvédő hatású nappali krémet, amely nem akadályozza a bőr szabad légzését.

 

A szemüveg nemcsak divat: fontos kellék!

Nemcsak bőrünket kell védenünk az UV-sugárzás káros hatásaitól, hanem szemünket is. A megfelelően kiválasztott napszemüveg nagyon sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket. A látást jelentősen veszélyeztető időskori makuladegeneráció egyik jelentős kockázati tényezője az UV-behatás. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fényre sötétedő szemüveglencsék. Jelentősen fokozható a védőhatás kalap, sildes sapka segítségével.

 

A szemkörnyék bőre

A finom szemkörnyéki bőr alapvetően száraz, ezért nyáron a hidratáláson kívül fontos, hogy elegendő zsírral is ellássuk. Ez már önmagában segít az öregedés lassításában, s ha antioxidánsokat is teszünk a krémbe, mindent megtettünk azért, hogy a szarkalábak sokáig elkerüljenek bennünket.

Tipp:

Készítsünk házilag szemránckrémet: Öntsünk egy tálkába 1 dl kókuszolajat, tegyünk bele 2 kapszula E-vitamint (szúrjuk ki a kapszulákat, és tartalmukat nyomjuk a tálba) s 3 csepp rózsaolajat. Keverjük jól össze, aztán este, arctisztítás után kenjük be vele a szem környékét.

 

Szebb, erősebb szempillák

A szempillák száma, ahogy a hajszálaké is, adott, és elsősorban a genetikai örökség határozza meg a minőségüket. Az egészséges életmód, helyes táplálkozás, elegendő folyadékfogyasztás jó hatással van rájuk. Külsőleg is ápolhatjuk őket, ricinusolajjal: ha fülpiszkálóval minden este ecseteljük a tövüket, két hónapon belül – ennyi a növekedési idejük – erősebbek, dúsabbak lesznek.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?